Primaria Iasi spera sa obtina finantare pentru doua proiecte de 26,4 milioane euro

Constructii

26.06.2008 - Financiarul.ro

Cosmin Coman, directorul de strategii al Primariei municipiului Iasi, a declarat ca Iasul este la un pas de a obtine fonduri europene nerambursabile in valoare de 26,4 milioane de euro, pentru reabilitarea retelei stradale. "Dupa evaluarea tehnica si financiara, cererea de finantare pentru doua dintre proiectele noastre a fost acceptata si urmeaza sa fie introdusa in pachetul de cereri pentru evaluarea stategica", a declarat Cosmin Coman.  

Primul dintre aceste proiecte, "Dezvoltarea axei de transport auto si pietonala Est-Vest in municipiul Iasi", estimat la 6,8 milioane euro, din care 6 milioane de euro ar urma sa fie asigurate din fondurile structurale, presupune reabilitarea soselei Pacurari, a strazii Pacurari, a bulevardului Independentei si a strazii Elena Doamna, precum si modernizarea trotuarelor si a spatiilor verzi aferente. In total, ar urma sa fie reabilitati 5,6 km de strada cu o suprafata de 100.000 mp, 39.000 metri patrati de trotuare si aproape 17.000 mp de spatii verzi. 

 Cel de-al doilea proiect, "Dezvoltare retea rutiera in zona culturala, istorica si turistica a municipiului Iasi", estimat la 19,6 milioane euro, din care 15 milioane de euro ar reprezenta fonduri europene, urmareste dezvoltarea retelei rutiere in zona culturala, istorica si turistica a municipiului Iasi, urmand sa fie supuse lucrarilor de reabilitare strazile: aleea Mihail Sadoveanu, aleea Grigore Ghica Voda (in continuarea B-dului Carol I, dar si arterele cu acelasi nume paralele cu bulevardul), bd. Carol I, strada Gavriil Musicescu, bd. Stefan cel Mare si Sfant, bd. Tutora, soseaua Stefan cel Mare, soseaua Sararie, strada Sararie, strada Mihai Costachescu (face legatura intre bd. Carol I si strada Sararie), strada Gheorghe Asachi, strada Vasile Pogor, strada Vasile Conta, strada Vasile Alecsandri, strada I. C. Bratianu, strada Sf. Lazar, strada Lascar Catargi si strada Palat.  

In cadrul acestui proiect, se prevede reabilitarea a peste 24 km de strada, cu o suprafata de aproximativ 687.000 mp, 126.000 mp de trotuare si aproape 60.000 mp de spatii verzi. "Speram ca, in cursul lunii viitoare, Comitetul Regional de Evaluare Strategica si Corelare sa se intalneasca, iar hotararea sa fie trimisa catre Comitetul de Monitorizare", a mai spus directorul de strategii al Primariei Iasi.