Prima Casa urca preturile locuintelor din Bucuresti

Imobiliare

16.07.2009 - Money.ro
Prima Casa urca preturile locuintelor din Bucuresti

Apartamentele din Bucuresti s-au scumpit in luna iulie pentru prima oara in ultimele 16 luni, preturile locuintelor inregistrând cresteri de pâna la 12%, comparativ cu acelea din luna iunie, datorita programului “Prima Casa”, se arata intr-un studiu realizat de site-ul AnunturiParticulari.ro.

“Cresterea din aceasta prima perioada a lunii nu este data de raportul dintre cerere si oferta, asa cum este normal pe orice piata. Cu siguranta, cea mai mare influenta vine pe fond psihologic si este cauzata de programul «Prima Casa». Nu cererea efectiva este cea care a generat cresterea, ci doar speranta proprietarilor ca, in sfârsit, isi vor vinde proprietatile”, se arata in raportul AnunturiParticulari.ro.

Astfel, pretul mediu cerut de proprietarii garsonierelor a crescut cu 3% fata de luna iunie, ajungând in prezent la suma de 47.000 euro. Crestere cea mai mica s-a inregistrat pentru locuintele de doua camere, pentru care, in medie, a fost solicitat un pret de 71.000 euro, in crestere cu mai putin de 2% fata de luna precedenta. La apartamentele de trei camere, in prima jumatate a lunii curente cresterea a fost de 5%, iar pretul mediu de strigare pentru acestea a fost de aproape 100.000 de euro. In topul cresterii s-au situat apartamentele de patru camere, al caror pret s-a apreciat considerabil fata de luna precedenta, cu 12%.

Proprietarii acestora au solicitat un pret mediu de 139.000 euro. Potrivit raportului, pentru un apartament de trei camere in Berceni se solicita, in toamna anului 2008, un pret de 140.000 euro. In timp, proprietarul a redus pretentiile, solicitând in prezent 90.000 de euro, cu 35% sub cel initial.

Pe de alta parte, o garsoniera confort I din sectorul 5 al Capitalei, zona 13 Septembrie, se vindea in luna octombrie cu 85.000 de euro, aceeasi locuinta fiind scoasa la vânzare in acest moment cu doar 60.000 de euro.