Prima Casa, transformata de dezvoltatorii disperati in Prima Barca

Imobiliare

24.09.2009 - Gandul
Prima Casa, transformata de dezvoltatorii disperati in Prima Barca

Pe o piata in care tranzactiile imobiliare s-au redus cu o treime in doar o jumatate de an, dezvoltatorii vin cu oferte de neconceput in anii de boom imobiliar: cumperi o vila si primesti gratis o barca cu motor

Prima Casa, transformata de dezvoltatorii disperati in Prima Barca

In prima jumatate a acestui an au fost vandute doar 510 locuinte noi, fata de 600 in a doua jumatate a lui 2008, iar numarul tranzactiilor imobiliare au scazut cu 35%. Speriati ca nu le mai cumpara nimeni locuintele si nevrand sa mai scada preturile, dezvoltatorii vin cu oferte de neimaginat la cele doua targuri care au loc in aceasta saptamana la Palatul Parlamentului si in Piata Constitutiei. Pentru o casa de 240 de metri patrati si un teren de 500 de metri patrati in Corbeanca, care costa 180.000 de euro, dezvoltatorul ofera cumparatorului o barca cu motor in valoare de 20.000 de euro.

Daca nici barca nu atrage cumparatori, atunci achizitia unei garsoniere de 128.000 de euro aduce un an abonament VIP la Opera, la Teatrul National, si la fitness. Dezvoltatorii americani si britanici au fost cei care au dat tonul prin ofertele "doi in unu" sau o masina cadou la cumpararea unei case.

"In loc sa facem o reducere de pret ne-am gandit sa oferim cadou o barca cu motor, pentru ca noi suntem si importatori. Pretul mediu al unei barci este de 20.000 de euro", a declarat pentru Gandul Eugen Szabo, directorul de vanzari al unui proiect din Corbeanca. Astfel, pentru a beneficia de acest cadou, trebuie sa cumparati o casa cu o suprafata de 240 de mp care costa 180.000 de euro cu TVA inclus.

Tranzactiile imobiliare au scazut cu 35% in prima jumatate a anului

Chiar daca preturile au scazut cu 12% fata de sfarsitul anului trecut, romanii nu s-au mai inghesuit sa cumpere. Astfel, daca in a doua jumatate a lui 2008 au fost vandute 600 de locuinte noi, in primul semestru al acestui an, vanzarile au scazut cu 15%, potrivit unui raport Colliers Romania. Lipsa tranzactiilor din primul semestru al acestui an, a facut ca scaderea preturilor sa fie mai pronuntata in al doilea trimestru: de pana la 32%.

Astfel, criza i-a obligat pe unii dezvoltatori sa-si amane proiectele lansate pe parcursul anului trecut. In Bucuresti, numarul total de apartamente noi a ajuns la 14.500, din care 7.600 sunt disponibile spre vanzare. Dintre acestea, doar 1.000 au fost finalizate. Alte 3.500 de apartamente au fost cumparate de speculanti, pe care acum nu le mai vrea nimeni, iar pentru sfarsitul acestui an, alte 6.200 de unitati vor fi finalizate.

La nivel national, in prima jumatate a acestui an tranzactiile imobiliare au scazut cu 34,85%, de la 249.729 in primul semestru din 2008, la 162.724. In plus, solicitarile pentru locuinte noi prin programul "Prima Casa", menit sa vina in sprijinul constructorilor, nu depasesc 20% din total. Ultimele date ale Institutului National de Statistica arata o inversare a ponderii constructiei de locuinte noi: daca in prima jumatate a anului trecut, 52,8% din totalul de locuinte au fost construite in mediul rural, in aceeasi perioada a acestui an, 52% din locuinte au fost finalizate in mediul urban. Participarile la targuri ii face totusi sa aplice reduceri de pana la 30%, poate, poate, cei cu posibilitati se vor indura sa le cumpere marfa. Nu toti dezvoltatorii au fost insa acceptati pentru a participa la tIMOn. Expozantii asupra carora planau suspiciuni sau care aveau probleme legate de posibile insolvente, le-a fost refuzata participarea la eveniment.

Ford Fiesta pentru o casa de 400.000 de euro

Printre bonus-urile oferite mai nou de dezvoltatori se numara si abonamentele VIP pentru un an la Opera, la Teatru National si la o sala de fitness, pentru cei care sunt dispusi sa cumpere un apartament in apropiere de Cismigiu.

Preturile pornesc de la 128.000 de euro plus TVA pentru o garsoniera, 206.000 de euro pentru un apartament cu doua camere si 306.000 de euro pentru unul cu trei camere. Pe langa abonamentul la Opera, dezvoltatorul mai ofera reduceri de pana la 20%, in urma negocierii metodei de plata.

Nici masinile cadou nu lipsesc din ofertele expozantilor. Astfel, cei care semneaza un pre-contract in cadrul Targului National Imobiliar (TNI) din American Village, situat pe soseaua Pipera, cumparatorul primeste automat un Ford Fiesta. Si fratii Negoita, care au avut si la targul de saptamana trecuta un stand, vor oferi pentru achizitia unui apartament cu doua camere la pretul de 49.000 de euro un Chevrolet Spark. Printre ideile de a-si vinde apartamentele se numara si "drive-testul" cu locuinta: cei care platesc 5% din valoarea locuintei pe care o doresc pot sta de proba un weekend sau o saptamana. In cazul in care nu sunt multumiti primesc banii inapoi.

Dezvoltatorii care nu vor nici cum sa mai lase din pret, spera sa atraga atentia vizitatorilor prin oferirea locului de parcare gratuit sau mobilierul pentu bucatarie si baie.

INFO: Oferte "doi in unu" la case pe alte meleaguri

Ofertele "doi in unu" au prins dintotdeaua bine la public, mai ales atunci cand este vorba de case. Dezvoltatorii si agentii imobiliari - in principal cei din Marea Britanie, Irlanda si SUA - pluseaza pentru a putea sa vanda proprietatile mult subevaluate din cauza recesiunii. In unele regiuni din California, se vand doua case la pret de una. Si in Irlanda, un dezvoltator a venit cu aceeasi strategie. In alte state din SUA, la "pachet" cu casele vin si terenurile. Alti dezvoltatori includ in pretul casei si masina (in Dublin, unii dezvoltatori ofera cate un Volvo C30, in valoare de 25.000 de euro, pentru fiecare proprietate vanduta, iar in Philadelphia,SUA, un Smart) sau garantia ca vor cumpara inapoi casele la acelasi pret daca proprietarii nu se pot acomoda ori au probleme cu locul de munca. Mai mult, in statul american Utah, autoritatile locale acorda cate o prima de 4000 de euro oricui isi cumpara o casa.