Prima Casa: S-au scumpit locuintele cu doua camere

Imobiliare

07.07.2009 - Evenimentul zilei
Prima Casa: S-au scumpit locuintele cu doua camere

Apartamentele de doua camere s-au scumpit usor dupa lansarea programului „Prima casa”, arata o analiza a companiei de consultanta Colliers International.

Specialistii spun ca guvernul nu a apucat nici macar sa-l faca functionabil, iar numai dupa anuntarea proiectului, vanzatorii de apartamente de doua camere nu au mai fost dispusi sa negocieze foarte mult pretul de tranzactie, iar cei nou intrati pe piata au afisat preturi usor mai ridicate. Potrivit unor agenti de la Coldwell Banker, majorarile nu depasesc 4-7%.

Multi proprietari refuza deja sa mai scada preturile

„Exista zone in interiorul fiecarui sector care au inregistat usoare cresteri de pret, acestea datorandu-se mai mult disparitiei ofertelor foarte scazute sau atingerii unui punct critic. Dupa scaderi succesive si lipsa de cumparatori activi din piata, multi proprietari si-au retras apartamentele de la vanzare sau au refuzat sa mai coboare pretul, observand de-a lungul lunilor de asteptare ca pretul scazut de la luna la luna nu va garanta o tranzactie”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Impact redus la nivelul intregii piete

Garsonierele si unitatile de trei sau patru camere s-au pastrat insa la acelasi nivel. „Intentia de a lansa programul «Prima casa» nu a produs un impact puternic asupra pietei imobiliare”, spun reprezentantii companiei.

In sectoarele 2, 5 si 6 s-au inregistrat scumpiri usoare, in timp ce in sectoarele 1 si 4 s-au constatat scaderi foarte reduse. In sectorul 3, preturile au ramas constante. In iunie, pretul mediu al unui metru patrat s-a situat la o valoare de 1.126 euro/mp, inclusiv TVA, similara nivelului din mai, cand a fost de 1.131 euro/mp.

Pretul apartamentelor a scazut pana la 50% fata de nivelurile practicate anul trecut. Astfel, daca in 2008, un apartament de doua camere ajunsese sa coste si 120.000 de euro, acum cu aceeasi suma poate fi achizitionata o locuinta cu patru camere.

Prin „Prima casa”, statul garanteaza un credit maxim de 60.000 de euro, pentru cei care doresc sa-si achizitioneze o locuinta. Creditul poate fi luat pe maximum 30 de ani, iar avansul este de 5%. Potrivit reprezentantilor guvernului, programul va incepe sa fie functional din 20 iulie. Cel care vrea sa intre in program trebuie sa dea in fata notarului o declaratie pe propria raspundere ca nu detine o locuinta in proprietate.