Prima Casa s-a stricat putin. Pogea nu stie: "Ati sunat voi si nu v-au dat credit?"

Finante Banci

17.07.2009 - Gandul
Prima Casa s-a stricat putin. Pogea nu stie:

Gandul ii pune la dispozitie lista bancilor care nu dau credit

Aproape jumatate din bancile din programul „Prima Casa“ nu dau credite si se cearta cu functionarii de la Finante. Ministrul Pogea nu stie nimic

„Prima casa“ s-a stricat putin. Pogea nu stie: „Ati sunat voi si nu v-au dat credit?“ Gandul ii pune la dispozitie lista bancilor care nu dau credit

Programul „Prima casa“ functioneaza romaneste. Desi primul ministru Emil Boc si ministrul Finantelor Gheorghe Pogea ne asigurau, in urma cu cateva saptamani, ca de pe 15 iulie toate cele 20 de banci inscrise in program vor incepe sa dea imprumuturi, doar jumatate dintre acestea au demarat acordarea de credite. Motivul: probleme tehnice legate, printre altele, de ipoteca asupra imobilului. Bancile care nu au semnat conventia cu Fondul de Garantare a Creditelor asteapta ca oficialii – intre care cei de la Fondul de Garantare, Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei – sa clarifice „lista lunga de probleme”. Astfel ca, la o saptamana dupa demararea programului „Prima casa”, Guvernul nu a mai catadicsit sa-i anunte pe romani ca doar 12 banci dau de fapt credite. Contactati de Gandul, oficialii BCR - banca ce are cel mai mare plafon, de 308 milioane euro, pentru credite „Prima casa“, dar care inca nu a inceput acordarea lor - au precizat doar ca isi mentin angajamentul initial. Am incercat sa aflam chiar de la ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, cand va demara programul pe de-a intregul, insa domnia sa ne-a raspuns vizibil iritat ca „«Prima casa» functioneaza“.

Care este motivul?

Intre banci si stat, prin FNGCIMM pe de o parte si Ministerul Justitiei pe de alta parte, se poarta o lupta surda, in ceea ce priveste conventia ce trebuie semnata de banci cu Fondul. Pe scurt, conventia stabileste drepturile si obligatiile contractuale ale celor trei parti implicate, respectiv banca, Fondul de Garantare a Creditelor si client, precum si modalitatea in care se acorda si se plateste garantia.

“Conventia este plina de probleme. Ipoteca este legala sau conventionala? Ca intr-un caz se platesc bani la notar, in altul nu. Bancile care nu au semnat asteapta ca oficialii sa clarifice aceasta lista de probleme. Si lista e lunga. S-au facut presiuni ca programul sa porneasca in cel mai scurt timp. Bancile care au semnat deja spera ca aceste probleme sa se rezolve din mers“, ne-au declarat surse bancare.

Am solicitat si opinia analistului financiar Bogdan Baltazar, membru in consiliul de administratie al BRD. “Inainte de lansarea programului era vorba ca bancile cer executarea garantiei de la Fond si asta e tot. Oficialii ne-au promis ca unele lucruri, printre care si acesta, se vor rezolva din mers. In conventia actuala insa, se precizeaza ca Fondul va verifica si el dosarul de executare. Ce sa mai verifice daca a verificat deja banca?“, ne-a declarat Baltazar. El a precizat ca o verificare suplimentara din partea Fondului va insemna ca bancile isi vor incasa dupa mai mult timp garantia.

Astfel ca, la o saptamana dupa demararea programului “Prima casa”, primul Boc, prima poza, Guvernul nu a mai catadicsit sa-i anunte pe romani ca doar 12 banci dau de fapt credite. La randul lor, oficialii Fondului de Garantare a Creditelor au si ei o explicatie pentru ca nu toate cele 20 de banci pot da in prezent credite. “Ministerul Finantelor se consulta cu Ministerul Justitiei, cu BNR, cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si cu Asociatia Romana a Bancilor si suntem convinsi ca in foarte scurt timp se va gasi cea mai buna solutie”, ne-au spus surse din FNGCIMM.

Asa ca, in prezent, romanii care incearca sa acceseze mult-trambitatul program guvernamental fac ping-pong intre banci. “Nu am pornit acordarea de credite pentru «Prima casa». Nu am semnat conventia cu Fondul de Garantare”, a fost raspunsul sec pe care l-a primit M.T., la un ghiseu al BCR din Capitala, atunci cand s-a interesat de “Prima casa”.

Explicatii diplomatice din partea bancilor

Contactati de Gandul, oficialii BCR au precizat doar ca isi mentin angajamentul initial. „Ne pastram intreg angajamentul de a participa la program, in dorinta de a sprijini romanii care vor sa isi ia o casa, dovada fiind ca BCR a anuntat cea mai mare suma disponibila, dintre toate bancile, la programul «Prima Casa». Este evident insa ca dorim sa punem la punct toate detaliile in acord cu intentia declarata a programului“, ne-a declarat Cornel Cojocaru, director de comunicare al BCR, cea mai mare banca din Romania.

Ce spune Pogea

Am incercat sa aflam de la ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care sunt problemele din cauza carora doar 12 din cele 20 de banci dau acum credite, cu toate ca insusi ministrul Finantelor declara, la finele lunii iunie, ca “practic pana pe 15 iulie cel tarziu, daca e sa discutam de toate bancile, el (programul «Prima casa» - n.red.) va intra in efectivitate si oamenii vor putea sa ia credite“.
Insa domnia sa ne-a raspuns vizibil iritat ca “Programul «Prima casa» functioneaza”. Redam scurta discutie telefonica purtata ieri cu ministrul Finantelor.

- Buna ziua, domnule ministru. In legatura cu Programul “Prima casa” care se pare ca nu prea functioneaza....

- Cu cine vreti sa vorbiti? Dumnea-voastra vreti sa vorbiti doar cu ministri?

- Puteti verifica faptul ca la Biroul de presa al Ministerului Finantelor sunt mai multe solicitari din partea ziarului Gandul, pe diverse teme, la care nu am primit raspunsuri...

- Haideti ca nu am chef sa ma... Va spun ca programul “Prima casa” functioneaza! Ce vreti sa mai fac eu? Eu am facut tot ce trebuia, mi-am facut treaba!

- Domnule ministru, BCR, cea mai mare banca de pe piata romaneasca, care are un plafon de 308 milioane euro din miliardul de la Guvern, inca nu da credite in prezent!

- Ati sunat la BCR? V-ati documentat? Doamna, dumneavoastra sunteti documentata?

- Da, domnule ministru, sunt foarte documentata. BCR nu da credite pentru ca inca nu a semnat conventia cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

- Este o chestiune referitoare la conventia cu bancile si Fondul. Programul (“Prima casa”-n.red.) functioneaza! Va doresc cele bune!

Info plus:

Cine da credite si cine nu

Cele 12 banci care dau credite „Prima casa”: BRD, Alpha Bank, CEC Bank, ATE Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Volksbank, Piraeus Bank, Emporiki, Intesa San Paolo Bank, Garanti Bank, Millennium Bank.

Cele 8 banci care nu dau credite deocamdata: BCR, Raiffeisen, Bancpost, Leumi Bank, Credit Europe, OTP Bank, UniCredit.