"Prima casa" risca sa devina "Prima farsa"

Imobiliare

18.09.2009 - Cotidianul

La mai bine de doua luni de la demararea programului guvernamental, vanzarile de apartamente in marile orase ale tarii sunt aproape de zero.
 
In tara, actorii implicati in piata imobiliara nu privesc deloc cu ochi buni programul “Prima casa” si se tem ca proiectul sa nu se transforme in “Prima farsa”, pentru ca vanzarile sunt in continuare la pamant. “In Iasi sunt doar trei-patru dosare solutionate de la demararea programului. Vanzarile sunt in continuare foarte mici, aproape de zero. Ne este teama ca «Prima casa» sa nu se transforme in «Prima farsa»“, ne-a spus Dan Mihoci, administratorul agentiei imobiliare Casa Ta. Principalul neajuns al programului “Prima casa” este timpul mare de solutionare al dosarelor. Preturile la locuintele din Iasi sunt neschimbate fata de perioada dinaintea programului guvernamental.

“Fata de luna iunie, preturile sunt in usoara scadere, in schimb, raportat la 2008 sunt mai mici cu aproximativ 25%, poate si mai mult. Daca proprietarii ar avea oferte serioase ar mai lasa si din pret”, a amintit Dan Mihoci.

Vanzarile de apartamente in Brasov si-au mai revenit un pic in urma programului “Prima casa”, dar nu suficient, tranzactiile fiind la jumatatea celor inregistrate anul trecut. “De la demararea programului «Prima casa» vanzarile au crescut usor, cu aproximativ 10%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut vanzarile de locuinte sunt mai mici cu aproximativ 60%”, ne-a spus Zoltan Haller, administratorul agentiei imobiliare Zoltim Trading, adaugand ca, pe timp de criza, mai cumpara case doar cei care au intr-adevar nevoie, nu se mai fac investitii imobiliare. Cele mai cautate locuinte prin programul guvernamental sunt garsonierele si apartamentele de doua camere, proprietati ce se incadreaza in plafonul maxim de 60.000 de euro. “Proprietatile cumparate prin programul «Prima casa» se invart in jurul sumei de 40.000-45.000 de euro. Astfel de proprietati sunt amplasate semicentral sau chiar la periferia orasului Brasov”, a precizat Zoltan Haller.

In Timisora, programul “Prima casa” nu a reusit sa revigoreze piata imobiliara, in schimb a reusit sa urce preturile la locuinte. “Vanzarile in Timisoara sunt tot la pamant, ca si inainte de garantarea creditelor imobiliare de catre Guvern. De cand a demarat proiectul «Prima casa» nu am vandut nici un apartament. Avem cativa clienti care au depus documentatia din 20 august la banci si nici acum actele nu au fost trimise catre fondul de garantare. In cazul in care actele ajung la fond am inteles ca o sa mai dureze vreo luna si jumatate”, ne-a spus Aurel Vid, administratorul agentiei imobiliare Sovida. In schimb, proprietarii au marit preturile la locuinte. “Va dau exemplu un pensionar, pe nea Aurel, are apartamentul la vanzare din noiembrie anul trecut, cand cerea 53.000 de euro, doua camere in Girocului. Prin iunie ajunsese sa ceara 48.000 de euro, acum l-a saltat inapoi la 53.000 de euro, chiar daca nu a avut nici un client”, a amintit Aurel Vid.

Nici in Craiova “Prima casa” nu a reusit sa schimbe in vreun fel piata, agentiile imobiliare riscand sa traga obloanele din cauza lipsei de cumparatori. “Vanzarile sunt in continuare zero, «Prima casa» nu da nici un fel de roade”, ne-a spus Florin Curcan, agent de vanzari in cadrul agentiei imobiliare CDC Imobiliare. Preturile la apartamentele noi in Craiova sunt mai mici cu aproximativ 30% fata de anul trecut, iar cumparatorii se lasa asteptati. Spre exemplu, intr-un cartier de locuinte de pe langa fabrica Ford, un apartament care se vindea anul trecut cu 80.000 de euro acum costa aproximativ 50.000.

“Prima casa” la malul marii

Si agentiile imobiliare din Constanta se vaita de lipsa clientilor si spun ca programul “Prima casa” nu a contribuit pana acum la inmultirea tranzactiilor. “Chiar si cu «Prima casa» vanzarile stagneaza. Merge foarte greu. Cele cateva dosare depuse pentru «Prima casa» sunt solutionate foarte greu. O data la banci si la fel si la fondul de garantare. Spre exemplu, pentru o cifra gresita, descoperita la fondul de garantare, se amana un dosar de vreo trei saptamani”, ne-as spus Ioan Ududec, administratorul agentiei imobiliare Elion. In Constanta vanzarile sunt la jumatatea celor inregistrate anul trecut, iar preturile la apartamente sunt mai mici cu aproximativ cu 40%.