"Prima Casa" pune frana preturilor

Imobiliare

06.07.2009 - Gandul

Dupa mai bine de sase luni in care preturile practicate pe piata imobiliara romaneasca au scazut constant, in cursul lunii iunie s-a constatat o tendinta clara de stabilizare a preturilor apartamentelor, releva un raport de monitorizare

Desi initial analistii imobiliari erau sceptici, piata imobiliara da tot mai multe semne de dezmortire, pe masura ce se apropie termenul intrarii in vigoare a programului “Prima casa”.

Potrivit unui raport de monitorizare realizat in luna iunie de AnunturiParticulari.ro, preturile apartamentelor tind sa se stabilizeze. „Etapa de depreciere cu care ne-am obisnuit in ultimele luni isi incheie ciclul de viata, iar la momentul actual se tinde catre un echilibru pe piata imobiliara”, se arata in raportul mentionat. Cu toate acestea, luna trecuta numarul de oferte scoase pe piata a ajuns la jumatate comparativ cu cele din aceeasi perioada a anului trecut, iar preturile actuale se apropie de nivelul de 60% fata de cele din iunie 2008.

Legat de preturi, s-au inregistrat scaderi usoare fata de luna mai a anului curent. In medie, pentru o garsoniera proprietarii solicita un pret mediu de aproximativ 45.000 de euro, pentru apartamentele de doua camere 70.000 de euro, iar pentru cele de trei camere solicitarile ajung la 94.300 de euro.

124.000 de euro pentru un apartament cu patru camere

Apartamentele de patru camere au fost oferite spre vanzare cu un pret mediu initial de aproximativ 124.000 de euro. Comparativ cu luna iunie a anului trecut, pretul mediu pentru apartamentele de patru camere din Bucuresti a inregistrat o reducere de circa 56.000 de euro. Cea mai mare depreciere s-a inregistrat la pretul apartamentelor cu doua camere, care a scazut cu aproximativ 39 de procente fata de aceeasi perioada a anului 2008. Raportat la anul 2007, preturile medii solicitate de proprietari au inregistrat reduceri cu procente intre 17% si 22%. „Practic, privind lucrurile prin prisma preturilor si a numarului de oferte ale persoanelor particulare, se pare ca asistam la o stabilizare a pietei imobiliare. Perioada cresterilor spectaculoase de preturi a fost depasita, iar scaderile drastice ce au urmat imediat dupa incep sa cedeze, incet dar sigur, in fata incercarii de stabilizare.

Aceasta stabilizare vine pe fondul depasirii impactului psihologic provocat de schimbarile bruste din piata”, arata reprezentantii portalului citat. In prezent, agentiile imobiliare au inceput o adevarata vanatoare a apartamentelor cu preturi ce oscileaza in jurul valorii de 60.000 euro, valoare prevazuta de programul „Prima casa”. Astfel ca proprietarii de apartamente vechi, care cereau initial sume mai mici de aceasta valoare, au mai urcat preturile chiar si cu 10%, in timp ce posesorii de apartamente mai scumpe se arata tot mai dispusi sa mai lase din pretentii, dupa cum au aratat reprezentantii agentiilor imobiliare.