Prima Casa poate fi una gata ipotecata. Notarii dispar din schema

Imobiliare

22.07.2009 - Cotidianul
Prima Casa poate fi una gata ipotecata. Notarii dispar din schema

Guvernul si bancile au cazut de acord in privinta conditiilor impuse de program. Clientii scapa de comisionul notarial, iar apartamentele noi din ansamblurile imobiliare deja ipotecate intra si ele in program.

Guvernul Romaniei va aproba joi o noua forma a conventiei dintre bancile active in programul „Prima casa“ si Fondul de Garantare. Acest lucru inseamna ca celor 12 institutii de credit care semnasera deja conventia li se vor alatura alte sapte banci, printre care liderul BCR si Raiffeisen Bank. Cele mai importante modificari aduse la prevederile conventiei vor fi excluderea taxelor notariale (prin instituirea unei ipoteci legale asupra imobilului) si introducerea posibilitatii de a achizitiona apartamente noi din ansambluri imobiliare deja ipotecate de catre dezvoltator. Practic, noua forma spune ca statul va institui ipoteca legala asupra imobilului contractat prin credit si nu ipoteca conventionala cum era prevazut inainte.

Desi ipoteca legala (instituita prin lege) va fi mai greu de executat in caz de neplata (presupune obtinerea unei decizii judecatoresti), ea nu implica plata unei taxe notariale (cazul ipotecii conventionale), fapt care scuteste clientul de plata a aproximativ 300 de euro.

In ultimele zile, mai multe banci locale au starnit o discutie aprinsa refuzand sa semneze conventia cu Fondul de Garantare. Printre cele opt se aflau si banci importante precum BCR, liderul sistemului si institutia de credit care si-a asumat o treime din imprumuturile ce vor fi acordate in programul „Prima casa“, dar si Raiffeisen, UniCredit Tiriac sau Bancpost. „In conditiile in care vom semna o noua conventie cu Fondul de Garantare la finalul acestei saptamani, cel mai probabil ca Raiffeisen va incepe sa dea credite de la inceputul saptamanii viitoare. Am inceput deja sa analizam unele cereri pentru credite“, spune Razvan Munteanu, vicepresedintele bancii responsabil de retail. Si BCR se grabeste sa demareze procesul de creditare. „Mai sunt unele detalii de pus la punct, dar sunt incredintat ca este doar o chestiune de cateva zile pana cand vom avea Programul «Prima casa» deplin functional“, anunta si Martin Skopek, vicepresedintele pe retail al BCR.

Conventia cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM a fost semnata deja de 12 banci. Acestea sunt BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, ATE Bank, Volksbank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Garanti Bank, Intesa San Paolo si Millennium Bank. Lor li se vor adauga BCR, Raiffeisen, UniCredit Tiriac, Bancpost, Credit Europe Bank, OTP si Leumi Bank. O situatie mai speciala o are ING Bank, institutie de credit care a refuzat sa participe la program desi anuntase initial ca o va face. In plus, banca va dezvolta un produs propriu, similar cu „Prima casa“.