Prima Casa nu poate costa, pe credit, mai mult de 60.000 de euro

Finante Banci

10.06.2009 - Cotidianul

   
Cine doreste locuinte mai scumpe prin acest program vine cu diferenta de bani de acasa.
 
Persoanele care vor sa-si achizitioneze o locuinta mai scumpa de 60.000 de euro prin programul guvernamental „Prima casa“ vor trebui sa vina cu finantare suplimentara, dat fiind ca diferenta dintre plafonul garantat de stat, de 60.000 de euro, si pretul casei nu va fi finantata prin acest program. Potrivit unor surse guvernamentale citate de MEDIAFAX, „clientul va aduce de acasa partea din valoarea locuintei care depaseste 60.000 de euro, iar la casele cu un pret pana la acest nivel garantat de stat va trebui sa aiba avansul de 5% plus dobanda pe trei luni“.

Dobanda aferenta unui interval de trei luni va fi adaugata avansului pentru ca bancile comerciale sa nu fie nevoite sa constituie provizioane inainte de executarea garantiei statului, care intervine la 90 de zile de la inregistrarea restantelor la plata.   
De asemenea, sursele au precizat ca normele metodologice ale programului vor stabili criterii de intrare pentru banci, cum ar fi plafoane maxime pentru dobanzile si comisioanele practicate.

20 de banci s-au aratat interesate sa participe la programul guvernamental de garantare a creditelor ipotecare, in limita a 60.000 de euro.

Potrivit ofertelor transmise Ministerului de Finante, dobanzile anuale efective la creditele in euro, calculate in functie de dobanda de referinta Euribor, sunt cuprinse intre 5,5 si 14%, iar cele la creditele in lei, calculate in functie de referinta Robor, intre 13 si 23%. Programul va deveni operational la sfarsitul acestei luni, iar autoritatile spera ca tot mai multi solicitanti de credite se vor orienta catre locuinte noi.