Prima Casa nu a influentat pretul apartamentelor

Imobiliare

07.07.2009 - Business Standard

Anuntul lansarii programului “Prima Casa” a condus la o usoara crestere a preturilor pe piata imobiliara, in special pentru apartamentele de doua camere, insa efectul nu este vizibil la nivelul intregii piete rezidentiale, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

“Intentia de a lansa programul «Prima Casa» nu a produs un impact puternic asupra pietei imobiliare. Desi exista zvonul ca apartamentele s-ar fi scumpit in ultima perioada, din datele BREI reiese ca piata nu s-a modificat”, sustin autorii indicelui care urmareste evolutia preturilor locuintelor din Bucuresti. In sectoarele 2, 5 si 6 s-au inregistrat cresteri usoare ale BREI-Vechi, iar in sectoarele 1 si 4 s-au constatat scaderi foarte reduse, in sectorul 3 preturile ramânând constante.

In iunie, BREI-Vechi s-a situat la o valoare de 1.126 euro/mp, inclusiv TVA, similara nivelului din mai, când a fost de 1.131 euro/mp. Ca urmare a anuntarii programului “Prima Casa”, vânzatorii de apartamente de doua camere nu mai sunt dispusi sa negocieze foarte mult pretul de tranzactie, iar cei nou-intrati pe piata au afisat preturi usor mai ridicate. “Exista zone in interiorul fiecarui sector care au inregistat usoare cresteri de pret, acestea datorându-se mai mult disparitiei ofertelor foarte scazute sau atingerii unui punct critic”, arata consultantii Colliers.