"Prima casa", la pachet cu imprumut de renovare

Finante Banci

11.08.2009 - Cotidianul

Cei de la BCR Banca pentru Locuinte vad programul „Prima casa“ ca o oportunitate si nu exclud ca produsele pe care le promoveaza sa fie incluse intr-un pachet cu creditul clasic.
 
Bancile de locuinte ar putea avea un rol in „Prima casa”, desi nu participa in mod direct la finantarea cumpararii de locuinte prin programul guvernamental. Sistemul de economisire/creditare se poate dovedi foarte util la ceva timp dupa achizitionarea locuintei, mai ales daca aceasta nu este noua. „Majoritatea clientilor din programul «Prima casa» vor cumpara locuinte care au nevoie de renovari in viitor. Deci pot contracta si un produs de economisire/creditare pentru modernizari”, crede Carmen Schuster, vicepresedintele BCR Banca pentru Locuinte. Mai mult, aceasta nu exclude posibilitatea ca, in viitorul apropiat, banca pe care o reprezinta sa dezvolte produse dedicate programului care ar putea fi oferite la pachet cu creditul initial dat de BCR.

De altfel, majoritatea contractelor oferite de bancile pentru locuinte au, din cauza sistemului in care functioneaza, valori destul de mici, nefiind in nici un caz suficiente pentru achizitionarea unei locuinte, ci, mai degraba, pentru renovarea sau modificarea acesteia.

BCR Banca pentru Locuinte are 64 de tipuri de contracte de economisire-creditare in portofoliul de produse aprobat de Banca Nationala a Romaniei. In sistemul de economisire-creditare, clientii incheie un contract pentru o suma stabilita de comun acord cu banca. O parte din suma respectiva se constituie din banii economisiti pe o anumita perioada, la care se aduga dobanda si o prima anuala de la stat de 25% din valoarea economiilor (cel mult 250 de euro) adaugate in cont in fiecare an. Cealalta parte a sumei contractate o reprezinta creditul cu dobanda redusa si fixa pe toata durata creditarii acordat de banca dupa perioada de economisire. Dobanda anuala pentru creditul acordat in acest sistem este intre 5 si 6%. Potrivit reprezentantilor bancii, randamentul total pentru depozitul in acest sistem depaseste 11% pe an.

Perioada minima de economisire este de 18 luni, iar durata maxima de rambursare a creditului este de 88 de luni. De asemenea, nici prima de stat si nici dobanda nu se impoziteaza. Clientul are, de asemenea, posibilitatea deducerii fiscale in limita a 300 de lei la calculul impozitului pe venitul global. In cazul in care se doreste rambursarea anticipata a creditului, banca nu percepe comision pentru aceasta optiune. Pe langa BCR Banca pentru Locuinte, in Romania mai activeaza o banca ce functioneaza pe acelasi sistem. Este vorba despre Raiffeisen Banca pentru Locuinte, institutie rezultata din fuziunea HVB Banca pentru Locuinte cu Raiffeisen Banca pentru Locuinte.