Prima Casa la CEC a iesit mai scumpa decat creditul standard in lei

Finante Banci

08.07.2009 - Cotidianul
Prima Casa la CEC a iesit mai scumpa decat creditul standard in lei

Prin programul guvernamental, ultima banca de stat din Romania ne ofera credite la fel de scumpe ca inainte, insa cu o puzderie de dezavantaje de la perioada redusa de acordare la suma limitata prin lege.

Prin creditul standard se pot cumpara locuinte mari sau situate in zone mai bune
Creditele in lei oferite de CEC Bank prin programul „Prima casa“ sunt la fel de scumpe ca acelea din oferta standard. Ba mai mult, daca piata interbancara revine la situatia de dinainte de 1 iulie 2009, creditele garantate de stat vor deveni chiar mai scumpe. Oricum, la nivelul Dobanzii Anuale Efective, avantajul minim al creditului de Prima Casa este anulat complet. La acestea se adauga o serie de dezavantaje care provin din caracterul „social“ al programului „Prima casa“.
 
Mai precis, in oferta CEC Bank, perioada de gratie (perioada in care clientul are posibilitatea de a nu plati ratele) este dubla comparativ cu cea oferita la creditele garantate de stat, adica 360 de zile fata de doar 180 de zile.
 
In plus, cel putin teoretic, veniturile solicitate de banca pentru un credit sunt mai mici in cazul imprumuturilor clasice in contextul in care perioada de acordare merge pana la 35 de ani, fata de doar 30 de ani in programul „Prima casa“. Lista dezavantajelor nu se opreste aici pentru ca suma maxima care poate fi contractata este de peste 10 ori mai mare in cazul creditelor clasice (2.800.000 de lei fata de doar 240.000 de lei in „Prima casa“).
 
Si asta nu este totul. „Ca si la creditul standard, creditul de «Prima casa» presupune acoperirea cu garantii in proportie de 120%. Insa regula in cazul programului guvernamental este ca titularul nu are voie sa aiba alte proprietati imobiliare (nici chiar terenuri) sau credite ipotecare, prin urmare diferenta de 20% trebuie acoperita prin avans, deducem logic ca, in realitate, avansul minim de 5% nu va fi practicabil“, explica Ruxandra Andrei, director adjunct al Finzoom.
 
Revenind la dobanda, in prezent, creditul de „Prima casa“ are un avantaj absolut neglijabil comparativ cu imprumutul standard (sub 0,1%). Mai mult, daca dobanzile din piata ar reveni la nivelul dinainte de 1 iulie, creditul de „Prima casa“ ar fi mai scump decat cel standard. De precizat ca aceasta revenire se poate produce oricand. Mai clar, dobanda la creditul standard este calculata dupa formula ROBOR la 12 luni+ 2,1%, iar cea la creditul de „Prima casa“ dupa formula ROBOR la trei luni +1,9%. In actualele conditii de piata dobanzile sunt de 11,96% la creditul standard, respectiv 11,88% la cel de „Prima casa“.
 
Pana pe 1 iulie insa dobanzile erau de 10,48% la creditul standard si 12,23% la cel pentru „Prima casa“ in conditiile in care ROBOR la 12 luni era mai mic decat cel la trei luni. La nivelul costurilor totale, avantajul trece de partea creditului standard in conditiile in care DAE la „Prima casa“ este de 12,97%, iar la standard - de 12,83%. Mentionam ca, potrivit datelor BNR, in ultimul an dobanda medie la lei calculata pe 12 luni (ROBOR la 12 luni in functie de care este calculata si dobanda la creditul standard) a fost constant mai mica decat cea la trei luni (in functie de care este calculata dobanda la creditul pentru „Prima casa“).