Prima Casa impinge la vale preturile locuintelor cu 3 camere

Imobiliare

15.07.2009 - Curierul National
Prima Casa impinge la vale preturile locuintelor cu 3 camere

In toate orasele mari proprietarii incearca sa lase cat mai mult din pret pentru a se incadra in conditiile programului

Din moment ce toata lumea isi pune sperante in Prima Casa se pare ca si propritarii locuintelor vechi agreeaza aceasta idee, drept urmare ajusteaza preturile imobilelor ce le detin, astfel incat in urma unei negocieri apartamentele lor se pot incadra in conditiile impuse de noul program.

In toate orasele mari analistii imobiliari au constatat o aliniere a preturilor la apartamente.
"In ciuda unor semne de revenire a pietei in luna mai, tendinta de scadere este evidenta si in trimestrul al doilea, in toate orasele mari din tara. Dupa luni de asteptare fara rezultate concrete, foarte multi proprietari isi pun acum sperante in programul guvernamental Prima Casa si stabilesc preturile astfel incat, in urma negocierilor aferente, apartamentele lor sa se poata califica. Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca in toate orasele mari din tara, inclusiv in Bucuresti, exista pe piata chiar si apartamente cu trei camere la 60.000 euro, lucru greu de imaginat in urma cu un an", sustine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Conform unei analize a site-ului imobiliare.ro cu privire la dinamica preturilor de strigare la apartamentele cu trei camere in trimestrul doi 2009, in cele mai dinamice orase din Romania, programul guvernamental Prima Casa influenteaza direct preturile, accelerand tendinta generala de scadere. In ciuda primelor semne de stabilitate din mai, in ultima luna a intervalului analizat, preturile au scazut in toate orasele mari din tara.

Iasi, ritm de scadere mai lent in trimestrul doi
Ritmul de scadere, manifestat accentuat in capitala Moldovei in primele luni ale anului, a incetinit in trimestrul doi. Daca la inceputul intervalului analizat, pretul mediu cerut pentru un apartament cu trei camere era de 72.000 euro, la sfarsitul lunii iunie, pretul mediu cerut pentru acelasi tip de proprietate a coborat la 65.000 euro (929 euro/mp). Chiar si in aceste conditii, cererea este in continuare foarte redusa. Apartamentele cele mai ieftine din Iasi se afla in zonele Tatarasi, Nicolina sau Dacia.

Constanta, pret mediu pe metrul patrat, 929 euro
In ceea ce priveste Constanta, daca in primul trimestru ritmul de scadere a fost foarte lent comparativ cu celelalte orase, lunile mai si iunie s-au dovedit a fi foarte dinamice. Astfel, la sfarsitul trimestrului doi, pretul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata de 70 mp, construit inainte de 1990, era de 65.000 euro, rezultand un pret mediu pe metrul patrat de 929 euro. Apartamentele cu trei camere din Constanta sunt pregatite sa devina Prima Casa, pretul de tranzactionare fiind considerabil mai mic.

Brasov, pretul de strigare la 900 euro/mp
Piata imobiliara din Brasov continua, la randul ei, sa inregistreze scaderi.
La sfarsitul trimestrului doi, pentru un apartament cu trei camere, agentiile imobiliare si proprietarii cereau un pret mediu de 933 euro/mp.
Pretul mediu cerut la sfarsitul lunii iunie pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata medie de 75 mp a ajuns la 70.000 euro. In zone precum Tractorul, Astra sau Calea Bucuresti, exista pe piata numeroase oferte garantate de agentiile imobiliare pe care beneficiarii programului Prima Casa le pot avea in vedere.

Bucuresti - 87.000 euro, pretul cerut pentru un apartament cu trei camere
Potrivit analizei, preturile de strigare cerute de vanzatori pentru un apartament cu trei camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie au scazut simtitor in al doilea trimestru al anului, coborand de la o medie de 1.549 euro/mp, inregistrata la inceputul lunii aprilie, pana la 1.225 euro/mp la sfarsitul lui iunie. Astfel, pentru un apartament cu trei camere de 71 mp din Bucuresti, cerandu-se, in medie, 87.000 euro. Pe fondul lipsei cererii, pretul de tranzactionare a coborat, insa, considerabil sub aceasta valoare. In cartiere precum Titan, Berceni, Brancoveanu sau Drumul Taberei exista oferte pentru apartamente cu trei camere care se califica chiar si in programul Prima Casa.