Prima Casa i-a scos la targ pe romanii cu buget de peste 50.000 de euro

Imobiliare

20.07.2009 - Business Standard
Prima Casa i-a scos la targ pe romanii cu buget de peste 50.000 de euro

Ingineri, soferi sau coafeze, cupluri proaspat casatorite sau tineri absolventi de facultate alaturi de parinti, persoane cu varste cuprinse intre 21 si 47 de ani si care castiga de la 700 pana la 7.000 de lei pe luna, s-au imbulzit la primul targ imobiliar de dupa lansarea programului “Prima Casa” cu gandul sa cumpere.

Cererea masiva, circa 5.000 de persoane au venit, in medie, la targul de la Palatul Copiilor din Bucuresti, s-a intalnit cu o oferta de peste 7.000 de locuinte, in conditiile in care patru din cinci locuinte aveau preturi afisate sub 60.000 de euro, la cat se ridica plafonul maxim de garantie acordat de stat. “Megaoferta”, “Promotia anului”, iata doar doua dintre asalturile disperate ale dezvoltatorilor care au venit la targ cu oferte bine adaptate unei economii in criza de cash, cel mai mare succes in randul vizitatorilor inregistrandu-l ofertele de tipul casa doar cu buletinul, unde nu este nevoie de adeverinta de salariu sau carte de munca, predarea unei masini second-hand, ca avans pentru casa. Un alt dezvoltator este gata de oferte personalizate, construind case dupa bugetul cumparatorilor. Un sondaj Business Standard, derulat printre 23 de vizitatori la targul de imobiliare, indica faptul ca mai mult de jumatate dintre cei chestionati au venit sa cumpere case.

De altfel, dupa primele contacte, unii dintre acestia au ajuns direct pe santiere, pentru vizionare. Mai mult de trei sferturi dintre cei prezenti la targ sunt dispusi sa plateasca peste 50.000 de euro pentru o locuinta. In opinia celor chestionati, programul “Prima Casa” ar trebui sa fie valabil numai in cazul locuintelor noi, nu si al celor vechi, dobanzile oferite de bancheri sa fie mai mici, sa se majoreze plafonul de garantii oferit de stat, iar venitul eligibil sa fie mai mic.

Interesul pentru achizitie este puternic; ieri, au venit la targ inclusiv studentii, care, alaturi de parinti, vor deveni coplatitori ai creditelor. George
Nedelcu, un student de 21 de ani, este interesat de un apartament cu doua camere, de maximum 50.000 euro. “Lucrez in telecomunicatii, iar venitul meu lunar este de 1.500 lei. Evident, ma vor ajuta parintii pentru a-mi putea permite aceasta locuinta”, a precizat Nedelcu. Acesta, precum si alte sapte persoane intervievate, s-a declarat incantat de oferta “casa cu buletinul”, prin care plata se face direct la dezvoltatori, pe o perioada determinata si cu rata lunara fixa.

Cei 23 de intervievati Business Standard sunt interesati sa achizitioneze apartamente de doua, trei si patru camere, cu preturi cuprinse intre 30.000 si 100.000 de euro. “Ma intereseaza sa cumpar un apartament de patru camere, de maximum 100.000 euro, de preferat in cartierul Berceni. Venitul meu lunar este de 7.000 lei, iar pe langa credit, intentionez sa ma imprumut si de la rude pentru a acoperi intreaga suma”, a explicat Simona Tames (22 de ani), inspector Protectia Muncii. Totodata, Catalin Simion (27 de ani), un alt potential cumparator, s-a declarat interesat de ofertele pentru case construite in afara Bucurestiului. “Caut o casa in afara Capitalei. Pana acum, am o oferta de 49.000 euro pentru o casa, de la un proprietar. Insa ofertele de la targ depasesc 60.000 de euro, motiv pentru care mi se par supraevaluate”, a declarat Simion, specialist in IT. De cealalta parte a mesei, oferta a fost reprezentata de 43 de dezvoltatori, patru agentii imobiliare, sapte banci si brokeri de credite si-au prezentat ofertele special gandite pentru acest program.

In primele doua zile, expozantii au semnat 110 antecontracte. “Cred ca, pana la inchiderea targului, o sa se ajunga la un numar de 210 antecontracte, in conditiile in care la targul precedent s-au semnat circa 100 de contracte. Majoritatea oamenilor sunt interesati de garsoniere si de apartamente cu doua camere, accesibile prin programul «Prima Casa»”, a declarat pentru Business Standard Sorin Sararu, managing partner Project Events, organizatorul evenimentului.

La standul ansamblului Hope City, ce urmeaza a fi construit in Berceni, unde un banner mare te anunta ca iti poti achizitiona prima casa doar cu buletinul, lumea s-a adunat ca la circ. Toti pun intrebari, iar vanzatorii sunt agitati. “Am exclus cartile de munca si adeverintele de salariu, pentru ca nu ne intereseaza de unde provin banii. In cazul in care clientul nu isi plateste timp de trei luni rata, locuinta va fi preluata de dezvoltator, plus 20% din valoarea imobilului drept penalizare”, informeaza Denisa Barbulescu, reprezentantul de vanzari al Hope City. Astfel, pentru a achizitiona o casa doar cu buletinul, trebuie sa ai un avans de 5% (minimum 2.400 de euro) din valoarea apartamentului, iar restul sumei se plateste in rate egale, direct la dezvoltator, cu o dobanda fixa de 3,8%, pe parcursul a 30 de ani. Antecontractul se semneaza la notariat si tot aici se desface in caz de neplata. Pretul unei garsoniere in cadrul Hope City este de 46.200 euro, al unui apartament cu doua camere - 73.800 de euro, iar al unuia cu trei camere - 99.000 de euro.

Echipele de vanzari ale dezvoltatorilor au lucrat in cele trei zile de targ in ture si, chiar daca majoritatea vizitatorilor s-au interesat in principal de conditiile programului guvernamental, vanzatorii sunt increzatori cu privire la contractele ce urmeaza a fi incheiate dupa acest targ. “Am facut cinci rezervari, in primele doua zile, pentru proiectele Swiss Cottage si Evocasa Optima. Am avut cate sase vanzatori la stand si am avut vizionari pe santier pana la ora 21.00”, a explicat Nicu Dinu, sales manager in cadrul Adama. Pe listele companiei s-au inscris aproximativ 500 de potentiali clienti, iar reprezentantii companiei spera sa incheie contracte cu 20-30% dintre acestia. “Nu stiu cati dintre cei interesati sunt si pregatiti sa cumpere, dar este clar ca ofertele de pe piata au devenit mai atractive acum, fata de targurile trecute”, a spus Dinu.
Compania Salaj Rezidential, dezvoltatorul ansamblului de vile Poiana Florilor din Sectorul 5 al Capitalei, ofera clientilor posbilitatea de a achita avansul necesar achizitiei unei case cu propria masina sau cu o alta locuinta pe care o au in proprietate. “Am semnat deja trei precontracte in care s-a platit ca avans cu masina. Avem un BMW Seria 3, evaluat la 10.000 de euro, si alte masini a caror valoare este cuprinsa intre 10.000 si 30.000 de euro. Pretul este stabilit in functie de numarul de kilometri si de anul fabricatiei. Avem experienta si pe partea de vanzari de autoturisme, asa ca nu ne facem probleme ca nu vom avea ce face cu masinile”, a declarat Teodor Mihailescu, proprietarul proiectului. Pana acum, compania a adunat circa 400 de potentiali clienti, dintre care 50 sunt hotarati sa cumpere in urmatoarea perioada. Poiana Florilor va cuprinde in prima faza 60 de vile, construite pe sistemul clasic, si va dispune pana la final de 100 de unitati. Compania construieste la pret de cost, respectiv 400 euro/mp.

Compania Impact, unul dintre primii dezvoltatori care au venit cu variante alternative de vanzare a locuintelor, a lansat o noua oferta, prin care clientii isi pot dimensiona locuinta in functie de banii de care dispun. Pretul minim pentru un astfel de apartament din cadrul proiectului Greenfield este de 57.221 euro, cu TVA si locul de parcare incluse.

Si vanzatorii ansamblului Confort City, dezvoltat de fratii Negoita, au strans peste 500 de contacte in primele doua zile si se asteapta ca luna aceasta sa vanda 30-40 de locuinte prin “Prima Casa”. “Oamenii se uita la apartamentele cu doua camere fiindca nu au bani de avans pentru cele care depasesc limita garantata de stat. Peste 90% sunt interesati de programul statului”, a subliniat Bogdan Balasa, junior account manager in cadrul Domus Stil.

Ca urmare a impulsului dat in piata de “Prima Casa”, unii dezvoltatori au devenit optimisti si vad redresarea acestui sector acum. “Am observat ca, in ultima perioada, dezvoltatorii au inceput sa produca apartamente apropiate de 60.000 euro, dar inca nu sunt multe produse care sa se intalneasca insa cu programul «Prima Casa». Este imbucurator ca oamenii sunt interesati de program si chiar se fac tranzactii. Este clar ca exista o presiune a cererii din zona segmentului de 60.000 euro. Cred ca dezvoltatorii vor veni in perioada urmatoare cu mai multe produse atractive. Companiile care au produse de acest fel acum sunt favorizate. Apartamentele noi care se incadreaza in acest program vor fi vanate, deoarece oamenii isi fac un calcul simplu. Daca vad ca rata se apropie de chirie si te poti muta imediat, i-ai convins. Acum este perioada cea mai buna pentru a intra in program, pentru ca, odata ce incep sa se inteteasca tranzactiile, preturile vor creste. Ma astept la o revenire a pietei, semnalele date de «Prima Casa» fiind pozitive”, spune Antonio Zarnescu, director comercial dezvoltator Gea Prasa.