Prima Casa este intr-un bloc vechi din Colentina

Imobiliare

09.07.2009 - Evenimentul zilei
Prima Casa este intr-un bloc vechi din Colentina

Programul guvernamental a demarat ieri, la sediul unei sucursale BRD, prima banca semnatara a conventiei cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM. Stefan si Laura Avram, in varsta de 28 si, respectiv, 26 de ani, sunt primii tineri care au luat un credit prin programul guvernamental „Prima casa”. Dupa ce s-au casatorit in luna septembrie a anului trecut, ei stateau intr-un apartament cu o chirie de 350 de euro pe luna. Dorind sa-si achizitioneze o locuinta, au depus un dosar de credit la BRD. Dupa ce programul guvernamental prin care statul garanteaza creditele ipotecare ale persoanelor care nu detin o locuinta in limita a 60.000 de euro a prins contur, consilierii bancii le-au recomandat tinerilor sa profite de el.

Astfel, ei au devenit proprietarii unui apartament cu doua camere in cartierul bucurestean Colentina, care a costat 54.500 de euro. Familia Avram, ambii angajati la Renault, a luat un credit de 51.500 de euro si a achitat un avans de 3.000 de euro. Rata lunara pe care acestia o vor plati este de aproape 307 euro pe luna, cu peste 40 de euro mai putin decat chiria lunara.

„Blocul este construit in 1986. Nu am luat un apartament intr-un ansamblu rezidential nou deoarece ar fi fost mai scump si, de obicei, locuintele noi au dezavantajul sa fie situate catre periferia orasului”, a declarat proaspatul proprietar, dupa ce si-a pus semnatura, impreuna cu sotia sa, pe dosarul de credit, in prezenta membrilor guvernului.

10.000 de romani stau la coada

Potrivit premielui Emil Boc, prezent la festivitate, sunt deja peste 10.000 de cereri de credit care asteapta sa fie procesate de banci. Un sfert din aceste cereri sunt pentru achizitionarea unei locuintei noi. Seful executivului a reamintit ca „Prima casa” se aplica atat la casele vechi, cat si la cele nefinalizate sau chiar pentru constructia de locuinte.

Dobanda stabilita de guvern pentru acest tip de credite este EURIBOR la trei luni plus ma ximum 4 puncte procentuale pe an, la creditele in euro. Pentru imprumuturile in lei, dobanda este ROBOR plus cel mult 2,5 puncte procentuale.

Bancile participante la program nu percep comision pentru rambursarea anticipata.

CLUJ-NAPOCA

„Cred ca este prima teapa. Am aflat ca trebuie sa dau peste 400 de euro lunar”

Sucursala Napoca a BRD din Cluj-Napoca a fost ieri asaltata de clujenii care doresc sa ia un credit pentru a-si cumpara un apartament. Totusi, multi dintre cei care au ajuns in fata consilierilor de credit au plecat cu un gust amar cand li s-a comunicat cuantumul ratelor. Conditiile impuse de banca pentru acordarea creditului garantat de guvern nu seamana deloc cu cele anuntate de guvernanti.

„«Prima casa» cred ca e prima teapa. Domnul Pogea de la Finante spunea ca rata va fi de maximum 300 de euro. La banca am aflat ca, pe 20 de ani trebuie sa dau lunar peste 400 de euro”, s-a plans Eugen Pintea, un potential client. Functionarii BRD le-au explicat celor de la coada ca, pentru un credit de 57.000 de euro acordat in programul „Prima casa”, pentru 20 de ani, cei care un venit de 3.000 de lei vor plati lunar o rata de 415 euro.

Pentru un credit pe 30 de ani, rata ajunge la 350 de euro. Acest lucru inseamna ca pentru 57.000 de euro, pentru 20 de ani, cel care se imprumuta va avea de platit 99.600 de euro, iar pentru 30 de ani - 126.000 de euro. „La un credit de 60.000 de euro, banca acorda doar 57.000 de euro, iar restul de 3.000 de euro este avansul platit de client”, a spus unul dintre consilierii de credit de la BRD Cluj. Potentialii beneficiari nu s-au aratat incantati nici de taxa suplimentara, compusa din trei rate, plus dobanda, respectiv aproximativ 1.245 de euro. (Mihai Soica)

BRASOV

„Primul venit, primul servit”

Chiar daca in tara nu s-a semnat ieri niciun contract de imprumut, sefii principalelor filiale BRD spun ca au fost contactati de multi potentiali clienti. BRD Brasov spera sa acorde, in prima etapa, 300-400 de credite pentru „Prima casa” in tot judetul.

„De o saptamana am inceput sa luam datele de contact ale persoanelor care s-au interesat, iar de astazi (ieri - n.r.) am inceput sa le sunam pentru a le solicita documentele. Probabil ca joi vom semna primul contract de credit“, a spus ieri George Cirstoloveanu, director clientela retail BRD Grup Brasov. Potrivit oficialilor bancii, dosarele vor fi procesate in ordinea depunerii, conform principiului „primul venit, primul servit”. (Mara Popescu)

LABIRINT LEGISLATIV

Involuntar, normele de aplicare scot din joc locuintele noi

Teodora Trandafir

Programul „Prima casa” permite achizitionarea apartamentelor noi, chiar daca nu au fost inca finalizate, dar nimeni nu stie care este procedura. Asta pentru ca normele guvernamentale prevad ca imobilele sa fie libere „de orice sarcina”, iar peste 80% din locuintele noi au fost ridicate prin credite luate de la banci, ceea ce inseamna ca au deja ipoteca asupra lor. Acest lucru pare insa ca le-a scapat specialistilor din guvern. Investitorii si agentii imobiliari spun ca, in aceste conditii, ei nu pot comercializa apartamentele prin intermediul „Primei case”.

Primul-ministrul, Emil Boc, a afirmat ieri ca, din datele existente, peste 25% dintre solicitari vor fi depuse pentru achizitionarea unei locuinte noi. „Inseamna ca intra in discutie doar cei care au facut cate un bloc, pentru ca restul se fac cu bani de la banci. De cand s-a lansat, programul a declansat o adevarata isterie: oamenii suna si intreaba tot felul de lucruri, de la numarul contului in care livreaza statul banii pana la informatii despre bancile carora sa se adreseze”, spune Cornel Balan, general manager la IBC Financell Projects.

Ipoteca de gradul doi, scoasa din joc de lege

Reprezentantii bancilor spun ca trebuie sa existe o solutie, doar ca „nimeni nu s-a gandit, pana acum, la aceasta problema”. „Teoretic, poate exista o ipoteca la momentul in care se face vanzarea. Aceasta se inchide apoi si se deschide o alta ipoteca. Nu stiu care este solutia in acest caz, trebuie sa vorbim cu un jurist”, spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Nici specialistii de la BRD nu lusera in discutie procedura in acest caz. „In general, cand exista deja o ipoteca, cea de-a doua banca, respectiv creditorul cumparatorului, cere permisiunea primei banci - cea care l-a finantat pe dezvoltator - si instituie apoi ipoteca de gradul doi. Dupa ce creditul a fost acordat, se achita prima ipoteca”, explica Alina Neagu, director de supervizare la BRD. Normele de la „Prima casa” exclud din start varianta existentei unei ipoteci la acordarea creditului.

ITINERAR

Ce pasi trebuie sa faci pentru un credit in program

Pentru inceput, solicitantul ar trebui sa mearga la banca sa i se faca o simulare sa vada daca se poate intra in program cu venitul, ne-au declarat oficialii BRD. „Daca se duce mai intai sa caute casa, ar putea avea surpriza ca, in momentul in care vine la noi, sa nu se incadreze”, ne-a spus Adrian Jantea, director de promovare si distributie in cadrul BRD, prezent ieri la „Evenimentele zilei”.

Documentele necesare pentru un credit

Dosarul trebuie sa contina, in primul rand, o copie dupa cartea de identitate a solicitantului sau solicitantilor. Apoi, daca este vorba despre un cuplu, institutia financiara poate solicita si certificatul de casatorie.

Alte doua documente foarte importante sunt fisa fiscala de la ANAF si un act care sa dovedeasca faptul ca solicitantul este angajat (in general se cere contractul de munca). Banca va va furniza si o adeverinta de venit tip pentru a o completa. Pe langa acestea va trebui sa mai completati la notar o declaratie pe proprie raspundere cum ca nu mai aveti o alta locuinta. In anumite cazuri, se cere si antecontractul de vanzare-cumparare. „Banca va solicita si un raport de evaluare. Acesta poate fi facut doar de una dintre companiile de evaluare agreate de banca sau de un evaluator din banca”, ne-a declarat Alina Neagu, director de supervizare din BRD.

Romanii din strainatate pot lua un astfel de credit

Programul „Prima casa” este valabil si pentru romanii care lucreaza in afara tarii. Si acestora le sunt necesare aceleasi acte, numai ca acestea trebuie apostilate. „Cei care lucreaza in afara trebuie sa faca dovada ca au veniturile pe care le pretind si un loc de munca. Toate documentele trebuie apostilate”, ne-a mai spus Alina Neagu.

Alpha Bank, a doua banca

Dupa ce BRD a fost prima banca ce a semnat acordul cu Fondul de Garantare (FNGIMM), cea de-a doua institutie financiara intrata „in paine” este Alpha Bank. Aceasta acorda credite de investitii imobiliare in conditiile de cost aprobate de Ministerul Finantelor.

In cazul creditelor in euro, rata dobanzii va fi Euribor la trei luni plus 4% pe an, iar in cazul creditelor in lei, va fi Robor la trei luni plus 2,5% pe an. Banca nu va percepe niciun fel de comision pentru acordarea si administrarea creditului. Viitorul apropiat o anunta pe Leumi Bank cea de-a treia. Premierul Emil Boc a declarat ca un termen cat mai scurt pentru semnarea cadrului cu FNGIMM, este foarte avantajos.

DIN TARA

ALBA. Sucursalele BRD din Alba au fost luate cu asalt de oamenii interesati sa contracteze un credit prin programul „Prima Casa”. Reprezentantii bancii au aratat ca nu au deocamdata o situatie oficiala, mai ales ca inca nu se primesc cereri scrise, deoarece normele de creditare nu sunt aprobate la aceasta ora. In aceste conditii, consilierii de credite se limiteaza sa raspunda la intrebarile generale legate de program si isi noteaza numele si numerele de telefon ale persoanelor interesate, acestea urmand sa fie contactate imediat ce normele vor fi aprobate. In numai cateva zile, in judetul Alba si-au lasat datele de contact sute de persoane, care ar dori sa contracteze un credit prin programul „Prima Casa”. Pe de alta parte, reprezentantii BRD au dat asigurari ca, cel putin deocamdata, nu s-au impus limitari in privinta numarului de credite sau a valorii totale a acestora la nivel de judete, ci toate dosarele vor fi procesate in ordinea depunerii. (Mihaela Moraru)

ARAD. Si aradenii vor sa se imprumute pentru prima casa. „Nu avem o estimare a numarului de persoane interesate de acest program. Totusi, va pot confirma ca solicitarile sunt numeroase si consilierii nostri au solicitat date de contact ale clientilor interesati, pentru a le oferi informatiile solicitate in cel mai scurt timp, existand, de asemenea, dosare inaintate spre analiza”, spune Mihaela Arsu, responsabil Marketing BRD Grup Timisoara, de care tine si judetul Arad. (Alex Negru)

BRASOV. Potrivit sui George Cirstoloveanu, director clientela retail, BRD Grup Brasov, aproximativ 40-50 de persoane dintre cele care se intereseaza zilnic la banca despre conditiile de intrare in program se pot califica, la prima vedere, pentru creditare.

CONSTANTA. Sucursala BRD va lua legatura cu clientii pentru a-i informa telefonic asupra avantajelor programului „Prima Casa” a declarat pentru EVZ responsabilul de marketing al BRD Constanta, Alina Efrimescu. Ea sustine ca, in ultimele sase luni, sute de persoane s-au interesat la BRD Constanta despre program, dar pana la aceasta ora nu s-au depus documentatii in vederea obtinerii creditului pentru „prima casa”. „Daca vor exista solicitari, banca va oferi creditul doar dupa verificarea conditiilor de eligibilitate, sa nu aiba proprietati, sa nu aiba credite ipotecare in derulare”, a precizat Alina Efrimescu. (Feri Predescu)

IASI. „Spre satisfactia noastra, foarte multi ieseni au trecut pe la ghisee pentru a se interesa de programul «Prima Casa», pentru multi am operat simulari, o parte au mers la agentiile imobiliare sa mai negocieze din pret, important e sa se ajunga la pretul real al unui imobil, sa avem preturi corecte. Ieri, centralizarea datelor ne arata ca am avut 1.000 de clienti care s-au interesat de program, vom avea multi eligibili, pragul de acordare a creditului este de 400 de euro iar clientul poate avea pana la 3 codebitori, vom veni si cu niste noutati, reduceri la asigurari. Eligibili pentru „Prima Casa” vor fi in primul rand tinerii care nu vor neaparat o casa pretentioasa ci una ca pentru cei care sunt la inceput de drum. Nu exista o suma stabilita din plafon pentru fiecare judet, nu sunt limite deocamdata, mergem pe principiul «Primul venit, primul servit»”, a declarat Eugenia Dascalescu, director de retail al BRD Filiala Iasi. (Maria Craus)

MURES. Reprezentantii BRD Mures sustin ca inca nu au finalizat procedurile privind acordarea de credite pentru programul „Prima Casa”. „Nu stiu cate cereri s-au depus deoarece nu am facut o centralizare. Se lucreaza inca la proceduri. Solicitanti nu au fost mai mult decat de obicei. Cei care au venit au discutat despre conditii cu consilierii nostri”, a declarat un angajat al bancii de la serviciul Marketing. (Cora Munteanu)

TIMISOARA. Timisorenii nu s-au inghesuit sa contracteze creditele pentru „Prima casa”, insa au luat cu asalt ghiseele BRD pentru a se informa de acest program national. Angajatii bancii spera ca, dupa o perioada in care s-au cam relaxat, pentru ca de teama crizei creditele au intrat in stand-by, acum vor avea din nou de intocmit dosare. In ceea ce priveste numarul de case posibil a fi creditate in jurul Timisoarei, acesta este inca o necunoscuta. „Stim doar ca exista un plafon national pentru BRD. Programul se va aplica dupa principiul «primul venit, primul servit»”, explica Dragos Serbu, asistent marketing la BRD Timisoara.