"Prima Casa", din nou in blocaj: tot mai multe dosare respinse

Finante Banci

10.09.2009 - Capital

Programul „Prima Casa” a intrat intr-un nou blocaj, determinat de numarul din ce in ce mai mare al dosarelor respinse de catre Fondul de Garantare si de cresterea perioadei de aprobare a acestor dosare.

Cele doua parti care intermediaza procesul de creditare in Programul „Prima Casa” - Fondul de Garantare si bancile partenere - se acuza reciproc, mai mult sau mai putin voalat, pentru problemele semnalate de beneficiari.

Pe de o parte, Fondul de Garantrare sustine ca pentru depasirea termenelor de prelucrare a dosarelor sunt de vina bancile, care nu intocmesc corect documentatia trimisa spre aprobare. De cealalta parte, bancile spun ca de vina este Fondul, care nu are suficient personal. In plus, bancile mai aduc in discutie si problema procedurilor care nu ar fi tocmai clare.

Pentru a debloca situatia, reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si cei ai Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) vor avea astazi o intalnire in care se vor pune cartile pe fata.

„Am stabilit cu domnul Aurel Saramet (presedintele Fondului de Garantare, n.r.) sa organizam o intalnire intre colegii din sistemul bancar si reprezentanti ai Fondului sa vedem cum procedam in continuare. Ei dau vina pe banci, dar si noi putem spune ca e vina Fondului. Cred ca cel mai important este sa stam la masa si sa vedem cum rezolvam”, a declarat, aseara, pentru capital.ro Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

„Trebuie sa evitam intoarcerea dosarului de la Fond”

In principiu, doua ar fi solutiile care ar putea fi avute in vedere in cadrul acestor discutii, respectiv o marire a schemei de personal a Fondului, coroborata cu o definire mai clara a structurii dosarului de creditare.

„Probabil ca ar mai trebui angajati oameni. Poate ca ar trebui sa gandim o structura unitara a dosarului, astfel incat toate bancile sa trimita dosarul in aceeasi forma ca sa evitam intoarcerea lui de la Fond”, a explicat pentru capital.ro presedintele ARB.

Potrivit unei analize realizate de catre capital.ro, in momentul de fata, procesul achizitionarii unei locuinte prin programul "Prima casa" dureaza minimum 35-40 de zile, de la primul pas pana la inscrierea imobilului in cartea funciara, dar poate depasi chiar 70-75 de zile.