Prima Casa, daramata de chichite legislative

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

16.07.2009 - Cotidianul

Mai multe banci locale, nume grele printre care si leaderul sistemului, BCR, se afla deocamdata in imposibilitatea de a acorda credite in programul guvernamental

Deocamdata, programul „Prima casa“ nu alearga, ci se taraie.
BCR, cea mai mare banca locala si principalul jucator in programul guvernamental de sprijinire a creditului ipotecar, se afla deocamdata in imposibilitatea de a acorda credite in programul „Prima casa“. In aceeasi situatie se afla, pentru moment, si alte sapte banci locale importante. „Va pot spune ca pana acum numarul imprumuturilor acordate in programul «Prima casa» este zero. Si nu ma refer doar la BCR. Acest lucru se intampla pentru ca Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, Ministerul Finantelor si bancile nu se pun de acord in privinta tipului de ipoteca ce trebuie instituit asupra locuintei (ipoteca legala sau privilegiata) cumparate prin credit“, ne-au explicat reprezentantii BCR.
 
Fondul de Garantare (FNGCIMM) confirma, fara sa detalieze, aceasta situatie. „Exista intr-adevar discutii in ceea ce priveste tipul de ipoteca ce va fi instituit. Se discuta la nivelul juristilor din Fond, din Ministerul Finantelor si din banci. Speram ca aceasta problema sa fie remediata in cel mai scurt timp“, ne-a explicat Irina Constantinescu, director de strategie in cadrul FNGCIMM. Reprezentantii fondului spun ca aceasta problema tine mai degraba de Ministerul Justitiei si de banci.

Pana acum au semnat acordul cu Fondul doar noua banci dintre cele 20 care si-au anuntat intentia de a participa la program. „Vor mai semna in cel mai scurt timp inca trei banci“, ne-a informat Irina Constantinescu. Bancile care au semnat deja sunt BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, ATE Bank, Volksbank, Piraeus Bank si Emporiki Bank. Cele care urmeaza sa semneze sunt Garanti, Intesa si Millennium Bank. Nume grele au ramas insa, cel putin pentru moment, pe margine. Vorbim nu doar despre liderul BCR, dar si despre banci de top 10 precum Raiffeisen, UniCredit Tiriac, ING Bank sau Bancpost, alaturi de care se mai afla Credit Europe, OTP Bank si Leumi Bank. Mentionam ca BCR a solicitat garantii de 450 de milioane de euro pentru programul „Prima casa“ si a primit garantii de aproximativ 330 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca banca va acorda o treime din creditele din program (in valoare de un miliard de euro).

In programul „Prima casa“ poate intra orice roman care nu detine o locuinta proprietate personala. Avansul solicitat de banca este de 5%, in timp ce suma maxima ce poate fi imprumutata este de 60.000 de euro, iar perioada de acordare - de 30 de ani. Dobanda maxima impusa prin lege va fi calculata in functie de dobanzile medii EURIBOR si ROBOR la trei luni, la care se adauga 4% in cazul creditelor in euro si 2,5% in cazul celor in lei.