Prima Casa baga proiectele la apa

Imobiliare

07.09.2009 - Curierul National
Prima Casa baga proiectele la apa

Dezvoltatorii reduc suprafetele locuintelor pentru a putea reduce si preturile

Sumele cerute au fost scazute si cu 20%, in complexurile rezidentiale noi

Prin incadrarea in parametrii programului, firmele spera la redresarea vanzarilor
Odata cu lansarea programului guvernamental 'Prima Casa', tot mai multi dezvoltatori incearca sa construiasca imobile care sa se incadreze in parametrii programului, sperand astfel intr-o redresare a pietei de profil. Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC) va reproiecta un complex rezidential de aproape 2.000 de unitati, in nordul Bucurestiului, asftel incat locuintele sa se incadreze ca pret in programul "Prima Casa" si compania sa beneficieze si de TVA redus, de 5%, la constructia proiectului. Complexul, denumit Garden of Eden si amplasat in nordul Capitalei, in imediata apropiere a Scolii Americane, a fost proiectat initial cu 1.929 de apartamente. "Trebuie sa facem un redesign al proiectului. Noi doream sa vindem aceste locuinte la 1.400 de euro pe metru patrat, dar acest pret nu mai este competitiv. Facem apartamente mai mici si vreau sa ajung cu preturile sa ma incadrez in programul "Prima Casa" si sa beneficiez si de TVA redus, de 5%. Eu nu am oferta acum care sa se incadreze in aceste programe", a declarat directorul executiv al GTC Romania, Shimon Galon, citat de Mediafax.
Avand in vedere prevederile celor doua programe, preturile locuintelor ar urma sa fie de minimum 60.000 de euro pentru a se incadra in programul "Prima Casa", lansat in iulie de Guvern, si aiba o suprafata utila de maximum 120 metri patrati pentru a beneficia de TVA redus.
GTC a deschis vineri al treilea centru comercial al retelei Galleria, dezvoltat in parteneriat cu Aura Europe, la Piatra Neamt, cu o suprafata de 15.000 metri patrati, reprezentand o investitie de 20 mil. euro.

Aura Europe a taiat din pretul locuintelor
Dezvoltatorul imobiliar Aura Europe a redus preturile la locuintele din Piatra Neamt cu circa 20%, pentru a revigora vanzarile, de la 1.200 de euro pe metru patrat la 1.000 de euro pe metru patrat. In plus, compania are disponibili 40 mil. euro pentru achizitia de terenuri de la proprietari cu probleme din Europa Centrala si de Est, dintre care jumatate pentru Romania, si totodata a decis pentru moment inghetarea constructiei a 1.600 de locuinte in Brasov si Piatra Neamt. "Ne uitam in continuare la aceasta piata. Avem un fond de 40 mil. euro pentru achizitii in aceasta piata. Dorim sa cumparam mai ales distressed assets (proprietati cu probleme, n.r.), respectiv terenuri, care in unele cazuri au preturi mai mici cu 50% fata de anul trecut", a declarat presedintele Aura Europe, Joseph Saliah, mentionand ca 20 milioane din acest fond vor fi alocate investitiilor din Romania.
Proprietatile respective pot fi terenuri detinute de dezvoltatori care nu mai au bani sa investeasca in constructia de proiecte sau suprafete achizitionate de persoane in scop de investitie, speculand cresterea preturilor din ultimii ani.
"Am livrat pana in prezent 85 de unitati din prima faza a proiectului, care cuprinde 120 de apartamente. Toata prima faza va fi finalizata in urmatoarele sapte luni. La a doua faza, tot de 120 de apartamente, nu am inceput lucrarile, asteptam vremuri mai bune", a aratat Saliah. Investitia pentru acest proiect se ridica la 20 mil. euro, fonduri asigurate deja din credite bancare si surse proprii.

Profitul dezvoltatorilor a scazut cu 10-20%
Directorul executiv al GTC Romania, Shimon Galon a aratat ca asteptarile dezvoltatorilor in ceea ce priveste profitul din spatiile de retail au fost afectate de criza si de scaderea consumului, o diminuare mai mare a castigului fiind evitata doar cu un grad ridicat de flexibilitate fata de chiriasi. "Cine se asteapta sa aiba astazi cifrele de profit estimate acum doi ani, este nebun. Acestea au scazut cu 10-20%. Suntem foarte flexibili, facem contracte in trepte, cu chirie mai mica acum si cu crestere progresiva pentru un contract de 5-10 ani. De asemenea, ajutam cu finantare retailerii care nu au fonduri suficiente si nici nu reusesc sa atraga credite bancare pentru a deschide magazine", a explicat reprezentantul GTC.
El a mentionat ca, si institutia finantatoare a proiectelor Galleria, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a devenit mai flexibila in ceea ce priveste conditiile impuse, acceptand aceste "facilitati pentru retaileri" despre care in urma cu doi ani nici nu se putea vorbi macar.

BERD si-a dublat investitiile in Romania in acest an
BERD a investit in Romania, in acest an, 700 mil. euro, dublul valorii din intreg anul 2008, cand fondurile alocate pietei locale s-au ridicat la 350 mil. euro, potrivit reprezentantilor institutiei. "Pana acum, in acest an am investit in Romania 700 mil. euro, fata de 350 mil. euro in intreg anul trecut. Am crescut investitiile tocmai pentru a ajuta Romania sa depaseasca perioada de criza", a declarat directorul general al institutiei pentru Romania, Claudia Pendred, precizand ca nu poate face o estimare a fondurilor care vor fi injectate pe piata romaneasca pana la sfarsitul anului, informeaza Mediafax. Ea a mentionat ca investitiile au vizat, printre altele, sectorul bancar, energetic si agricultura.