Prima Casa: Avans de 5% doar pentru transa de 60.000 euro garantata de stat

Finante Banci

29.05.2009 - Mediafax
Prima Casa: Avans de 5% doar pentru transa de 60.000 euro garantata de stat

Avansul de 5% din creditul contractat pentru achizitionarea primei locuinte va fi calculat doar la transa maxima de 60.000 euro garantata de stat, bancile avand posibilitatea sa ceara un avans mai mare pentru diferenta de suma, iar dobanda aferenta imprumutului va fi corelata cu evolutia EURIBOR.

Aceasta varianta a fost discutata in discutia de joi a premierului Emil Boc cu reprezentantii bancilor interesate sa participe la programul guvernamental de garantare a creditelor contractate pentru achizitionarea primei locuinte, au declarat agentiei MEDIAFAX surse participante la discutii.

La intalnire au participat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Varianta discutata a fost ca pentru suma maxima garantata de stat, de 60.000 euro , sa fie perceput un avans de cel mult 5% , iar bancile sa aiba posibilitatea, pentru diferenta de suma a intregului imprumut, sa solicite un avans mai mare", au aratat sursele.

In ceea ce priveste dobanda aferenta imprumutului, aceasta va fi corelata explicit cu evolutia EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara).

Normele de aplicare a acestor reguli vor fi stabilite saptamana viitoare, intr-o noua intalnire a reprezentantilor Ministerului Finantelor cu cei ai bancilor, au mai afirmat sursele citate.

Executivul a anuntat, in urma cu o saptamana, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.