Prima Casa a scumpit locuintele

Imobiliare

27.07.2009 - Cotidianul
Prima Casa a scumpit locuintele

Preturile au crescut in Bucuresti cu pana la 4%. Nu se mai gasesc apartamente cu doua camere, in zone decente, la preturi sub 60.000 de euro.

In premiera in ultimul an, preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut in luna iulie, cele mai mari majorari de preturi inregistrandu-se la apartamentele cu doua camere, din cauza programului „Prima casa“, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta imobiliara Colliers International. „Iulie este prima luna din ultimul an in care se poate observa o tendinta evidenta de crestere a preturilor. Nu este o crestere majora, incadrandu-se in limitele a maxim +4%, dar ceea ce face speciala aceasta luna de vara este cresterea constanta in toate sectoarele, doar sectorul 1 simtind o usoara depreciere, cu 2%“, se arata in studiul Colliers.

Programul „Prima casa“ a dus la majorarea cu pana la 10-15% a preturilor la apartamentele cu doua camere.
 
„Este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadrau in plafonul maxim de 57.000 de euro impus in cadrul programului“, se arata in document. Astfel, in sectorul 1 al Capitalei, metrul patrat costa, in medie, 1.563 de euro, cu 2% mai putin fata de luna anterioara. Sectorul 2 este singurul care a inregistrat o stagnare a pretului mediu pe metrul patrat, la 1.024. Celelalte patru sectoare ale Capitalei au cunoscut o majorare a pretului mediu pe metrul patrat de 2% in sectoarele 5 si 6, 3% in sectorul 3 si 4% in sectorul 4. Un metru patrat costa, in medie, 1.096 euro in sectorul 3, 1.279 euro in sectorul 4 si 1.248 euro in sectorul 5. Sectorul 6 este singurul care inregistreaza un pret mediu pe metrul patrat sub 1.000 de euro, respectiv 951 euro.

Saptamana trecuta, Guvernul a modificat conditiile de acordare a creditelor „Prima casa“, pentru a putea fi incluse in program si locuintele noi, deja ipotecate de constructori. De asemenea, s-a instituit si ipoteca legala asupra imobilului, care nu mai implica taxa notariala.

Boc: Exista 10.000 de cereri
Premierul Emil Boc a spus ca are informatii ca, la nivelul intregii tari, bancile au adunat circa 10.000 de cereri de creditare prin „Prima casa“ la momentul in care a fost lansat programul si urmeaza ca ele sa le puna in practica dupa procedurile bancare. „Procedurile tehnice nu mai tin de Guvern, tin de banci. Noi am pregatit tot cadrul normativ in asa fel incat sa nu mai fie nici o obiectie, bariera sau piedica. Astazi, prin orice varianta iti poti cumpara o casa cu o garantie de la stat de 60.000 de euro. Sunt convins ca va avea efecte benefice pentru economia romaneasca si, daca se va dovedi a fi de mare succes, il vom finanta si anul viitor tot prin sistemul garantiilor guvernamentale“, a declarat premierul.