Prima Casa a adunat 753 de contracte, circa 400 pentru apartamente cu 2 camere

Imobiliare

03.09.2009 - Banii Nostri

Programul "Prima Casa" a contabilizat pana in prezent circa 753 de contracte semnate, la aproape trei luni de la lansare. Ordonanta de Urgenta data de Guvern urmeaza ca lunea viitoare sa fie votata de Senat. In cadrul dezbaterilor dintre reprezentantii Camerei Superioare si ai Executivului, secretarul de stat din ministerul IMM-urilor Maria Parcalabescu a declarat ca, dupa 90 de zile, 1.756 de cereri au fost aprobate, in valoare de circa 75,6 miioane euro, dintre acestea fiind deja semnate 753 de contracte pentru finantare.

Saptamana trecuta, premierul Emil Boc a spus ca procedurile de incheiere a unui contract trebuie usurate, iar perioada dupa care avansul este pierdut, in prezent de 30 de zile, sa creasca la 45 de zile. Boc afirmase ca "numai procedurile ce presupun schimbul de documente dintre Fondul de Garantare si banci si invers dureaza opt zile, timp pierdut prin curierat, la care se mai adauga si procedurile de la banca".

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat ca doar 19,5% dintre dosarele aprobate pentru achizitionarea de locuinte prin programul Prima Casa sunt pentru apartamente noi, construite dupa 2008.
Cele mai multe dintre credite au fost acordate de BRD, BCR, Banca Transilvania si Alpha Bank. Aproximativ 53% sunt pentru apartamentele cu doua camere, 12-13% pentru garsoniere, 26-27% pentru apartamentele cu trei camere, iar restul pentru apartamentele cu patru camere si case.

Senatorii au adoptat ieri si un amendament prin care se solicita ca cei care intra in programul "Prima Casa" sa nu detina o locuinta dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, in loc de forma initiala de la data intrarii in vigoare a actului normativ.