Preturile terenurilor vor creste, in 2008, cu pana la 50%

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

04.01.2008 - Gandul
Preturile terenurilor vor creste, in 2008, cu pana la 50%

In jurul Capitalei, majorarea poate fi si de 100%

In 2007, cele mai profitabile au fost tranzactiile cu terenuri situate in partea de nord a Bucurestiului

Terenurile din zonele „vedeta“ pierd in detrimentul celor mai putin mediatizate

Terenurile, fie ca este vorba de cele din Capitala sau de cele din alte zone ale tarii, se vor scumpi destul de mult in acest an, spun specialistii imobiliari. Primul argument: introducerea, incepand cu 1 ianuarie, a taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru tranzactiile cu terenuri intre persoane juridice. Acesta inseamna un plus de 19% la pretul pe metru patrat. Crestere „garantata” indiferent de zona. Si acesta pare sa fie doar inceputul, deoarece sunt preconizate cresteri medii de 50%, in special in Capitala, unde se vand cele mai scumpe terenuri din tara. Studiile realizate de mai multe companii imobiliare arata ca terenurile din zona centrala, ultracentrala, semi-centrala si din cartierele bucurestene vor fi mai scumpe in acest an cu pana la 50%.

In imprejurimi, preturile vor fi mai mari cu 30 pana la 50%. Cea mai mare crestere, chiar de 100%, o pot inregistra terenurile din jurul Capitalei unde se pot dezvolta proiecte industriale. Analistii mai spun ca preturile terenurilor vor creste si in functie de infrastructura si dezvoltarea zonei. Reprezentantii companiei de consultanta Real Time sustin ca anul trecut in zona centrala a Bucurestiului pretul unui metru patrat a fost cuprins intre 1.300 si 4.000 de euro, in cartiere acesta a fost de maxim 1.000 de euro, iar la marginea Bucurestiului pretul a variat intre 40 si 250 de euro pe metru patrat.

 

In unele zone, pretul a crescut continuu

Potrivit reprezentantilor Euro­Metro­pola, preturile terenu­ri­lor au crescut in primul an de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana cu 20%. Pretul mediu s-a incadrat intre 500 si 2.000 de euro pe metru patrat in zonele de est, sud si vest. In zona centrala, valoarea terenului a variat intre 1.000 si 3.500 de euro pe metru patrat, in partea de nod s-a inregistrat cel mai inalt nivel, de 4.000 de euro pe metru patrat.

Anul trecut s-au inregistrat cresteri semnificative in zonele din apropierea Bucurestiului, cum sunt Chitila, Sabareni, Voluntari, Otopeni sau Buftea. Spre exemplu, in 2006, pretul de tranzactionare a terenurilor in Voluntari era de 100 – 200 euro pe metru patrat. In 2007, preturile au crescut cu 50% si au ajuns la 300 – 500 de euro pe metru patrat, conform datelor obtinute de reprezentantii EuroMetropola. O situatie asemana­toare a fost remarcata si in comuna Sabareni, unde pretul terenurilor a crescut constant cu 10% pe luna. In decembrie, un metru patrat costa 30-35 de euro.

O noua directie

Putinele terenuri care au mai ramas disponibile in Bucuresti au o suprafata mica si nu mai atrag investitorii care doresc spatii mari pentru a putea dezvolta ansambluri rezidentiale de mare anvergura, ceea ce i-a determinat sa se indrepte spre alte directii. Desi nu este la fel de dezvoltata precum celelalte zone ale Capitalei, zona de sud a inceput sa atraga dezvoltatori. Comparativ cu Pipera, aici preturile sunt mult mai mici. Astfel, pretul unui metru patrat pentru suprafetele medii (de 1.500 si 4.500 de metri pa­trati) ajunge la un maxim de 200 de euro in Prelungirea Ghencea, in timp ce in zona Scoala Americana acesta este de 550 de euro pe metru patrat, potrivit analistilor de la Coldwell Banker.

In zona Pipera-Baneasa acesta poate ajunge si la 1.400 de euro pe metru patrat. Si partea de nord-vest repre­zinta un interes, mai ales pentru construirea parcurilor logistice, si asta datorita suprafetelor mari disponibile si preturilor relativ mici. Si in Baneasa mai sunt posibilitati de dezvoltare, din cauza loturilor mari disponibile. Aici preturile variaza de la 300 la 1.500 de euro pe metru patrat.

Andrada Ghira