Preturile terenurilor, ajustate cu 20% in acest an

Imobiliare

07.04.2008 - Financiarul
Preturile terenurilor, ajustate cu 20% in acest an

Valorile mari, reticenta institutiilor de credit si lipsa de produse reasaza piata

Stagnarea este etapa in care a intrat piata terenurilor. Limitele intre care vor evolua valorile unui metru patrat de teren sunt 20%, in plus sau in minus, in acest an. Granita va fi data de pretul actual al terenului, infrastructura, utilitati, de ceea ce se poate construi si de finantarea atrasa.

Preturile terenurilor vor creste in acest an, in Bucuresti, cu maximum 20%, iar in unele zone se va inregistra chiar o scadere, potrivit consul­tan­tilor imobiliari. "Din a doua jumatate a acestui an se va vedea un echilibru pe piata terenurilor. Inceperea celei de-a doua parti a lui 2008 va marca o limita critica pe piata terenurilor. Din acel punct incolo va incepe scaderea preturilor cu 10%-20% pe metrul patrat pentru suprafetele din zonele semicentrale si de la periferia oraselor", estimeaza Daniel Mitarcu, Senior Consultant la compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Pe fondul preturilor ridicate, si numarul tranzactiilor cu terenuri s-a redus. "Spre exemplu, in primele sapte luni ale anului trecut s-a realizat aproximativ 70% din totalul tranzac­tiilor pe tot anul", apreciaza Attila Peli, directorul Land Division la compania de consultanta imobiliara Colliers International. Si de la inceputul acestui an tendinta s-a continuat. "Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, au fost cu 30%-40% mai putine tranzactii cu terenuri de la inceputul anului", accentueaza Mihai Alexandru, director Land Agency la compania de consul­tanta imobiliara Cushman&Wakefield Activ Consulting.

Mai multi dintre marii dezvoltatori imobiliari prezenti pe piata din Romania privesc cu reticenta achizitionarea de noi parcele. Hercesa, Cefin si AFI Europe au anuntat ca nu mai sunt interesati sa achizitioneze suprafete noi. Argumentul lor este nivelul la care au ajuns preturile terenurilor. "In cazul in care costul unui metru patrat de teren are o incidenta in pretul pe metrul patrat construit al viitoarei cladiri de peste 40% din valoarea investitiei, atunci dezvoltatorii imobiliari nu vor cumpara terenul respectiv", aten­tioneaza Calin Clinciu, directorul de dezvoltare al companiei de consul­tanta imobiliara Euroest.

Alina Botezatu