Preturile materialelor de constructie, umflate artificial

ANALIZE / COMENTARII , Materiale de constructii

04.11.2007 - Adevarul

publicat pe 18.09.2007

 

În timp ce producătorii spun că nu au majorat preÅ£urile în acest an, în depozite produsul este cu 15% mai scump

De ce cresc continuu preÅ£urile materialelor de construcÅ£ie? ExplicaÅ£ii precum scumpirea energiei, a gazului sau a betonului nu mai stau în picioare, atât timp cât producătorii de ciment, termopane sau cărămizi spun că nu ei cresc preÅ£urile.

Atunci? Pe fondul cererii foarte mari din această perioadă, distribuitorii umflă preÅ£urile, în vederea obÅ£inerii unui profit mai mare. În acelaÅŸi timp, comercializează ÅŸi produse care nu nu îndeplinesc nici pe departe standardele minime de calitate.

Potrivit datelor furnizate pentru "Adevărul" de către AsociaÅ£ia Producătorilor de Materiale de ConstrucÅ£ie din România, preÅ£urile nu au crescut cu mai mult de 6-7%, de la începutul acestui an. Cu toate acestea, oricine merge prin depozitele de materiale de construcÅ£ie poate observa o creÅŸtere mult mai mare a preÅ£urilor, la raft. "Majorarea preÅ£urilor materialelor de construcÅ£ie nu este de la producători. Există o politică comercială, care Å£ine de distribuitori.

Ei pun un adaos comercial care diferă de la caz la caz", a explicat pentru "Adevărul", Vasile Marcu, preÅŸedintele APMCR. Potrivit acestuia, nu se preconizează scumpirea acestora, nici până la sfârÅŸitul acestui an, decât în cazul în care vor fi majorate tarifele la energia electrică, spre exemplu.

"Orice variaÅ£ie a preÅ£ului la energie s-ar putea resimÅ£i în preÅ£ul final al cimentului sau al cărămizilor", a mai precizat Marcu, spunând că în contextul în care este încă un vârf al cererii de materiale de construcÅ£ie, preÅ£urile ar putea urca ÅŸi în următoarele luni. "Nu se poate vorbi în niciun caz de o scădere. Poate o uÅŸoară depreciere ar putea avea loc în decembrie, când sectorul este inactiv", spune Marcu.

Preţ mic, calitate scăzută

Estimările AsociaÅ£iei Române a Antreprenorilor de ConstrucÅ£ii (ARACO) arată că preÅ£urile materialelor de construcÅ£ie nu vor creÅŸte cu mai mult de 10%-12%, până la sfârÅŸitul anului. În contextul în care cererea de materiale de construcÅ£ie este încă foarte ridicată, în această perioadă, producătorii avertizează în privinÅ£a ÅŸi a calităţii anumitor produse care se comercializează pe piaţă.

"Este trist să observăm că pe piaţă apar de la o zi la alta tot soiul de produse îndoielnice. Polistirenul, spre exemplu, trebuie să aibă o densitate de 15 kilograme pe metrul cub. Ei bine, se comercializează produse similare care au doar între 10 ÅŸi 12 kg/metrul cub, precum ÅŸi produse de o slabă calitate, care se vând pe post de masă de ÅŸpaclu, acel adeziv mai elastic, folosit la montarea polistirenului", a avertizat ÅŸi Marin CruÅ£escu, preÅŸedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT).

Potrivit acestuia, astfel de produse au căutare datorită preţului mult mai mic comparativ cu cel al produselor similare, de calitate. "Este o piaţă total dezorganizată, pentru că pratic nu există autorităţi de control. Acestea sunt prezente pe teren doar la evenimente oficiale", ne-a mai precizat Cruţescu.

În ceea ce priveÅŸte preÅ£ul tâmplăriei termoizolante, preÅŸedintele PPTT nu prevede o majorare a preÅ£urilor până la sfârÅŸitul acestui an. "CreÅŸterile de aproximativ 5-6%, înregistrate de la începutul acestui an ÅŸi până în prezent, se datorează exclusiv creÅŸterilor de preÅ£ de la energie, gaz sau metal", spune CruÅ£escu.

Producătorii de ciment au menţinut preţul

AceiaÅŸi factori, respectiv creÅŸterea costurilor materiilor prime, a combustibililor ÅŸi a energiei, pot influenÅ£a în următoarea perioadă ÅŸi preÅ£ul cimentului. Potrivit Carpatcement, preÅ£urile nu au fost însă mărite în acest an ÅŸi nici nu se intenÅ£ionează creÅŸterea lor, până la sfârÅŸitul anului.

"Având în vedere politica comercială a companiei, au fost efectuate modificări la preÅ£urile de comercializare în funcÅ£ie de piaţă, zona geografică, tipuri de ciment ÅŸi modalităţi de livrare (vrac sau saci). Începând din ianuarie 2008, se vor face măriri la preÅ£urile de listă.

În 2006, preÅ£ul mediu al cimentului Carpatcement a crescut cu 4% faţă de 2005", a precizat pentru "Adevărul", Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding. Potrivit acestuia, în prima jumătate a acestui an, vânzările de ciment ale companiei au crescut cu aproximativ 40%. "Vremea favorabilă din primul trimestru (n.r.- temperaturi între +10° ÅŸi +15°C), creÅŸterea spectaculoasă din construcÅ£ii, cât ÅŸi proiectele imobiliare din BucureÅŸti ÅŸi din Å£ară, precum ÅŸi lucrările la infrastructura rutieră au dus la creÅŸterea vânzărilor din această perioadă", a explicat Rohan.

În timp ce producătorii au Å£inut oarecum preÅ£ul pe loc, în depozitele de materiale de construcÅ£ie, însă, majoritatea produselor de tip pulbere s-au scumpit. "În general, prafurile, adică cimentul ÅŸi toate produsele care Å£in de acestea, s-au scumpit cel mai mult. Putem vorbi despre o creÅŸtere cu aproximativ 15% în ultima lună", ne-a declarat Cornel Axinte, proprietar al unui astfel de depozit.

Acesta pune creÅŸterea preÅ£urilor pe seama cererii foarte mari, dar ÅŸi a dificultăţilor ce au apărut în domeniul aprovizionării. "Anul acesta a fost cel mai greu de până acum, din acest punct de vedere. La toate fabricile de ciment din Å£ară, maÅŸinile stau la coadă. Problemele de aprovizionare pe care le-am avut în acest an nu au existat niciodată până acum. Acestea Å£in însă exclusiv de producători", spune Axinte.

Structura preÅ£ului în construcÅ£ii

În preÅ£ul final al unei case, materialele de construcÅ£ii au o pondere de aproximativ 20%-25%. "Dacă preÅ£ul acestora urcă cu 10%, spre exemplu, influenÅ£a asupra preÅ£ului final al unei case va fi de doar 2%-3%", ne-a explicat Radu ZiliÅŸteanu, expert imobiliar.

În costul final al unei construcÅ£ii se regăsesc preÅ£ul terenului, al utilităţilor, preÅ£ul construcÅ£iei, dar ÅŸi profitul dezvoltatorului imobiliar. "În aceste condiÅ£ii, este foarte greu să se facă previziuni în ceea ce priveÅŸte eventualele majorări ale preÅ£urilor la case, până la sfârÅŸitul anului. Este evident însă că orice creÅŸtere de preÅ£ a unuia sau mai multor componente din preÅ£ul final va duce la majorarea preÅ£ului final al construcÅ£iei", spune ZiliÅŸteanu.

Salarii mai mari pe ÅŸantiere

Un alt element ce trebuie luat în considerare din ce în ce mai serios atunci când vorbim despre costul construcÅ£iilor noi din România este forÅ£a de muncă. "Pentru a diminua migraÅ£ia forÅ£ei de muncă, am negociat dublarea nivelulului salarizării, în următorii doi ani, de la 300 de euro, cât este în prezent salariul mediu din construcÅ£ii, la aproximativ 600 de euro", spune LaurenÅ£iu Plosceanu, preÅŸedintele AsociaÅ£iei Române a Antreprenorilor de ConstrucÅ£ii (ARACO). Majorarea salariilor muncitorilor se va resimÅ£i automat în preÅ£ul manoperei, deci în costul final al construcÅ£iilor noi.

Dana Banzea