Preturile mari din Capitala muta constructia de apartamente in afara Bucurestiului

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

28.10.2007 - Adevarul

publicat pe 31.07.2007

 

SiseÅŸti ÅŸi ÅžtefăneÅŸti sunt locaÅ£iile care urcă puternic în topul celor cu potenÅ£ial rezidenÅ£ial

În zonele rezidenÅ£iale cu tradiÅ£ie din Capitală, preÅ£urile depăşesc adesea puterea de cumpărare a celor mai mulÅ£i dintre cei care aspiră la o casă nouă. În acelaÅŸi timp însă, în Capitală sau la periferia acesteia se conturează noi poli de dezvoltare.

PopeÅŸti Leordeni sau ÅžtefăneÅŸti intră în forţă pe harta afacerilor imobiliare. În acelaÅŸi timp, Otopeniul, MogoÅŸoaia sau Chitila rămân în continuare Å£intele predilecte ale celor care doresc un apartament sau o vilă nouă la marginea Marelui OraÅŸ.

Irina Petrescu, sales manager al companiei Esop Consulting, spune că SiseÅŸtiul este una dintre zonele cu cel mai ridicat potenÅ£ial de dezvoltare în următorii ani. "Printre principalele puncte forte ale acestei locaÅ£ii se numără accesul uÅŸor către DN 1, dar ÅŸi către Åžoseaua BucureÅŸti-TârgoviÅŸte, proximitatea lacului ÅŸi a pădurii Băneasa", afirmă Irina Petrescu. La acestea se mai adaugă o bună sistematizare a străzilor, dar ÅŸi apropierea de aeroport.

În apropiere, la Odăi, dezvoltatorul Globe Trade Center Romania (GTC) construieÅŸte deja 1.300 de apartamente. Felicity Residentials va fi construit pe o suprafaţă de zece hectare de teren ÅŸi presupune o investiÅ£ie totală de aproximativ 130 milioane de euro. SuprafeÅ£ele apartamentelor vor fi cuprinse între 60 ÅŸi 200 de metri pătraÅ£i, iar un metru pătrat va costa circa 1.370 de euro, plus TVA.

Dezvoltatorii au punctat, la momentul lansării, că avantajul pe care îl aduc cumpărătorilor este spaÅ£iul de trei ori mai generos decât cel dintr-un produs similar situat în interiorul Capitalei. Astfel, doar un sfert din suprafaÅ£a totală de 10 hectare este ocupat de clădiri, iar alte 30 - 35 de procente sunt reprezentate de spaÅ£iul verde, iar restul de spaÅ£ii publice.

Mii de apartamente noi la ÅžtefăneÅŸti Reprezentantul Esop Consulting subliniază că în această zonă predomină construcÅ£iile cu regim redus de înălÅ£ime, accentul fiind pus pe liniÅŸte ÅŸi intimitate.
„Dacă iniÅ£ial aici s-au construit complexuri de vile, acum există tendinÅ£a de a se investi în blocuri de tip vilă, creându-se mini-condominiumuri prevăzute cu toate facilităţile.

În prezent, preÅ£ul metrului pătrat construit în zonă variază între 1.300 ÅŸi 1.800 de euro", spune Irina Petrescu. O altă zonă cu potenÅ£ial identificată de specialiÅŸtii din piaţă este ÅžtefăneÅŸtiul. Călin Clinciu, director de comunicare al agenÅ£iei imobiliare Euroest, afirmă că zona de nord a BucureÅŸtiului va atrage în continuare cele mai multe investiÅ£ii din segmentul afacerilor rezidenÅ£iale.

„Pe lângă aceste locaÅ£ii tradiÅ£ionale, precum Otopeni, Buftea sau MogoÅŸoaia, se mai conturează ÅŸi altele noi. Una dintre acestea este comuna ÅžtefăneÅŸti", spune Călin Clinciu. Iar ultimele miÅŸcări ale dezvoltatorilor din rezidenÅ£ial par să îi dea dreptate.

Compania spaniolă Fadesa derulează în regiune o investiÅ£ie de aproximativ 850 milioane de euro. În urma acesteia urmează să apară în zonă aproximativ 12.000 de case, situate pe o suprafaţă de aproximativ 650.000 de metri pătraÅ£i. În zonă sunt deja prezenÅ£i ÅŸi alÅ£i dezvoltatori, de un calibru mai mic. Real Construction Companies scoate pe piaţă apartamentele de la Hydra Residence, locuinÅ£e cu o suprafaţă maximă de 76 de metri pătraÅ£i.

Tot pe apartamente în ÅžtefăneÅŸti mizează ÅŸi cei de la Terra Vision care au investit anul acesta 25 milioane de euro în extinderea ansamblului rezidenÅ£ial Terra Residence. „Chiar ÅŸi în aceste condiÅ£ii, autostrada este un factor decisiv în creÅŸterea pe viitor a importanÅ£ei acestei zone", concluzionează reprezentantul Euroest.

PopeÅŸti Leordeni, Å£inta constructorilor de apartamente SpecialiÅŸtii de la Esop Consulting mai identifică ÅŸi alte locaÅ£ii cu un potenÅ£ial crescut pentru dezvoltarea de proiecte destinate clasei medii. Astfel, ei spun că oraÅŸul PopeÅŸti Leordeni, dar ÅŸi Prelungirea Ghencea au o serie de caracteristici care îi fac să afirme că, pe viitor, vom asista la o puternică ascensiune a acestora pe piaÅ£a imobiliară.

Argumentele PopeÅŸti Leordeniului Å£in, fără îndoială, de apropierea de BucureÅŸti, dar ÅŸi de faptul că potenÅ£ialul client va găsi aici toate utilităţile. ExistenÅ£a mijloacelor în transport în comun, apropierea staÅ£iei de metrou, precum ÅŸi un preÅ£ în continuare atractiv al terenului fac din PopeÅŸti Leordeni o Å£intă a multor constructori de apartamente. Prelungirea Ghencea beneficiază de avantajul unui plan de urbanism bine conturat ÅŸi de apropierea de linia de centură ÅŸi de Autostrada BucureÅŸti-PiteÅŸti.

Tot o dezvoltare a sudului este estimată ÅŸi de Monica Marin, manager al companiei EuroMetropola. „Printre zonele ignorate sau prea puÅ£in dezvoltate până în prezent, se numără zona Săbăreni - Bacu, unde sunt semnele iniÅ£ierii unor proiecte de anvergură în viitorul apropiat", declară reprezentantul companiei imobiliare.

Ea precizează totodată că „în sud, localităţi precum FrumuÅŸani sau Vidra oferă bune perspective pentru dezvoltări rezidenÅ£iale, dar deocamdată au atras doar atenÅ£ia investitorilor individuali". Primele cartiere de vile din Pipera sunt deja istorie, deÅŸi în zonă se ridică noi ÅŸi noi case. MarÅŸul către terenuri ieftine, pe care ulterior să construiască locuinÅ£e, îi conduce pe investitori către Chitila, TărtăşeÅŸti, PopeÅŸti Leordeni, Berceni, Crevedia sau Jilava. Iar apartamentul este produsul-rege. El aduce cel mai ridicat profit. Se construiesc însă ÅŸi cartiere de vile de mari dimensiuni. LocaÅ£iile în care sunt în curs de realizare astfel de proiecte fiind Corbeanca, Cernica, TărtăşeÅŸti, PopeÅŸti Leordeni sau Tunari.

Cartierele consacrate, suprasaturate ExistenÅ£a unei cereri susÅ£inute este evident motivul pentru care investitorii construiesc ÅŸi vând case la distanÅ£e apreciabile de centrul oraÅŸului. PreÅ£ul metrului pătrat al apartamentelor din blocurile vechi din cartierele consacrate a înregistrat o creÅŸtere galopantă. Un studiu recent al companiei Coldwell Banker arata că un apartament în Vitan putea fi achiziÅ£ionat acum opt ani cu suma de 5.500 de euro. În prezent, preÅ£ul aceluiaÅŸi imobil este de 85.000 de euro.

Autorii studiului explică avansul impresionant al preÅ£ului ÅŸi printr-o modificare a structurii populaÅ£iei din zonă. În apropierea mallului din Vitan s-au mutat persoane cu venituri mai mari, vechii locatari fiind forÅ£aÅ£i să se îndrepte către zone mai ieftine, dar ÅŸi mai periferice.

Terenurile care se pretează unor noi ansambluri de blocuri au fost în bună măsură securizate de investitori, iar construcÅ£ia noilor locuinÅ£e va fi finalizată în cursul anului viitor. În această perioadă peste 1.400 de apartamente vor avea noi proprietari numai în cele trei mari complexuri din Vitan: Platinum Towers, New Town Residence ÅŸi Incity Residence. De aceea, dincolo de acest termen, apariÅ£ia unor noi dezvoltări în zonă este tot mai improbabilă.

 

Ionut Morariu