Preturile locuintelor vechi, in cadere libera

Imobiliare

09.07.2008 - Adevarul
Preturile locuintelor vechi, in cadere libera

Pretentiile proprietarilor de locuinte vechi cunosc in aceasta perioada corectii serioase. Potrivit datelor monitorizate de site-ul anunturiparticulari.ro, „preturile au scazut in luna iunie cu procente cuprinse intre 1,5% si 6,2% fata de luna mai".
Si Valentin Cristea, director al agentiei imobiliare Crivalex, admite ca preturile fac pasi seriosi inapoi. "Cred ca un apartament de pe segmentul vechi a pierdut, in medie, 20% din valoarea cu care ar fi putut fi tranzactionat in luna ianuarie a acestui an", afirma Cristea.

Peste 3.700 de apartamente vechi sunt scoase in acest moment la vanzare in Bucuresti. Cifra este una record, numarul proprietarilor care doresc sa vanda aproape dublandu-se in luna iunie fata de mai.
Proprietarii arunca pe piata tot mai multe proprietati, la preturi tot mai mici
Peste 3.700 de apartamente vechi la vanzare in Bucuresti. Cifra este una record, numarul proprietarilor care doresc sa vanda aproape dublandu-se in luna iunie fata de mai.

Potrivit datelor monitorizate de site-ul anunturiparticulari.ro, pretentiile financiare ale proprietarilor „au scazut in luna iunie cu procente cuprinse intre 1,5% si 6,2% fata de luna mai".
Si Valentin Cristea, director al agentiei imobiliare Crivalex, admite ca oferta a explodat si ca preturile fac pasi seriosi inapoi.
„Cred ca un imobil de pe segmentul vechi a pierdut, in medie, 20% din valoarea cu care ar fi putut fi tranzactionat in luna ianuarie a acestui an", afirma Cristea.

Cea mai severa corectie lunara, de 6,2%, a fost ...
An prost in real-estate
Asistam la o evolutie fara precedent in scurta istorie a pietei imobiliare romanesti. „Acesta este cel mai prost an in ceea ce priveste tranzactiile.
Din 2003, anul in care creditul imobiliar a devenit cu adevarat functional, nu ne-am mai intalnit cu o oferta atat de mare si cu o cere atat de mica. In luna iunie, agentia pe care o conduc a intermediat vanzarea a doar patru apartamente, iar noi ne numaram printre cei care au avut succes in aceasta perioada", spune reprezentantul Crivalex.

Pretentiile proprietarilor sunt insa cu mult peste cele avute anul trecut. Pretul unei garsoniere a scazut fata de luna mai cu 5%, de la un pret mediu de 76.000 de euro la unul de 72.000 de euro, se arata intr-un comunicat al administratorilor site-ului anunturiparticulari.ro.
Similar, pentru un apartament de trei camere, proprietarii solicita in luna iunie un pret mediu de 148.000 de euro, cu 4.000 de euro mai putin decat in luna precedenta.
Cea mai mare scadere, de 6,2%, a fost inregistrata pentru apartamentele cu patru camere. Pretul mediu al unui apartament a scazut de la 192.000 euro, in luna mai, la 180.000 de euro, in luna iunie, dar valoarea de piata este in continuare cu 20% mai mare decat in aceeasi luna din anul trecut.
Sectorul 1, liderul deprecierilor
Pretentiile proprietarilor de apartamente vechi din Capitala au crescut in ultimii ani simultan cu preturile locuintelor noi. In prezent, lucrurile nu mai stau insa asa.
Pana si apartamentele noi au intrat in era stagnarilor. Indicele BREI, calculat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, pentru luna iunie a anului in curs, inregistreaza aceeasi valoare ca si in mai, de 1.909 euro pe metru patrat.
B

REI-V, indicele apartamentelor vechi, coboara in iunie pana la nivelul de 1.794 de euro pe metru patrat, cu noua unitati mai putin decat in luna precedenta. „Aceste mici fluctuatii sunt mai degraba caracteristice unei perioade de stagnare a pietei", sustin analistii Colliers.
120.000 euro, pret pentru clasa medie
Cele mai severe corectii pe segmentul vechi au fost inregistrate in sectorul 1 al Capitalei. Preturile au scazut luna trecuta cu sapte procente, pana aproape de pragul de 2.000 de euro pe metru patrat.
Si in sectoarele 2 si 5, apartamentele s-au devalorizat de la o luna la alta cu trei procente. Cresteri usoare, cuprinse intre unu si trei procente, au fost consemnate in celelalte zone ale Capitalei. Maximum de pret, de 2.061 de euro pe metru patrat, este inregistrat in continuare in sectorul 1.

Ce se intampla insa cu valoarea de tranzactionare a locuintelor vechi? „Apartamente vechi vor reusi sa se vanda doar in momentul in care pretul va fi ajustat la nivelul suportat de piata", considera Gabriel Alexandru, vicepresedinte Century21.

Acesta ar putea fi atins pana la sfarsitul anului, cand preturile pe segmentul vechi vor mai scadea cu aproximativ 10%. In prezent, puterea de cumparare a romanului din clasa medie este de 100.000-120.000 de euro, spune Alexandru.
Apartamente vechi se vor vinde doar cand pretul va fi ajustat la nivelul suportat de piata
Gabriel Alexandru, vicepresedinte Century21
Fluctuatiile sunt mai degraba caracteristice unei perioade de stagnare a pietei
Calin Bucur, coordonator BREI Colliers International

Ionut Morariu, Diana Drinceanu