Preturile locuintelor vechi din Capitala dau inapoi

Imobiliare

14.07.2008 - Gandul
Preturile locuintelor vechi din Capitala dau inapoi
Dupa cresterile spectaculoase de preturi in ultimii ani, de pana la 50% sau peste in unele cartiere, piata rezidentiala din Bucuresti incearca sa ajunga din nou la echilibru. Piata rezidentiala nu poate cadea, pentru ca cererea este in continuare sanatoasa. Preturile insa au inceput sa dea inapoi in cazul apartamentelor vechi, care, pana la un moment dat, raportate la metrul patrat construit, erau mai scumpe cu pana la 25% fata de cele ale locuintelor noi.Astfel, analistii imobiliari considera ca apartamentele vechi s-ar putea ieftini cu pana la 30% in urmatorul an, in timp ce la locuintele noi fie vor fi inghetate preturile, fie se vor inregistra usoare cresteri.

Oferta noua de apartamente ar putea fi compromisa de scumpirea creditarii si de faptul ca dezvoltatorii nu se mai arunca la proiecte foarte mari decat daca sunt foarte siguri ca au cui sa vanda. Cea mai mare problema insa este lipsa fortei de munca de pe piata constructiilor. In primele sase luni ale anului, trebuiau finalizate in Capitala circa 1.700 de apartamente, conform proiectelor anuntate de catre dezvoltatori. Dintre acestea, numai 500 au fost terminate, conform Ziarului Financiar.

Neincrederea in cererea de pe piata a determinat proprietarii particulari sa duca preturile la apartamente, in majoritate vechi, in jos. Tendinta a fost impulsionata si de faptul ca oferta de astfel de apartamente, scoase la vanzare direct de proprietari, fara a apela la agentii imobiliare, a crescut cu aproape 50% in iunie, fiind lansate pe piata 1.500 de noi anunturi de vanzare, conform companiei de servicii imobiliare Agentie.net. Oferta totala a ajuns astfel la putin peste 5.400 de unitati, pe piata fiind la ora actuala (incluzand si ofertele agentiilor imobiliare) in jur de 50.000 de unitati scoase la vanzare, daca includem si terenurile.

“Ceea ce se intampla este normal. Ritmul de crestere nu putea fi sustinut. Nici preturile nu puteau ramane la un nivel atat de mare in cazul apartamentelor vechi. Este posibil ca acestea sa fie mai ieftine cu pana la 30% peste un an”, a declarat recent pentru Gandul Ruxandra Cleciu, presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Pretul mediu pe metrul patrat intr-un apartament din Capitala a fost in iunie de 1.834 de euro, conform companiei de consultanta imobiliara Colliers, cu noua euro sub nivelul din mai.

Pretul mediu pe metrul patrat intr-un apartament vechi a fost de 1.909 euro in iunie, in stagnare fata de mai, in timp ce in cazul apartamentelor vechi media a ajuns la 1.808 euro/mp, in scadere cu 14 euro. Colliers subliniaza ca, indiferent de directia preturilor din ultima perioada, fie in sus, fie in jos, variatiile sunt destul de mici, ceea ce ar putea indica faptul ca piata isi cauta din nou echilibrul, preturile incercand sa se recoreleze la cererea de pe piata.

Victor ROTARIU