Preturile locuintelor vechi, departe de fundul prapastiei

Imobiliare

08.10.2009 - Curierul National
Preturile locuintelor vechi, departe de fundul prapastiei

In T3 valorile la apartamentele vechi cu 2 camere au scazut in toata tara

In ciuda primelor semne de revenire sub influenta programului Prima Casa, proprietarii si agentiile imobiliare isi reduc asteptarile in aceste momente, deoarece constientizeaza ca acest program nu ii va ajuta deloc. Acest lucru se reflecta si in evolutia preturilor locuintelor vechi, care arata un curs descendent in continuare in toata tara. Conform analizei imobiliare.ro cu privire la dinamica preturilor de strigare la apartamentele vechi cu doua camere, in trimestrul trei din acest an, in cele mai mari orase din Romania, cu exceptia municipiului Cluj-Napoca, au fost inregistrate scaderi semnificative.

In Bucuresti,  69.000 euro este pretul pentru un apartament cu doua camere

Potrivit analizei imobiliare.ro, in Bucuresti, pretul mediu de strigare, cerut de vanzatori pentru un apartament cu doua camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie cu o suprafata de 54 mp, a scazut cu peste 8.000 de euro, coborand de la o medie de 77.385 euro (1.443 euro/mp), inregistrata la inceputul lunii iulie, pana la 69.008 euro (1.277 euro/mp) la sfarsitul lunii septembrie. Daca in continuare pretul de strigare se mentine destul de ridicat, pretul de tranzactionare este considerabil mai mic.

Brasov - pretul mediu de strigare coboara sub pragul de 1.000 euro/mp

Piata imobiliara din Brasov continua sa inregistreze scaderi considerabile: la sfarsitul lunii septembrie, pretul mediu de strigare pentru un apartament vechi cu doua camere si o suprafata de 53 mp a fost cu peste 8.000 de euro mai mic decat la inceputul lunii iulie, urmand o evolutie asemanatoare cu cea a Capitalei. Astfel, la sfarsitul trimestrului trei, pentru un apartament cu doua camere, agentiile imobiliare si proprietarii cereau un pret mediu de 52.795 de euro (998 euro/mp) fata de 61.395 euro (1.145 euro/mp). Cel mai mic nivel, 50.500 euro, a fost atins la sfarsitul lunii august. In zone precum Tractorul, Astra, Gemenii sau 13 Decembrie, exista pe piata numeroase oferte sub pretul mediu.

In Constanta, ritmul de scadere s-a accelerat

In ceea ce priveste Constanta, ritmul de scadere a pretului mediu cerut pentru apartamentele vechi cu doua camere s-a accelerat in intervalul analizat. Astfel, la sfarsitul trimestrului trei, pretul mediu de strigare pentru o astfel de categorie imobiliara cu o suprafata de 52 mp, a fost de 55.376 euro (1.115 euro/mp) fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii iulie, de 63.429 euro (1.299 euro/mp). In Constanta, exista apartamente cu doua camere mai ieftine in zonele Tomis II sau Tomis Nord.

Exista in continuare un potential de scadere

In prezent, din cauza lipsei unei mase critice de cumparatori cu potential de finantare, nivelul asteptarilor proprietarilor poate scadea in continuare. "Si in trimestrul trei, trendul de scadere a fost resimtit in orasele analizate, mai putin in Cluj-Napoca. Prima Casa nu a impulsionat vanzarile, iar rezultatele nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor proprietarilor si agentiilor imobiliare. In conditiile in care cererea ramane mica, celor care sunt presati sa vanda nu le ramane decat sa scada preturile in continuare. Mai devreme sau mai tarziu, proprietarii isi vor da seama ca nu are sens sa astepte prea mult si vor duce preturile acolo unde exista cerere", sustine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.