Preturile locuintelor scad pana in 2009

Imobiliare

13.08.2008 - Adevarul
Preturile locuintelor scad pana in 2009
Blocurile comuniste nu isi mai gasesc cumparatori, iar preturile spatiilor locative incep sa scada si cu procente cuprinse intre 7 si 30 la suta

Apartamentele s-au ieftinit continuu de la inceputul anului, 2008 fiind primul de dupa 1990, cand se inregistreaza scaderi de preturi

Piata imobiliara este in regres in orasele mari ale regiunii de vest. Nebunia ultimilor 18 ani de cresteri constante a preturilor s-a terminat vara aceasta.

Lipsa cumparatorilor a provocat scaderea preturilor. Expertii imobiliari din vestul tarii spun ca piata da inapoi din cauza sistemului bancar.in aceste conditii, la Oradea, Timisoara sau Resita preturile au scazut cu valori cuprinse intre 7 si 30 la suta.

Nimeni nu mai ia credite

Iustin Campeanu, manager al agentiei Intermedius Timisoara, spune ca preturile au scazut cu 7-10 la suta. Aurel Vid, directorul agentiei imobiliare Sovida, spune ca politica bancilor a blocat piata. ,,Lumea e disperata, aude la televizor ca bancile isi modifica mereu dobanzile asa ca nimeni nu mai vrea sa faca imprumuturi". Nicoleta Popa, managerul agentiei RHM Cartier, spune ca sunt si scaderi ale preturilor cu pana la 30 la suta.

"Nimeni nu stie cat trebuie sa plateasca, toti stau si asteapta. Un lucru mergea foarte bine in Romania si l-au stricat guvernantii si pe asta!", a declarat Popa.

Din aprilie piata e blocata

Pentru finele acestui an, agentiile imobiliare prognozeaza continuarea tendintei de scadere a preturilor la apartamentele vechi. „Pana la sfarsitul acestui an va fi o usoara scadere, dar la inceputul anului viitor preturile la aprtamente vor creste din nou", apreciaza Petrisor Morar, specialist imobiliar. incepand din aprilie preturile la apartamente, case si terenuri au scazut in Oradea cu 10 la suta.

Agentii imobiliari nu cred ca tranzactiile imobiliare se vor debloca foarte curand in orasul bihorean. „Din aprilie preturile au inceput sa scada, iar picajul continua", a spus Constantin Dudau, administratorul Operativ Serv. Expertii imobiliari spun ca preturile vor scadea pana la nivelul anului 2007.

„Este primul an cu scadere. Inainte aveam anunturi in ziarele locale de aproximativ 3-4 milioane pe saptamana, acum anunturile s-au redus la jumatate", a mai spus Dudau.

La Resita toti vor sa vanda

La Resita oferta este mult mai mare decat cererea. "Preturile la apartamente au inghetat. Nimeni nu mai vrea sa cumpere, toti vor sa vanda. Estimez ca pana la toamna, vor fi scaderi ale preturilor la apartamente cu pana la 10 la suta", a afirmat agentul Marian Radoi de la Master Imobiliare Resita. Blocajul pietei poate afecta si singurul proiect de dezvoltare cu apartamente noi in care investeste omul de afaceri resitean Ionel Popa.

Acesta a inceput constructia unui complex rezidential, cu spatii comerciale la parter si garaje la subsol. Proiectul, in valoare de 12 milioane de euro, vizeaza construirea a 102 apartamente de lux. (Matei Mircioane)

Italienii tin sus preturile la apartamentele din Arad

Aradul este singurul oras din regiune unde s-a inregistrat o crestere a preturilor anul acesta, in special pentru cladirile istorice din zona centrala. Acest tip de locuinte e vizat de oameni de afaceri italieni. Achizitiile lor din ultimele trei luni au ridicat preturile cu 25 pana la 30 la suta. Potrivit agentilor imobiliari, un apartament in centrul vechi al Aradului ajunge sa coste cat unul in Milano.

Daniel Dancea,Lavinia Balulescu