Preturile locuintelor nu au ajuns inca la nivelul minim

Imobiliare

12.11.2009 - Curierul national
Preturile locuintelor nu au ajuns inca la nivelul minim

Toamna aduce noi minime de costuri la apartamentele vechi cu doua camere

Daca in anii precedenti toamna reprezenta momentul revigorarii vanzarilor si inchirierilor, se pare ca in 2009 acest sezon este unul care aduce ajustari de preturi. In lipsa unui numar critic de cumparatori pe piata, agentiile imobiliare si proprietarii scad in continuare preturile in toate orasele mari din tara. Datele analizate pe tot parcursul acestui an indica faptul ca trendul descendent va continua si in lunile care urmeaza. "Ne asteptam in continuare la scaderi de preturi. Atata vreme cat tranzactiile nu s-au deblocat, singura strategie viabila pentru cei care doresc sa vanda este sa scada preturile in continuare", sustine Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.
Conform analizei imobiliare.ro, cu privire la dinamica preturilor de strigare la apartamentele vechi cu doua camere, in luna octombrie 2009, trendul descendent observat in trimestrul trei continua. In lipsa unui numar critic de cumparatori pe piata, agentiile imobiliare si proprietarii scad in continuare preturile in toate orasele mari din tara.

Bucuresti - 43.000 de euro, un apartament vechi cu doua camere in Militari

Analiza imobiliare.ro arata ca in luna octombrie, in Capitala, pretul mediu de strigare, cerut de vanzatori pentru un apartament cu doua camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie, a scazut cu 2%, de la 70.414 euro pana la 69.284 euro. Pana la mijlocul lunii, preturile au scazut sub pragul de 69.000, insa in ultima decada, trendul a fost relativ ascendent. In cartiere precum Drumul Taberei sau Militari, preturile de strigare ale apartamentelor cu doua camere incep de la 42.000-43.000 euro, ofertele fiind garantate de agentiile imobiliare.

Brasov - a fost atins pragul minim al ultimelor douasprezece luni

Piata imobiliara din Brasov isi continua evolutia descendenta inregistrata pe tot parcursul anului, inregistrand noi limite minime. Astfel, in luna octombrie, pretul mediu de strigare pentru un apartament vechi cu doua camere cu o suprafata de 52 mp a scazut cu 3%, de la 52.387 euro pana la 50.679 euro. Pretul mediu pe metrul patrat, 974,5 euro, reprezinta cea mai scazuta valoare inregistrata in ultimele douasprezece luni. Pe piata brasoveana exista numeroase oferte care coboara considerabil sub acest pret (41.000 - 43.000 euro) in zone precum Tractorul, Bartolomeu sau Florilor.

Cluj-Napoca - dupa cresterea din trimestrul trei, preturile o iau din nou in jos

Dupa cresterea inregistrata in ultimele luni, cand pretul mediu de strigare pentru un apartament vechi cu doua camere a ajuns pana la 58.768 euro, luna octombrie a adus o usoara scadere pe piata rezidentiala clujeana. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie pretul mediu cerut pentru un apartament vechi cu doua camere a ajuns la 58.446 euro. Zonele Marasti si Grigorescu sunt cele mai atractive din punct de vedere al preturilor.

Constanta - scaderi de 5% in doar 30 de zile

In ceea ce priveste municipiul Constanta, ritmul de scadere al pretului mediu cerut pentru apartamentele vechi cu doua camere a fost mai accelerat decat in celelalte orase mari analizate, in special in prima jumatate a lunii. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, pretul mediu de strigare pentru aceasta categorie imobiliara a coborat pana la 54.010 euro (1.077 euro/mp) fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii, de 56.597 euro. Tomis I si Tomis II raman zonele cu cele mai ieftine apartamente din Constanta.

Iasi - cel mai accesibil mare oras din Romania

Capitala Moldovei ramane cel mai ieftin mare oras din Romania, chiar daca, in octombrie, evolutia descendenta nu a fost la fel de clara ca si in lunile anterioare. Astfel, la sfarsitul intervalului analizat, pretul mediu cerut pentru un apartament vechi cu doua camere si o suprafata de 52 mp era de 46.680 euro (897 euro/mp). Apartamentele cu doua camere cele mai ieftine din Iasi se afla in zonele Podul de Piatra si Podul Ros.