Preturile la case nu mai cad

Imobiliare

06.08.2009 - Cotidianul

In luna iulie, pentru prima data in acest an, apartamentele nu s-au mai ieftinit. Cei implicati in piata imobiliara sustin ca aceasta a inceput sa se stabilizeze.
 
In ideea ca prin programul “Prima casa” apartamentele se vor vinde ca painea calda, proprietarii au solicitat preturi mai mari, dar n-au reusit sa smulga de la putinii aplicanti mai mult de 1%.
 
“Statisticile ne indica o crestere nesemnificativa a preturilor apartamentelor, concomitent cu o crestere mai mare a numarului de oferte aparute nou pe piata. Cresterea preturilor pentru apartamente nu a fost de proportii, astfel ca semnele de ingrijorare legat de marirea preturilor nu sunt confirmate de cifre. Se poate spune ca lucrurile pe piata imobiliara incep sa se stabilizeze. Cresterea din ultima luna nu poate capata caracter de regula, iar trendul descendent ce s-a mentinut inca de anul trecut incepe sa lase loc echilibrului mult asteptat de piata”, arata raportul AnunturiParticulari.ro.
 
Luna trecuta, pretul mediu solicitat pentru garsoniere a fost de 46.300 de euro, in crestere cu 2,6% fata de luna iunie.

Pentru apartamentele de doua camere, in medie s-a solicitat un pret initial de 70.500 de euro, in crestere cu doar 1% fata de luna precedenta. “Desi apartamentele de doua camere sunt cele care se incadreaza perfect in programul «Prima casa» si in primele doua saptamani din luna iulie, preturile acestora dadeau semne de crestere, iar asteptarile au fost inselate. Statistica ne arata ca deocamdata se poate vorbi doar despre o crestere pur speculativa a preturilor”, precizeaza raportul AnunturiParticulari.ro.
Pentru apartamentele de trei camere, cresterea inregistrata fata de luna precedenta a fost de 3,5%, in medie solicitandu-se un pret de 97.600 de euro. Apartamentele cu patru camere au fost ofertate de catre proprietari la un pret mediu de 128.500 de euro, cu o crestere de 4% fata de luna iunie.
 
“Asadar, statistica nu a confirmat speculatiile de pe piata, conform carora s-au inregistrat cresteri spectaculoase de preturi. Lucrurile sunt clare si e confirmat ca nu asistam la scumpiri semnificative pentru locuinte”, mai arata site-ul imobiliar.
In luna iulie, numarul de oferte aparute nou pe piata a crescut cu 16%. Cea mai mare pondere in aceasta crestere au avut-o numarul de oferte de doua si de trai camere ce au crescut cu 18,9%, respectiv 18,5%. Oferta de garsoniere nou aparute a crescut cu 13% in luna iulie. Pentru apartamentele de patru camere, numarul de oferte a crescut cu doar 3,6%.