Preturile de pe pietele imobiliare din SUA si Marea Britanie isi reiau cresterea

Imobiliare

28.08.2009 - Ziarul financiar

Cea mai grava criza imobiliara din SUA de dupa anii '30 scade in intensitate dupa ce vanzarile de case noi au crescut cu aproape 10% in luna iulie comparativ cu mai, scrie The New York Times.

Departamentul de Comert a anuntat ca vanzarile de case noi au crescut cu 9,6% in iulie, pana la 433.000 de locuinte. Pe de alta parte, in luna iunie s-a putut observa si o crestere a preturilor in 18 dintre cele 20 de mari orase din Statele Unite.

Preturile caselor deja existente au urcat pana la un nivel maxim pentru ultimii doi ani, in timp ce vanzarile de case noi au crescut pentru a patra luna consecutiv.

Sectorul imobiliar este cel care a stat la baza actualei crize de la nivel mondial si este totodata cel asteptat sa scoata economia americana din recesiune.

Revenirea pietei era de asteptat

"Se simte in aer schimbarea", a spus Robert Shiller, profesor la Universitatea Yale, care impreuna cu economistul Karl Case, a creat in anii '80 indicii pentru sectorul imobiliar utilizati astazi de Standard & Poor's. "Dupa trei ani de declin, am putea fi martorii unei rasturnari de situatie."

Preturile reduse ale proprietatilor imobiliare si programele guvernamentale de stimulare economica au animat cererea si au redus oferta de locuinte deja existente pana la un nivel minim pentru ultimii doi ani, in timp ce stocul de locuinte noi a coborat pana la cel mai redus nivel din ultimii 16 ani.

Vanzarile sectorului imobiliar sprijina consumul, principalul motor de crestere al economiei, responsabil pentru 70% din avansul acesteia, deoarece noii proprietari vor cumpara si obiecte pentru noua casa.

Indicele pretului caselor al S&P/Case-Schiller, care analizeaza 20 de zone metropolitane, a indicat o crestere a preturilor in 18 orase in luna iunie. Detroit si Las Vegas au fost singurele orase unde s-a mentinut trendul descendent. Indicele national calculat de Federal Housing Finance Agency a aratat ca preturile au crescut cu 0,5% in iunie, cinci din noua regiuni analizate din Statele Unite fiind pe plus, potrivit unui raport guvernamental.

Alte institutii federale sunt mai putin optimiste. Rata somajului, care in iunie a ajuns la 9,5%, pentru ca in iulie sa coboare la 9,4%, ar putea ajunge la 10% pana la sfarsitul acestui an, potrivit unui raport al Biroului de Management si Buget de la Casa Alba.

"Desi am eliminat pericolul ca economia sa intre imediat intr-o recesiune aspra, SUA sunt in continuare actorul unei recesiuni economice puternice", potrivit raportului.

 

Prima crestere in doi ani si jumatate in Marea Britanie

O imbunatatire a situatiei se poate observa si pe piata imobiliara din Marea Britanie. Aici preturile caselor au postat in luna august cea mai puternica apreciere din ultimii doi si jumatate, acesta fiind ultimul semn ca piata isi revine dupa criza creditelor, potrivit datelor oficiale.

Pretul caselor ajustate sezonier au crescut cu 1,6% in august, pana la 160.224 de lire sterline (184.477 de euro), cea mai importanta crestere de dupa august 2006, potrivit Societatii Nationale de Constructii.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, casele sunt vandute cu 2,7% mai ieftin. In iulie, preturile au urcat cu 1,4% ramanand cu 6,2% mai mici decat in anul precedent.

Cresterile din luna august sunt asteptate sa surprinda participantii de pe piata.

Economistii se asteptau la o crestere lunara de 0,4% si la un declin anual de 3,7%, potrivit unui studiu al Dow Jones Newswires.