Preturile chiriilor din Cluj sunt la jumatatea celor din Bucuresti

Imobiliare

15.07.2008 - Clujeanul
Preturile chiriilor din Cluj sunt la jumatatea celor din Bucuresti
In acest moment, chiriile din Cluj Napoca se situeaza la un nivel ridicat, comparativ cu celelate orase al Romaniei, exceptie facand municipiul Bucuresti. Anul acesta specialistii se estimeaza o crestere mai moderata la nivelul chiriilor, fata de anii trecuti.
 
Cel mai mare pret la o chirie a fost inregistrat la Cluj-Napoca pentru un apartament de 3 camere, situat in cartierul Buna Ziua, intr-o constructie noua, complet mobilata, utilat cu televizor cu plasma, jacuzzi, aer conditionat, finisaje ultramoderne a fost inchiriat la pretul de 1.500 euro/luna. Un alt apartament cu 2 camere, intr-o vila, finisat, mobilat si utilat, pe doua niveluri, cu o suprafata de 150 mp, a fost inchiriat la un pret similar. La nivel de case, cea mai scumpa casa inchiriata la Cluj a fost o casa stil, situata in cartierul de lux Andrei Muresanu, inchiriata la pretul de 1.500 de euro/luna.
 
Comparativ cu preturile de pe piata din Bucuresti, unde majoritatea locuintelor nou livrate sunt disponibile spre inchiriere la valori de 3.500-4.000 de euro. Ca si la Cluj, in Bucuresti chiriile, si preturile apartamentelor, difera in functie de apropierea de centru. Astfel, cele mai mari chirii sunt in zona centrala, in partea de nord a Bucurestiului, precum si in cartiere ca Dorobanti. in zonele de nord ale Bucurestiului, chiriile depasesc de cele mai multe ori 500 de euro. in Aviatorilor, chiriile la apartamentele cu doua camere sunt in jur de 800 de euro, iar in Unirii ajung la 600-700 de euro/luna. Cartierele cu chirii mai accesibile sunt cele situate spre periferia Capitalei, precum Berceni, Ferentari sau Rahova. De exemplu in Berceni, majoritatea chiriilor la apartamentele cu doua camere tind spre 400-450 de euro, iar la garsoniere sunt peste 250 de euro, urmand acelasi trend ascendent de 10-15%, la fel ca in cazul imobilelor din Cluj.
 
Preturile chiriilor din Cluj vor stagna pana in toamna, cand specialistii anticipeaza o noua crestere de 10%. Ultima crestere semnificativa in Cluj-Napoca s-a inregistrat in perioada octombrie – noiembrie 2007, aproximativ 10%, factorul principal fiind constituit de insuficienta locurilor de cazare in caminele studentesti. “Majoritatea cererilor vin din partea studentilor, iar zonele favorite raman cartierele vechi ale orasului, cu acces la mijloacele de transport in comun”, a declarat pentru Ziarul Financiar, editia de Transilvania, Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei imobiliare Casa de Lux.
 
Principalul motor al pietei chiriilor la Cluj sunt cei peste 100.000 de studenti, in conditiile in care maxim 15% dintre acestia beneficiaza de spatii de cazare din partea universitatilor. Astfel, la inceputul fiecarui an universitar chiriile cresc cu 10%-15%.
 
Analistii imobiliari locali sustin ca preturile chiriilor nu vor scadea si ca in perioada septembrie – octombrie se vor produce unor noi cresteri la chirii pentru ca studentii care vor veni in Cluj-Napoca nu vor avea suficiente locuri de cazare in cadrul campusurilor universitare.

Bogdan Popescu