Preturile caselor sunt gandite doar pentru profit

Imobiliare

16.07.2009 - Curierul National

Mihai Stan (TopEstate): Preturile nu sunt facute pentru puterea de cumparare a romanilor pe categorii sociale

"Consider ca 600-700 euro/mp este un pret abordabil"

Matei Malos (Magazinuldecase): De pe urma acestei crize vor  fi dezavantajati cei care au cumparat in varful bulei imobiliare

Intr-o piata lipsita de tranzactii si plina de incertitudini asistam la o temperare a preturilor locuintelor din Romania. In momentul de fata  toti jucatorii din piata  sunt interesati sa afle pana unde vor scadea acestea, astfel incat valorile atinse sa reprezinte unele normale si nu exorbitante, cum erau in urma cu un an, dar in acelasi timp sa se poata tranzactiona. Din perspectiva unor analisti valorile normale  la care trebuie sa ajunga pretul unui mp se situeaza undeva la 600-700 euro/mp, dar preturile actuale ale caselor sunt gandite pe profit si nu pe puterea de cumparare a romanului.

"Pentru a face o evaluare corecta trebuie luati in calcul extrem de multi factori, lucru care nu poate fi motivat in cateva cuvinte. Consider ca 600-700 euro/mp este un pret abordabil. In prezent insa, preturile nu sunt facute pentru puterea de cumparare a romanilor pe categorii sociale, ci se raporteaza numai la profit", a declarat pentru Curierul National Mihai Stan, director general al portalului imobiliar  TopEstate.ro

Cotatiile s-au intors in urma cu 4 ani
In ceea ce priveste valorile caselor, Mihai Stan ne-a spus ca fenomenul numit criza mondiala "a readus preturile la ceea ce a fost in 2005-2006, preturile la locuintele vechi au scazut cu pana la 40%, in unele cazuri chiar cu pana la 50%, fiind vorba in general despre  locuintele construite inainte de 1980".
In cazul locuintelor noi, preturile nu au scazut per ansamblu mai mult de 10%. "Relativa rigiditate a preturilor la casele noi se datoreaza  in primul rand costului ridicat al materialelor de constructii din perioada 2006 - 2008 cand au fost realizate aceste lucrari, si nu in ultimul rand datorita costului mare al terenului. In Constanta, pe ansamblu, pretul caselor a scazut intre 20% si 40%, in judetul Alba cu  30%, iar in Arad mult mai putin, cu 5 - 10%" - a mai completat acesta.
Si in viziunea lui Matei Malos, General Manager MagazinulDeCase.ro, valorile locuintelor vechi s-au ajustat considerabil, astfel acestea "au ajuns la jumatate din valoarea atinsa in varful bulei imobiliare; in cateva cazuri au scazut chiar si mai mult de atat".

Perioada urmatoare va fi una de stagnare
Pretul la casele construite pe pamant nu se va mai reduce, in mod cert anul acesta vor stagna. "Pe termen lung, preturile la imobile isi vor relua cresterea, insa mult temperata. In momentul actual preturile pe piata imobiliara stagneaza, urmand ca pe viitor sa reporneasca pe trend crescator, in medie cu  5% pe an, repet, o crestere mult mai lenta decat in anii trecuti", a mai explicat Mihai Stan.

Majoriatea jucatorilor din piata au avut de pierdut de pe urma crizei
Potrivit analistilor imobiliari,  perdanti din aceasta piata sunt agentii imobiliari, constructorii, firmele de materiale de constructie si cei care au cumparat in varful bulei imobiliare.
"Criza a readus preturile la ceea ce a fost in 2005-2006, acesta fiind un beneficiu pentru cumparatori, dar in general nu cred ca este benefica. Avantaje sunt pentru investitori, deoarece putem spune ca acum e momentul pentru ei, sa cumpere ca mai apoi sa vanda cand totul isi va reveni. Dezavantajati sunt jucatorii pietei imobiliare: agentii imobiliari, constructorii, firmele de materiale de constructie" - a spus directorul general TopEstate.ro.
"De pe urma acestei crize vor beneficia cumparatorii si vor fi dezavantajati cei care au cumparat in varful bulei imobiliare", a explicat Matei Malos.

Preturile negociate se practica acum la orice tranzactie
Daca anul trecut proprietarii dictau regulile si nici nu se gandeau la negocierea pretului, acum aceasta procedura se practica in cazul fiecarei tranzactii.
"Toate preturile practicate de catre proprietari sunt negociabile si sunt diferite de la o proprietate la  alta, insa in momentul cand un client este hotarat in vederea achizitionarii unui imobil, pretul scade cu cel putin 10% purtandu-se negocieri multiple", a afirmat Mihai Stan.
"Diferenta intre pretul mediu anuntat si pretul la care se tranzactioneaza in mod real pe piata este de aproximativ 20%" - a aratat Matei Malos.
In acest moment pretul mediu este cuprins intre 1000-1200 euro/mp in Bucuresti. In jurul Bucurestiului pretul mediu este cu 20% mai mic. Arad - pretul locuintelor in acest moment este 600 - 700 euro / mp. Alba iulia - 800 euro/mp la apartamente, 1000 euro/mp la case.

ORAS Garsoniera (euro)  2 camere (euro) 3 camere (euro) 4 camere (euro)
Bucuresti                         40,000        65,000    102,000       130,000
Prahova                          35,000        55,000      70,000       100,000
Constanta                       34,000        58,000      85,000       125,000
Brasov                            37,000        60,000      85,000       100,000