Preturile apartamentelor vechi din Capitala au scazut cu 5% in luna mai

Imobiliare

16.06.2008 - Gandul

Indicele mobiliar lansat luna trecuta de compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania arata ca in luna mai a acestui pretul mediu pe metrul patrat al apartamentelor vechi a inregistrat o scadere de 5%, coborand de la 1.892 de euro/mp in luna aprilie la 1.808 euro pe metru patrat luna trecuta. „Aceasta depreciere este efectul scaderii numarului de tranzactii pe piata din lunile aprilie-mai si a fost posibila datorita caracterului subiectiv al preturilor apartamentelor vechi”, precizeaza Colliers.

In timp ce indicele apartametelor vechi a inregistrat o usoara scadere, cel al apartamentelor noi se situeaza la acelasi nivel, de 1.909 euro pe metrul patrat. Luna trecuta compania anunta ca in februarie preturile apartamentelor au scazut pentru prima data in ultimii trei ani.

Singurul sector bucurestean in care s-a inregistrat o apreciere a preturilor este sectorul 3, scumpirea fiind de 2%. Cel mai scump sector este sectorul 1, unde pretul mediul pe metrul patrat este de 2.208 euro, urmat de sectorul patru cu o valoare de 1.948 de euro pe metru patrat. La polul opus, cea mai scazuta valoare s-a inregistrat in sectorul 6, de aproape 1.600 de euro pe metru patrat, nivelul mai mic putand fi explicat prin caracterul omogen al acestui sector, care este destinat in proportie de 100% populatiei cu venituri medii.

Rezistenta la criza internationala
Analiza preturilor apartamentelor noi si vechi din Bucuresti arata ca in cea de-a cincea luna a acestui an indicele general al preturilor pe metrul patrat a inregistrat o valoare de 1.843 de euro, cu 45 de euro sub valoarea din aprilie, continuand trendul oscilat de la inceputul acestui an. „In ciuda acestei scaderi cu 2,4% pretul locuintelor se mentine peste valoarea inregistata in luna ianuarie 2008, de 1.826 de euro pe metru patrat, iar minimul atins in primele cinci luni este inca destul de departe, preturile mai avand de coborat 67 de euro pentru a trece acel prag”, se arata in comunicat.

(A.G.)