Preturile apartamentelor vechi au scazut cu 40% fata de anul trecut

Imobiliare

03.09.2009 - Cotidianul
Preturile apartamentelor vechi au scazut cu 40% fata de anul trecut

Propietarii au decis sa coboare preturile cerute pentru apartamentele vechi si in luna august, conform raportului de monitorizare imobiliara al AnunturiParticulari.ro.

“Raportul de monitorizare imobiliara pentru luna august ne confirma o scadere usoara a preturilor. O evolutie similara a avut-o si numarul de oferte, in scadere cu mai putin de 1% fata de luna anterioara”, arata AnunturiParticulari.ro. Cel mai putin s-au ieftinit garsonierele, care sunt si cele mai tranzactionate proprietati, datorita pretului mai mic de vanzare, precum si al costurilor mai mici de intretinere. Pretul mediu solicitat de proprietari pentru garsoniere a scazut cu 0,6% in raport cu luna iulie , ajungand la 46.000 de euro.

Pentru apartamentele de doua camere, in august, a fost solicitat in medie un pret de 69.000 de euro, mai mic cu 2% fata de luna precedenta. La apartamentele de trei camere pretul mediu de strigare a fost de 93.000 de euro. Fata de luna iulie, acesta a inregistrat o scadere de 4,6%. Cel mai mult au scazut la pret apartamentele de patru camere, care sunt si cel mai putin cautate pe piata. “Apartamentele de patru camere au cunoscut in luna august o scadere de 5,2% fata de iulie, pentru acestea fiind solicitat un pret mediu de 121.800 de euro” potrivit AnunturiParticulari.ro.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut preturile s-au micsorat simtitor. Astfel, pentru doua camere s-a solicitat mai putin cu 36%, mai putin cu 37% pentru garsoniere, 36% pentru trei camere si 39% la patru camere.

“Aceasta scadere a preturilor la apartamente era previzibila, prin prisma faptului ca luna august este marcata de putine solicitari de cumparare, fiind perioada concediilor. Amanarea deciziei de cumparare a fost alimentata si de zvonurile scaderii preturilor. La sfarsitul acestui sezon putem concluziona ca perioada de vara a adus, per total, o reducere a preturilor apartamentelor si o crestere a numarului de oferte. Preturile nu au scazut semnificativ, iar numarul de oferte va reveni pe panta ascendanta incepand din toamna. Conform traditiei, toamna este o perioada de referinta pe piata imobiliara, asadar asteptam sa vedem ce ni se pregateste si in acest an” mai arata AnunturiParticulari.ro.