Preturi noi pe piata apartamentelor vechi

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

05.12.2007 - Capital
Preturi noi pe piata apartamentelor vechi

Oferta de locuinte noi a crescut considerabil fata de anii trecuti, dar «regina» sectorului rezidential ramane tot piata apartamentelor vechi. Ceva mai ieftine si disponibile imediat, acestea domina vanzarile.

Preturile pentru apartamentele vechi au crescut anul acesta cu procente ce au ajuns si la 50%. Avansul a dat peste cap previziunile analistilor, care nu mizau pe cresteri mai mari de 10%-20%. Aceasta situatie este intalnita in toate orasele mari din tara, majorarile de pret fiind comparabile cu cele inregistrate in Capitala. O locuinta veche in Cluj Napoca, Timisoara sau Constanta se achizitioneaza la preturi apropiate de cele din Bucuresti. Astfel, in Timisoara, un apartament amplasat ultracentral costa circa 190.000 de euro. „In aceasta zona, majoritatea apartamentelor sunt situate in imobile istorice, prin urmare au suprafete mari. Pretul mediu de tranzactionare este de 1.600-1.700 euro/mp“, declara, pentru Capital, Simona Lazar, PR and research coordinator al agentiei imobiliare Casadomi din localitate.

Nici Cluj-Napoca nu a ramas mai prejos la capitolul scumpiri, in centrul orasului metrul patrat ajungand, anul acesta, pana la 2.000 de euro, arata Carmen Miron, reprezentanta firmei imobiliare Edil. Preturi asemanatoare se intalnesc si in Constanta sau Iasi.

Cauza acestor scumpiri superioare marjei estimate de analisti la inceputul anului este dimensiunea redusa a ofertei de locuinte in ansambluri rezidentiale noi, dar si timpul indelungat pana la finalizarea proiectelor incepute. „Scaderea in timp a preturilor apartamentelor „comuniste“ va fi strans legata de o oferta tot mai mare de apartamente noi in cartiere. Preconizam o diminuare treptata a preturilor, insa strans legata de o scadere a interesului pentru acest segment de oferta“, afirma Victoria Linca, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al companiei imobiliare DTZ Echinox.

Bucurestiul se poate lauda cu circa 60 de proiecte rezidentiale noi, de diverse dimensiuni. In provincie insa, cu exceptia Clujului, unde este anuntata constructia de proiecte ce cuprind cateva mii de locuinte, nu exista oferta de apartamente noi suficient de mare pentru a contracara cresterile repetate ale preturilor cerute pentru cele vechi.