Preturi in zona metropolitana Cluj - analiza de piata

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

28.10.2007 - Smart Financial

publicat pe 7.08.2007

 

Zona metropolitana a municipiului Cluj-Napoca este un proiect initiat pentru crearea unei zone constituite prin asociere, pe baza de parteneriat voluntar, intre Cluj-Napoca si localitatile urbane si rurale aflate in zona imediata, la distante de pana la 30 km (Apahida, Baciu, Floresti si Feleacu), intre care s-au dezvoltat relatii de cooperare pe multiple planuri, noteaza agentia imobiliara EDIL, intr-un material transmis ziarului financiar electronic www.SMARTfinancial.ro. Resedinta de judet se va constitui ca si centru de administrare a viitoarei zone metropolitane, care va cuprinde si comunele Apahida, Feleacu, Ciurila, Floresti, Gilau, Baciu si Chinteni.

Avantajele pe care le-ar presupune crearea unei zone metropolitane constituita din municipiul Cluj-Napoca si comune limitrofe in ceea ce priveste domeniul imobiliar pot fi sintetizate astfel: dezvoltarea integrata a municipiului Cluj si a comunelor, precum si identificarea clara a zonelor cu specific diferit (zone turistice si de agrement, zone industriale, zone de locuit etc); posibilitatea realizarii unor investitii de mare anvergura in avantajul ambelor structuri administrative - zonele periferice ale Clujului neavand forta financiara de a sustine actualul ritm de dezvoltare; posibilitatea atragerii unor fonduri europene pentru dezvoltare cu destinatie speciala pentru zonele metropolitane.

In aceeasi ordine de idei, aceasta initiativa poate fi extrem de benefica pentru mediul de afaceri, contribuind la inflorirea investitiilor si la un trai mai bun pentru locuitorii zonei, la ridicarea calitatii serviciilor atat pentru locuitorii municipiului Cluj-Napoca, cat si pentru cei ai comunelor limitrofe.

Anul 2007 a adus un numar mare de noi
proiecte pe piata imobiliara, iar acceptare creditului ipotecar fara avans permite absorbirea mai usoara a acestor proiecte. De asemenea, anul 2007 a adus multe schimbari pe piata imobiliara: zone limitrofe Clujului se transforma in adevarate cartiere: Apahida, zona Calea Baciului, Floresti, etc. Intresul investitorilor pentru terenurile din jurul Clujului, in vederea construirii de ansambluri rezidentiale se manifesta din ce in ce mai intens. Aderarea la UE a adus straini interesati de achizitionarea de proprietati in Romania, in special de constructii noi si terenuri.

In 2007 populatia devine tot mai interesata in ceva diferit, locuinte de o mai buna calitate, cladiri mai sigure, finisaje de calitate, facilitati, si care sa ofere un stil de viata modern.

Pentru a acoperi aceasta cerere de pe piata, noi proiecte rezidentiale apar pe piata clujeana si zonele limitorfe incepand inca din primavara. Locuintele din noile ansambluri rezidentiale din zonele limitrofe: Floresti, Apahida si Baciu, se vand la preturi incepand cu 650 euro pe metru patrat si ajung pana la 1.000 euro/mp.

Ansamblurile rezidentiale din zonele limitrofe Clujului, care vor fi incluse in zona metropoliotana sunt in crestere. Cererea pentru aceste zone este deasemenea in crestere, motiv pentru care va prezentam cateva proiecte din aceste zone. "Cu totii stim ca frumusetea vietii depinde de locul in care traim, oamenii pe care ii cunoastem, de lucrurile care ne inconjoara... toate acestea alcatuind caminul in care traim". Dream Residence este un ansamblu de duplexuri, departe de tumultul orasului, ”o oaza de liniste”, care ofera un loc sigur pentru familia ficaruia. Vilele noi au o dispunere P+E, se predau semifinsate: tamplarie termopan, usa metalica la intrare, centrala termica.

Pozitionat intr-una din cele mai linistite zone din apropierea Clujului, in Baciu, duplexurile se remarca prin eleganta, intimitate si confort oferit proprietarilor. Fiecare vila noua are 4 camere, 190 mp suprafata construita, 400 mp teren aferent, 2 bai, 2 terase si garaj.

Ansamblul ofera un nou stil de viata prin confortul, arhitectura deosebita si design-ul elegant pe care il ofera.
Finalizarea este incepand cu septembrie 2007, modalitatile de plata: 30% + 40% +30%, pentru avans de 80% se acorda un discount de 5.000 de euro. Pretul practicat este de 500 de euro/mp construit si 50 de euro/mp de teren.

Foarte aproape de ansamblul de duplexuri se dezvolta un alt proiect de blocuri cu apartamente 1, 2 camere, 47- 67 mp, 200 apartamente, din care 100 apartamente cu predare în decembrie 2007, iar restul in urmatoarele 6 luni. Apartamentele se predau finisate sau semifinisate la cererea clientului. Preturile incep de la 29.900 de euro la apartamentele de 1 camera si pot ajunge pana la ajunge la 44.000 de euro pentru apartamentele de 2 camere finisate. Pentru primii 50 cumparatori, bonus mobilier de bucatarie

Cu siguranta, dintre zonele limitrofe municiupiului Cluj-Napoca comuna Floresti se remarca prin rapiditatea dezvoltarii economice, si implicit prin efervescenta pietei imobiliare in sectorul imobilelor comune cu destinatie de locuit. Interesul manifestat de catre potentialii cumparatori este triplu comparativ cu primavara anului 2006.

Locatiile preferate de catre dezvoltatori pentru edificarea imobilelor pot fi grupate in cateva zone: Muzeul Apei, Drumul Tautiului, zona Cetatea Fetei si Florilor, fiecare dintre acestea avand atuuri de necontestat oferind o varietate importanta intru satisfacerea cerintelor clientelei. De remarcat pentru comuna Floresti este ca in toate aceste zone exista toate utilitatile: apa, canalizare, retele de gaz si curent electric, care asigura un plus de confort. La acestea se adauga planurile Primariei din Floresti de a fiabiliza la standarde infrastructura stradala dupa finalizarea lucrarilor de santier. Oricum pentru facilitarea accesului se manifesta o constanta preocupare pentru efectuarea de lucrari de intretinere astfel incat strazile din aceste zone sa fie practicabile pentru circulatia autovehiculelor.

Dispunerea imobilelor in Floresti este de P+2E+M, P+3E+M, sau chiar doar P+E+M, garantand comunitati mici si prin urmare proprietati comune usor de administrat. Marea majoritate a unitatilor locative sunt predate in varianta semifinisat, respectiv sapa nivelanta, pereti tencuiti si tinciuiti, tamplarie exterioara PVC, usa intrare, centrala termica si instalatia de incalzire montata, toate utilitatile trase la puncte. Apartamentele cu o camera au suprafete intre 33 mp si 44 mp, la care se adauga suprafata balconului si sunt situate in imobile in care sunt prevazute si unitati cu doua sau trei camere.

Apartamentele cu doua camere se prezinta sub o mare diversitate atat ca si compartimentare (nedecomandate, semidecomandate, bucatarie individuala sau comuna cu livingul) cat si ca si suprafata utila, aceasta variind intre 52 mp si 66 mp, toate fiind prevazute cu balcoane sau terase intre 6 mp si 14 mp.

Daca initial cumparatorii interesati de zona Floresti optau pentru apartamentele cu o camera si doua camere, la ora actuala acestia se orienteaza si catre apartamentele cu o compartimentare mai complexa si suprafete generoase. In intampinarea noilor cerinte manifestate pe piata dezvoltatorii au abordat si proiecte care includ si apartamente cu 3 sau chiar mai multe camere. Suprafata locuibila a apartamentelor cu trei camere variaza intre 60 mp si 100 mp.

Preturile apartamentelor in constructiile noi din Floresti s-au remarcat printr-o usoara crestere manifestata la inceputul verii 2007, media situandu-se la ora actuala la 800 euro/mp util, predat semifinisat. De asemenea pretul variaza in functie de stadiul lucrarii si modalitatile de plata, cumparatorilor oferindu-se discount-uri importante la plata unui avans mai mare de 60%.

La achizitionarea unui apartament in comuna Floresti potentialii cumparatori trebuie sa ia in considerare la stabilirea bugetului pe care doresc sa il investeasca si achizitionarea unui loc de parcare. Toate ansamblurile de constructii noi au prevazute locuri de parcare la sol, acesta fiind tranzactionat fie inclus in pretul apartamentului, fie separat pentru suma de 1500-2000 euro.

In aceasta zone se dezvolta si proiecte de duplexuri pentru care cererea este in crestere. Ansamblul rezidential Floresti este ferit de zgomotul orasului, dar aproape de cele mai mari centre comerciale, inzestrat cu spatiu verde, dar si cu facilitatile unei zone rezidentiale moderne, ansamblul din Floresti recreeaza propriul sau spatiu la numai cativa kilometri de inima Clujului.

Ansamblul din Floresti este un complex de locuinte realizat la cel mai inalt standard de confort, cu incinta si acces complet securizate. Toate locuintele din complex beneficiaza de o partitionare inteligenta, care asigura spatii deschise si functionale, adecvate stilului de viata contemporan, interioare luxoase, finisaje dorite si facilitati deosebite.

Proiectul cuprinde 9 constructii tip duplex, care vor ocupa o suprafata de 5.800 mp, ce ofera spatii de respiro generoase celor 9 cladiri. Cele 9 unitati cuplate au regim de inaltime P+E, fiecare avand teren propriu de aprox. 300 mp. Finisajele exterioare si amenajarea spatiului de langa constructie sunt asigurate de constructor.

Sunt 2 tipuri de locuinte, cu suprafata construita de 190 mp si 210 mp. Locuintele vor fi predate in functie de dorintele clientilor. La stadiul semifinisat: cu tamplarie termopan, usa metalica la intrare, usa de garaj cu telecomanda, utilitati racordate, interiorul tencuit si gletuit. La stadiul finisat: centrala proprie si calorifere montate, se asigura manopera la finisajele interioare, zugraveala, faianta, gresie, parchet, tamplarie interioara, obiectele sanitare si electrice. Astfel fiecare client isi poate exprima si imbogati caminul cu propria sa personalitate.

"Zona inverzita, in vecinatatea careia se afla complexul, face ca aceste locuinte propuse de noi sa fie perfecte pentru caminul visat! Se ofera o modalitate variata de plata, in functie de dorintele si posibilitatile clientilor, oferind o reducere de 5.000 de euro pentru plata anticipata, dar se accepta si avans de 30%, iar restul de pret se poate achita prin credit ipotecar. Zona Apahida nu este la fel de dezvoltata ca Floresti sau Baci, dar intresul dezvoltatorilor, precum si al clientilor este in crestere pentru aceasta zona. In randurile urmatoare este prezentat un proiect de interes din acesta zona".

Un ansamblu rezidential care se remarca prin arhitectura deosebita si spatiul verde din zona are dispunere D+P+4E, apartamente cu 1, 2, 3 camere. Apartamentele se predau semifinisate: sapa autonivelanta, peretii tencuiti si gletuiti, geamuri termopan, usa metalica la intrare, instalatiile introduse si aduse pana in punctele cheie.

Modalitati de plata: 60%-80% avans, 10% la ridicarea la rosu a constructiei, iar restul la contractul de vanzare-cumparare. Preturile variaza intre 20.379 de euro si 22.644 de euro la apartamentele de 1 camera, intre 27.540 si 37.332 de euro la apartamentele de 2 camere, iar la apartamentele de 3 camere intre 43.513 si 48.348 de euro, in functie de etaj si suprafata.

La acestea zone urmeaza sa se adauge, intr-o a doua etapa si alte 14 comune din zona de influenta a municipiului (periurbana): Aghiresu, Garbau, Sanpaul, Borsa, Bontida, Jucu, Cojocna, Tureni, etc. In acest fel, zona metropolitana va ajunge la o suprafata de 185.000 de hectare si va insuma peste 400.000 de locuitori, deci noi proiecte imobiliare vor fi dezvoltate.