Preturi halucinante la terenurile din Capitala: 5.000 euro, un metru patrat la Romana sau Unirii

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

04.11.2007 - Gandul

publicat pe 20.09.2007

 

PiaÅ£a terenurilor din Capitală a ajuns pe alocuri la preÅ£uri greu de imaginat, proprietari cerând pentru un metru pătrat de teren 4.000 chiar 5.000 euro. Este vorba despre terenuri situate în zonele centrale, precum PiaÅ£a Română, Unirii sau Victoriei, în multe cazuri cererea fiind net superioară ofertei. VicepreÅŸedintele Uniunii NaÅ£ionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Ion Marin, spune că preÅ£urile cerute pentru anumite zone sunt nejustificat de mari.

"PreÅ£urile sunt nejustificate din punct de vedere al posibilităţii de construcÅ£ie pe care Å£i-o oferă terenul respectiv. CreÅŸterea preÅ£urilor tere­nurilor s-a reflectat în valoarea tranzacÅ£iilor imo­biliare, care s-a majorat în primele ÅŸapte luni ale anului cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut", a spus Marin, la un seminar pe teme economice. Datele prezentate arată că, în această perioadă, numărul tranzacÅ£iilor s-a menÅ£inut aproximativ constant, pe fondul creÅŸterii numărului transferurilor cu terenuri, în paralel cu reducerea achiziÅ£iilor de locuinÅ£e. "În primele ÅŸase luni au fost înregistrate 272.097 tranzacÅ£ii, în creÅŸtere cu 3-4% faţă de nivelul din intervalul corespunzător din 2006.

CreÅŸterea nu a fost atât de mare deoarece a avut loc o echilibrare, pe fondul majorării numărului tranzacÅ£iilor cu terenuri ÅŸi a reducerii celor cu locuinÅ£e", a declarat pentru Mediafax vicepreÅŸedintele UNNPR. În perioada ianuarie-iulie 2006 au fost încheiate 263.277 tranzacÅ£ii imobiliare. În anii precedenÅ£i, creÅŸterea numărului de tranzacÅ£ii a fost semnificativă, mai ales pe segmentul rezidenÅ£ial. "PreÅ£urile apartamentelor s-au majorat atât de mult încât s-a redus numărul celor interesaÅ£i să cumpere o locuinţă atât pentru uz propriu, cât ÅŸi pentru investiÅ£ii", a adăugat Marin. Pentru sfârÅŸitul anului, el a estimat menÅ£inerea la 3-4% a ritmului de creÅŸtere la nivelul numărului de tranzacÅ£ii ÅŸi de aproximativ 10% ca valoare.

Marjele de profit ale dezvoltatorilor imobiliari din România sunt foarte mari ÅŸi, din acest motiv, preÅ£urile locuinÅ£elor au ajuns la niveluri ridicate, este de părere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii NaÅ£ionale a României (BNR). Acesta spune că piaÅ£a imobiliară autohtonă este nereglementată, astfel că nu se poate cunoaÅŸte preÅ£ul mediu al locuinÅ£elor, aÅŸa cum este stabilit în alte state. "În România nu ÅŸtim cât este preÅ£ul mediu al locuinÅ£elor. În Marea Britanie ÅŸtim, în Spania ÅŸtim. Nu sunt speranÅ£e că vom afla prea curând acest preÅ£, pentru că se lucrează cu două preÅ£uri, cel afiÅŸat ÅŸi cel real", a precizat reprezentantul BNR.

La rândul său, preÅŸedintele Uniunii NaÅ£ionale a AgenÅ£iilor Imobiliare, Gabriel Zamfir, a afirmat că preÅ£urile pe piaÅ£a imobiliară sunt determinate de cerere ÅŸi ofertă, dar ÅŸi de costul finanţării. "Cererea foarte mare pe piaÅ£a imobiliară comparativ cu oferta a fost factorul decisiv de creÅŸtere a preÅ£urilor. Trebuie să găsim pârghii pentru a oferi soluÅ£ii de finanÅ£are mai ieftine pentru dezvoltatori, dar ÅŸi pentru consumatorii finali", a conchis Zamfir. (E.C.)

„PreÅ£urile apartamentelor s-au majorat atât de mult încât s-a redus numărul celor interesaÅ£i să cumpere o locuinţă atât pentru uz propriu, cât ÅŸi pentru investiÅ£ii“, - Ion Marin, vicepreÅŸedintele Uniunii NaÅ£ionale a Notarilor Publici din România