Preturi apartamentele din tara, mai scumpe cu 25% in 2008

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

16.01.2008 - Gandul
Preturi apartamentele din tara, mai scumpe cu 25% in 2008

In toata tara au aparut cartierele moderne, multe dintre apartamente fiind achizitionate in stadiul de proiect

Un penthouse nou cu patru camere din Copou, Iasi, ajunge la 260.000 de euro

Nu doar apartamentele din Capitala se vor scumpi in acest an, ci si cele din marile orase ale tarii. Aici dezvoltatorii au intrevazut un potential ridicat si nu au mai stat pe ganduri, demarand constructiile unor ansambluri rezidentiale in orase importante precum Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi si Constanta. Tocmai de aceea, vechile apartamente nu prea mai au cautare, cei care doresc sa-si cumpere o casa orientandu-se spre noile cartiere. Specialistii spun ca, in functie de zona, preturile vor creste in acest an cu maximum 25%. Spre deosebire de Bucuresti, preturile locuintelor sunt ceva mai mici in marile orase ale tarii.

Astfel, in Brasov, pretul unei garsoniere ajunge pana la 45.000 de euro, al unui apartament cu doua camere, pana la 70.000 de euro, iar pentru unul cu trei camere pana la 98.000 de euro. Mircea Sevaciuc, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare-Filiala Brasov, afirma ca un metru patrat intr-un apartament vechi se vinde in medie cu 1.300 – 1.500 de euro, in timp ce intr-unul nou preturile se situeaza in jurul valorilor de 1.400 – 1.800 de euro. Potrivit acestuia, in 2007 preturile la apartamente au crescut cu pana la 20%, iar in acest an apartamentele vechi vor inregistra cresteri de 15%. Cele mai multe vanzari s-au inregistrat in zona a doua a orasului si anume: Astra, Garii, 13 Decembrie si Racadau.

 

La Iasi, preturile sunt cam aceleasi: 60.000 de euro pentru o garsoniera in zonele centrale, 70.000 de euro pentru un apartament cu doua camere si 100.000 de euro, in timp ce apartamentele noi pornesc de la 100.000 de euro pentru doua camere si ajung la 260.000 de euro pentru un penthouse cu patru camere. Si aici preturile au crescut anul trecut, in medie cu 30%, potrivit lui Costel Naftica, directorul executiv al unei agentii imobiliare, si se asteapta o crestere cel putin asemanatoare. Zonele atractive ale Iasiului sunt Dacia si Alexandru cel Bun.

La Cluj, apartamentele noi - mai ieftine decat cele vechi

In Cluj-Napoca, o garsoniera intr-un bloc vechi se vinde cu un maxim de 65.000 de euro in zonele centrale si un minim de 52.000 de euro in zonele periferice. La fel, apartamentele cu doua camere se vand cu preturi cuprinse intre 75.000 de euro si 100.000 de euro, iar cele cu trei camere se vand cu valori ce pornesc de la 100.000 de euro si ajung chiar si la 150.000 de euro, preturi ce nu difera foarte mult de cele din Capitala. La polul opus, un metru patrat intr-un apartament nou este cu 100-200 de euro mai ieftin decat intr-un apartament vechi.

Presedinta Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare-Filiala Cluj, Sanda Moldovan, spune ca apartamentele noi se vand in mare parte semifinisate, cu 1.350 de euro pe metru patrat la periferie si 2.200 de euro pe metru patrat in zonele centrale. Daca in 2007 pretul apartamentelor vechi a crescut intre 25 si 40% in functie de zona, Ioana Macoveiu, directorul de marketing al unei agenti imobiliare clujene, afirma ca apartamentele noi vor fi din ce in ce mai cautate. „Apartamentele vechi vor fi cautate din ce in ce mai putin, ceea ce se va vedea in cresterea foarte mica a preturilor, in schimb, constructiile noi vor fi cautate din ce in ce mai mult, ceea ce va duce la o crestere a preturilor cu 15-30% pana la sfarsitul anului 2008.”

Cartierul Buna Ziua se situeaza in topul vanzarilor. Razvan Teodorescu, directorul de marketing al unei alte firme din Cluj-Napoca, spune ca o alta zona de interes pentru cumparatori a fost localitatea Floresti, situata in apropierea orasului, unde pretul mediu al unui metru patrat este de 800 de euro, locatie atractiva si din cauza unei recente deschideri a unui mall. Pentru apartamentele vechi, agentii imobiliari spun cele mai cautate au fost Marasti, Manastur si Gheorheni.

La Constanta, cererea de apartamente este scazuta

Nici la Constanta apartamentele nu sunt mai ieftine. Astfel, cine vrea sa cumpere o garsoniera are de scos din buzunar intre 35.000 si 60.000 de euro, pentru un apartament cu doua camere, intre 60.000 si 90.000 de euro, iar pentru un apartament cu trei camere, intre 75.000 si 120.000 de euro, bineinteles, in functie de zona acestora. Presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare-Filiala Constanta, Ioan Ududec, spune ca in Constanta exista blocuri noi unde suprafata unei locuinte poate fi de 77 metri patrati, iar dezvoltatorul poate compartimenta la dorinta clientului apartamentul dupa preferinta. „Un metru patrat intr-un ansamblu rezidential se vinde cu 1.200, 1.400 euro.

Anul trecut, preturile pentru acest tip de locuinte au crescut cu pana la 30%, iar pentru cele vechi cu 15%, pe o piata unde cererea este scazuta, iar oferta este mare,” conchide Ududec. Noile blocuri au aparut in asa-numitele „plombe” sau spatii libere dintre blocuri sau in prelungirea orasului spre Navodari. Zonele preferate de dezvoltatori pentru proiecte imobiliare sunt Tomis Plus si Popas Trei Mamaia, in timp ce constantenii sunt interesati de apartamentele vechi din zone precum Tomis 1, 2 si 3, Garii si Central.

Dezvoltari masive in nordul Timisoarei

La Timisoara, preturile variaza in functie de zona, etaj si imbunatatiri. Drept urmare, pretul unui metru patrat intr-un apartament vechi este de 1.000 – 1.100 de euro, iar intr-unul nou ajunge chiar si la 1.600 de euro. Daniela Popescu, directoare de marketing la o agentie timisoreana, spune ca in acest an preturile vor creste cu pana la 25%. Aceeasi crestere s-a inregistrat si anul trecut. „Mai nou, se pune accentul pe calitate, iar tendinta este de a se cumpara apartamente noi, un criteriu important fiind suprafata locuintei, insa cererea este mult mai mare decat oferta pe piata timisoreana la ora actuala,” spune Daniela Popescu. Luand exemplul Bucurestiului, si in Timisoara zona de nord este cea care a dat dovada de un potential imobiliar de care dezvoltatorii au profitat din plin.

Andrada Ghira