Pretul locuintelor vechi scade cu pana la 10.000 €

Imobiliare

01.08.2008 - Business Standard
Pretul locuintelor vechi scade cu pana la 10.000 €
Apartamentele vechi s-au ieftinit, in prima jumatate a anului, cu pana la 10.000 de euro, in conditiile in care pretul mediu pe metru patrat la apartamentele vechi a scazut, in majoritatea marilor orase, in medie cu circa 200 de euro, potrivit unei analize realizate de reteaua de agentii imobiliare RE/MAX Romania.

Procentajul de scadere este de circa 10-15% din pretul total al unui apartament. Scaderea preturilor vine ca urmare a blocajului aparut pe piata in aceasta perioada, cauzat, in principal, de efectele crizei ipotecare de pe pietele vestice.
“Aceasta scadere nu poate fi calculata la pretul pe metru patrat, ci doar procentual, astfel ca, in aceasta prima parte a anului, scaderile de pret la nivelul apartamentelor vechi din zona centrala a Capitalei au fost de circa 5%, iar pentru cele de la periferie, in jur de 15%.

Tendinta s-ar putea mentine pana la finele anului, daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va interveni cu norme mai relaxate de creditare. Daca insa situatia persista, vom asista la acelasi semiblocaj al pietei vechi”, a declarat pentru Business Standard Liviu Ureche, directorul general al agentiei Sato Imobiliare, fost presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). BNR a lansat in dezbatere publica noile norme de creditare, care ar trebui trasate zilele acestea. Estimarile analistilor financiari arata ca lupta bancilor comerciale cu Banca Centrala se da pe gradul de restrictionare a accesului la credite si nicidecum pe o relaxare a actualului sistem de creditare.

Si piata apartamentelor noi este afectata de criza creditelor de pe pietele externe, astfel ca, in aceasta perioada, volumul tranzactiilor a scazut, in medie, cu 50% fata de anul trecut, motiv pentru care majoritatea dezvoltatorilor imobiliari apeleaza la discounturi la pretul de vanzare cuprins intre 5.000 si 10.000 de euro. Potrivit RE/MAX, in Bucuresti, pretul pe metru patrat in zona 1 Mai a scazut, din luna ianuarie, de la 2.500 la 2.300 de euro/mp. “Pretul mediu al unui apartament vechi in Bucuresti a atins valoarea de 119.000 de euro in al doilea trimestru al anului 2008, inregistrand o scadere de 12% comparativ cu primul trimestru al aceluiasi an”, a anuntat, recent, portalul imobiliar MagazinulDeCase.ro.

In aceste conditii, pretul mediu al unui apartament vechi a ajuns in luna iunie a anului 2008 la o valoare echivalenta cu pretul mediu inregistrat in decembrie 2007. Potrivit MagazinulDeCase.ro, comparativ cu prima luna a acestui an, valoarea medie a unui apartament vechi a scazut in iunie cu 11%.

ALexandru Urzica