Pretul locuintelor va scadea, pe masura ce creditele prin Prima Casa se epuizeaza

Imobiliare

28.07.2009 - Business standard
Pretul locuintelor va scadea, pe masura ce creditele prin Prima Casa se epuizeaza

Cresterea pretului locuintelor vechi, inregistrata in ultima luna si venita pe fondul programului “Prima Casa”, este o speculatie de moment. Estimarile jucatorilor din piata imobiliara arata ca, peste doua luni, scaderile pe acest segment al pietei rezidentiale vor fi mai mari de 10-15% si vor aparea pe masura ce numarul de credite acordate prin “Prima Casa” se va diminua.

“Proprietarii apartamentelor vechi, care cereau sub 60.000 de euro si putin peste aceasta suma, au crescut preturile. Cresterile au fost de 10-15% si sunt de moment. In maximum doua luni, cand vor incepe sa se dea credite, proprietarii vor realiza ca nu vand si or sa scada preturile chiar mai mult decat le-au crescut”, a declarat pentru Business Standard Daniel Tudor, head of real estate division din cadrul Volksbank, instituþia bancarã cu expunerea cea mai mare pe zona imobiliarã.

Potrivit acestuia, plafonul garantat de stat este limitat, iar cele 16.000 de credite, cate pot fi accesate prin programul “Prima Casa”, se vor epuiza repede.

Tudor evidentiaza acest aspect prin faptul ca, in 2007, volumul creditelor acordate de Volksbank se ridica la 250 mil. euro pe luna, in timp ce pentru “Prima Casa”, banca acorda credite in limita a 50 mil. euro. “Evolutia negativa a economiei nu poate avea ca urmare cresterea preturilor, iar cine se asteapta la asa ceva trebuie sa considere acest scenariu doar dezirabil, intr-un viitor incert, dupa revenirea economiei, si foarte putin probabil la nivelul de dinainte. Revenirea pietei rezidentiale cu picioarele pe pamant, datorita crizei, va face ca preturile apartamentelor sa ajunga la 500-1.000 euro/mp, in functie de locatie, sa fie accesibile si in concordanta cu segmentul de piata reprezentat de majoritatea romanilor”, a mentionat Adrian Crivii, managing partner al companiei de evaluare Darian. Potrivit acestuia, in perioada urmatoare, preturile nu vor creste peste pragul de 10-15%, deoarece cumparatorii interesati de achizitia unei locuinte au la dispozitie oferte multiple atat pe piata apartamentelor vechi, cat si a celor noi.

“Oamenii incearca sa obtina cat mai mult, mai ales ca sunt obisnuiti cu sumele mari practicate in anii trecuti, dar nu va fi cazul sa asistam la noi cresteri de pret, pentru ca oferta va fi mare, iar cumparatorii, in ciuda asteptarilor, nu vor fi foarte multi. Daca exista interes de vanzare, se va reveni la preturile initiale, cresterile nu vor depasi pragul de 10-15%. Totodata, proiectele noi au preturi apropiate de cele vechi si ofera alte facilitati”, a explicat Ionut Negoita, proprietarul Pro Confort. 
Potrivit acestuia, creditele acordate prin programul “Prima Casa” nu se vor epuiza mai devreme de un an, deoarece numarul persoanelor eligibile pentru accesarea unui credit este redus. Potrivit unei analize efectuate de Colliers International, preturile cerute de proprietarii apartamentelor vechi, cu doua camere din Bucuresti au urcat cu 10-15% dupa lansarea programului “Prima Casa”, in prezent fiind aproape imposibil sa se gaseasca oferte pentru astfel de locuinte sub 60.000-62.000 de euro, in zone semicentrale precum Militari, Titan sau Iancului.