Pretul caselor va mai scadea

ANALIZE / COMENTARII

29.01.2010 - Evenimentul zilei
Analistii internationali estimeaza ca preturile caselor ar putea creste destul de rapid. In Romania, preturile de pe piata imobiliara nu au atins inca nivelul minim.

Acestea ar putea continua sa scada, cel mai probabil, pana in vara, considera analistul imobiliar Radu Zilisteanu. Evolutia preturilor de pe piata imobiliara este dependenta de evolutia economiei. Astfel, pe masura ce economia va depasi efectele crizei, locuintele ar putea sa se scumpeasca.

De asemenea, noile prevederi ale programului “Prima casa” vor determina evolutia preturilor la locuinte, a explicat pentru evz.ro Radu Zilisteanu.

In Marea Britanie, stat care a depasit criza, preturile locuintelor au crescut cu 8,6%  luna aceasta comparativ cu luna decembrie a anului 2009. Aceasta este prima scumpire majora inregistrata pe piata imobiliara din luna mai a anului 2007, cand preturile au avansat cu mai mult de 10%, informeaza Times in editia electronica, citand un studiu realizat de cel mai mare dezvoltator imobiliar din Marea Britanie.

Pretul mediu al unei locuinte pe piata britanica este de 163.481 de lire sterline, echivalentul a 182.294 de euro.

Potrivit unui studiu realizat de site-ul imobiliare.ro, pretul apartamentelor din marile orase ale Romaniei s-au redus, in medie, cu 17% anul trecut. Astfel, pretul mediu cerut de proprietari a coborat la 1.228 euro/mp la finele anului trecut, de la 1.245 euro/mp in luna iunie 2009. In luna ianuarie 2009, pretul mediu era de 1.477 euro/mp.

In ciuda scaderii preturilor, piata imobiliara este inghetata. De aceea, foarte multe dintre imobilele care nu au putut fi vandute au fost inchiriate, ceea ce a condus la scaderea chiriilor cu aproximativ 100 de euro anul trecut, potrivit calculelor facute de capital.ro.