Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 24% in 2009: Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca: E mult mai bine. Anul trecut era jale.

ANALIZE / COMENTARII

19.01.2010 - Ziarul financiar

Preturile afisate la apartamentele cu trei camere vechi din Capitala au crescut cu mai putin de 1% in decembrie fata de noiembrie, potrivit indexului imobiliar ZF.

Spre comparatie cu decembrie 2008, preturile la apartamentele vechi din Bucuresti au scazut in medie cu 24%, pana la un pret mediu afisat de 93.000 de euro pentru un apartament de trei camere cu suprafata cuprinsa intre 70 si 80 de mp, intr-un bloc construit intre anii 1980-1990. Cu toate acestea, la incheierea tranzactiilor, negocierile coboara pretul in unele cazuri chiar si cu peste 10% fata de cel afisat initial.

In lunile precedente din anul trecut, scaderile erau si de peste 30% an la an. In decembrie declinul a fost mai temperat comparativ cu aceasi luna a anului anterior, dat fiind ca in decembrie 2008, preturile incepusera deja sa scada.

Sfarsitul lui 2009 si inceputul lui 2010 au adus un val de entuziasm pe piata imobiliara comparabil cu cel din iulie-august anul trecut, in special ca urmare a programului "Prima casa". Guvernul a anuntat ca dupa 15 februarie programul nu va mai functiona in forma lui actuala, astfel ca cei care inca mai stateau pe ganduri s-au grabit sa-si gaseasca o locuinta pentru care sa incheie antecontract de cumparare pana la modificarea programului.

"In ultimele doua trei luni preturile au stagnat. Dar fata de lunile din toamna, acum se incheie mai multe tranzactii, vin cereri de la cei care vor sa cumpere prin programul "Prima casa" pana pe 15 februarie. Dupa aceasta data, programul va continua, dar va fi modificat si le e teama ca nu se vor mai incadra", spune Daniel Raeceanu, directorul general al agentiei imobiliare Rasig Grup.

Deocamdata, nu se stie exact sub ce forma va continua programul guvernamental de garantare a creditelor imobiliare pentru populatie, dar accentul se va pune pe incurajarea achizitiei de noi locuinte, pentru stimularea sectorului constructiei. Se discuta de asemenea acceptarea cumpararii de locuinte ANL prin programul "Prima casa", fapt care ar intra in contradictie cu dorinta statului de a incuraja dezvoltatorii privati de locuinte. E ca si cum statul se sprijina pe el insusi, declara recent pentru ZF Dan Ioan Popp, presedintele grupului de dezvoltare imobiliara Impact. In total, la cele trei sedii din Capitala pe care le are agentia imobiliara Rasig Group, se incheie in jur de sase contracte pe saptamana prin programul "Prima casa".

"Fata de anul trecut pe vremea asta, e mult mai bine. Atunci era jale, bancile nu dadeau credite deloc. Si asa a fost pana in mai, iunie, cand piata a inceput sa se mai dezmorteasca", spune Raeceanu. El considera ca pana in vara, preturile nu vor inregistra fluctuatii semnificative, poate doar inca o scadere de maximum 5%.