Pretul apartamentelor isi continua scaderea si in 2010

Imobiliare

23.11.2009 - Cotidianul
Pretul apartamentelor isi continua scaderea si in 2010

In prima parte a anului viitor, preturile apartamentelor vor mai scadea cu 20%, preturile terenurilor se vor micsora cu pana la 50%, iar tranzactiile din piata de retail si birouri vor fi facute numai in cazuri de forta majora.

Sectorul rezidential va fi intr-o situatie dificila pentru inca cel putin un an si jumatate. Preturile caselor vor continua sa scada pana la jumatatea anului 2010, dupa care va urma o perioada de stabilizare, afirma oficialii agentiilor imobiliare. „Pana la finalul acestui an, comparativ cu anul 2008, scaderea pretului la apartamentele de o camera sau doua, situate in cartiere, va fi, probabil, de aproximativ 50%. In primele sase luni ale anului 2010, estimam ca preturile vor mai scadea cu inca aproximativ 20%”, a declarat pentru Cotidianul, Eran Kremer, expert imobiliar, reprezentant al Anteea Estate. Apartamentele situate in zone centrale au scazut la pret in acest an cu aproximativ 30%.
 
Piata rezidentiala (case, apartamente) are sanse de a-si reveni mai repede decat celelalte sectoare din real estate (terenuri, spatii retail) pentru ca oferta este foarte redusa in comparatie cu cererea.

Nici pretul terenurilor nu va sta sus anul viitor. „Vor exista tranzactii, dar cumparatorii vor incerca sa isi asume riscuri cat mai mici, fie prin achizitia terenului la un pret mult mai mic decat cel cerut de vanzator (un pret care ar reprezenta maxim 30-40% din varful atins in urma cu un an si jumatate), fie prin realizarea unor joint venture (proiecte comune - n.red.) cu proprietarii de terenuri, astfel incat presiunea financiara sa fie cat mai scazuta la cumparator”, a precizat Ionut Ciocan, senior land consultant, DTZ Echinox. Potrivit lui Razvan Gheorghe, partener Cushman & Wakefield Romania, in 2010 preturile terenurilor situate in zone centrale sau ultracentrale din Capitala se vor mai micsora cu 10-15%, in timp ce terenurile situate in celelalte zone ale Bucurestiului vor mai scadea cu pana la 50%.

Investitiile de anul viitor pe segmentele imobiliare de retail si birouri vor depinde de vanzarea si continuarea proiectelor blocate in acest an in absenta finantarii.

„Referitor la piata de birouri si retail, speranta unui volum mai mare de tranzactii in domeniul retailului va proveni probabil din vanzarile de proprietati in situatie de „distress” sau, mai bine zis, „vanzari fortate”, adauga Razvan Gheorghe. Din pacate, sunt putini investitori interesati de Romania pentru portofoliu de proprietati pe termen lung. „Lipsa investitiilor in domeniu va continua pana cand piata se va reaseza pe un trend crescator”, precizeaza Razvan Gheorghe.

Clientii sunt mai pretentiosi
Scaderea numarului celor interesati de proprietati imobiliare face ca aceia care doresc sa cumpere sa acorde o atentie sporita calitatii achizitiei lor. „Pentru un lot de casa, clientii se intereseaza de existenta tuturor utilitatilor, se cere inclusiv ca drumul de acces sa fie betonat”, afirma Razvan Gheorghe. In schimb, tranzactiile cu terenurile pe care se pot construi blocuri vor fi inexistente in 2010. „Dezvoltatorii ar trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca marjele de profit substantiale, cu care se obisnuisera in anii trecuti si pentru care au si venit in Romania, nu se vor mai obtine atat de usor”, a adaugat Ionut Ciocan.