Pret de criza: apartamentele vechi cu doua camere au ajuns sub 1.000 de euro/mp

Imobiliare

07.05.2009 - Cotidianul

Preturile locuintelor cu doua camere construite inainte de 1990 au scazut si in aprilie, iar in Iasi pretul mediu a coborat sub 1.000 de euro/metrul patrat.
 
O analiza efectuata de portalul imobiliare.ro arata ca in Capitala, la sfarsitul lunii aprilie, pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere situat in blocurile construite inainte de 1990 a coborat pentru prima data in ultimele 12 luni sub pragul de 1.500 euro/mp, pana la valoarea de 1.463 de euro/mp, in vreme ce la sfarsitul primului trimestru al acestui an era de 1.537 de euro/mp. Astfel, pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere de 54 mp din Bucuresti a fost, in ultima zi a lunii aprilie, de 79.000 de euro. In zonele Berceni si Gorjului pot fi gasite apartamente cu doua camere, confort doi, chiar si la 43.000 de euro, respectiv 45.000 euro.

In Brasov, la sfarsitul lunii aprilie, pretul mediu cerut de vanzatori pentru un apartament cu doua camere a coborat pana la 1.145 de euro/mp, in vreme ce la sfarsitul lunii martie, acesta era de 1.201 euro/mp.
 
Si in Cluj-Napoca proprietarii si-au redus pretentiile. In primul trimestru al anului, pretul mediu a scazut de la 1.515 pana la 1.296 de euro/mp, iar la sfarsitul lui aprilie acesta a fost de 1.140 de euro/mp. Acelasi trend se manifesta si in Timisoara, unde pretul mediu pentru acelasi tip de locuinta a ajuns la 1.091 de euro/mp, in vreme ce la sfarsitul primului trimestru era de 1.152 de euro/mp. Cel mai mic pret mediu se inregistreaza in Iasi, unde a ajuns la 962 de euro/mp, fata de 1.070 de euro la sfarsitul lui martie.

In luna aprilie, preturile au inregistrat scaderi si in Constanta. La sfarsitul lunii, pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere a ajuns la 1.300 de euro/mp, de la 1.436 de euro/mp la sfarsitul lui martie. “Lipsa de lichiditati a avut un rol important in blocarea pietei rezidentiale. Vorbim insa, in acest moment, si de un blocaj de natura psihologica. Chiar daca nevoia de a avea o locuinta continua sa se manifeste, potentialii clienti sunt mult mai precauti cand vine vorba de valoarea investitiei pe care trebuie sa o acopere dintr-un imprumut luat pe o perioada indelungata de la o institutie financiara. Chiar pe fondul reluarii creditelor si indiferent cat de mult ar scadea preturile, piata rezidentiala se va debloca treptat”, sustine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.