Prea dependenti de constructii

Constructii

05.08.2008 - Adevarul
Prea dependenti de constructii

Jucatorii de pe piata romaneasca se indatoreaza excesiv, iar riscurile unei recesiuni dupa model spaniol starnesc ingrijorare in randul analistilor

Cifrele au consacrat statutul constructiilor de "motor" al economiei. Anul trecut, din cele 6 procente de crestere a PIB (produsul intern brut), constructiile "au dat" 2,4%. In primul trimestru al anului, constructiile au asigurat 1,7% din cresterea-record a PIB de 8,2%. Dependenta economiei de constructii devine un fenomen. Ingrijorator, spun analistii economici.

Iar o paralela cu evolutiile recente inregistrate in state precum Spania sau Irlanda indreptateste o astfel de opinie. Constructiile sunt sectorul cu cea mai mare crestere a contributiei in formarea produsului intern brut, de la 5,2% in 2001 la 9,1% in 2007, aproape de nivelul din Spania (11%).

Iar Spania a devenit un exemplu clasic al modului in care scaderea cererii de constructii se reflecta in restrangerea cresterii economice (PIB-ul iberic a crescut cu numai 2,7%, cel mai redus nivel din ultimii doi ani). Din aceeasi cauza, finantele publice spaniole au intrat pe deficit, pentru prima data in ultimii trei ani.
Cresterea dependentei economiei de constructii incepe sa fie ingrijoratoare si la noi, mai ales daca problemele din acest sector afecteaza si sistemul financiar – considera Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata.

Analistul aminteste ca, potrivit ultimului raport asupra stabilitatii financiare, prezentat de Banca Nationala, constructiile sunt printre cele mai indatorate sectoare din economie, cu datorii de trei ori mai mari decat capitalul.

Bancile se uita stramb la constructori

Banca centrala mai adauga ca "sectorul imobiliar (in special segmentul dezvoltatorilor) inregistreaza o importanta deteriorare a capacitatii de acoperire a serviciului datoriei. Explicatia ar putea consta in transferul unei parti din profit catre tari cu fiscalitate mai mica, cresterea numarului de proiecte noi (care inregistreaza in faza initiala numeroase cheltuieli), respectiv uzitarea pe scara mai larga a creditelor ce platesc principalul la final".

Constructorii raman optimisti

Avansul pietei constructiilor din primul semestru de peste 30%, unul record in spatiul comunitar, a provocat un val de optimism in randul reprezentantilor companiilor de profil. Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO, crede ca ponderea sectorului in PIB va ajunge pana la sfarsitul anului la 12%. El spune ca o contributie de alte sase posibile procente ar putea fi regasita in lucrarile de reparatii. Acest nivel a mai fost atins in tari ca Spania sau Irlanda.

In prezent insa, economiile celor doua state sunt puternic afectate de stagnarea pietei constructiilor. „Ideal ar fi ca acest sector sa aiba o pondere de circa 8%. Industriile sunt cele care ar trebui sa detina o mai mare parte din PIB-ul Romaniei. E riscant ca o economie sa depinda de un singur domeniu", crede Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari.
Sectorul bancar se arata ingrijorat de imprumuturile mari contractate de dezvoltatorii imobiliari care vor sa profite de boomul de pe aceasta piata. Riscul de nerambursare a creditelor este sporit de faptul ca ele au fost luate in valuta, in timp ce incasarile companiilor sunt in lei.

„Cea mai mare parte a dezvoltatorilor sunt companii cu capital strain,expuse riscurilor valutare. Marjele de profit pe care au mizat acestia sunt, insa, destul de mari, incat nu vor fi afectati puternic", spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca dezvoltatorii iau in calcul aceste pericole si sunt constienti de o reducere a profitabilitatii pana la circa 10-15%. „Traditional, acesta este un sector volatil care poate inregistra accelerari puternice, dar poate si stagna oricand.

Probleme apar atunci cand volumul de lucrari depaseste ceea ce poate inghiti piata", spune Baltazar. Plosceanu estimeaza ca si constructorii se pot confrunta cu aceasta problema ca urmare a turbulentelor in ceea ce priveste evolutia preturilor la materiale si resurse energetice din primul semestru al acestui an, fara o clara reglementare a modului de decontare a acestora.

Noile norme ale Bancii Nationale a Romaniei privind limitarea riscului de creditare corelate cu o scadere a tranzactiilor imobiliare precum si a cererii pe anumite segmente pot afecta in egala masura aceste companii. „Aceste norme, in loc sa loveasca in creditele de consum, au lovit in cele ipotecare. Aceasta ar putea duce la o incetinire a cresterii din acest sector", precizeaza Baltazar.
Accelerare cu franele trase

In ciuda unui ritm de crestere de peste 30%, piata constructiilor are destule puncte nevralgice. Plosceanu crede ca acestea ar putea duce la un „risc de supraincalzire prin suprasolicitarea actorilor din sector". Cea mai pregnanta problema o reprezinta forta de munca.

„Exista o lipsa de scolarizare in constructii pe care companiile cauta sa o rezolve cu costuri ridicate. O solutie ar fi investitiile tehnologice, insa, si asa, Romania ramane codasa la nivelul productivitatii pe acest sector", declara Razvan Niculescu Aron, vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii.
Lucrarile de infrastructura, solutia pe termen lung

Situatia de pe sectorul rezidential, unde momentan se inregistreaza o stagnare a tranzactiilor, a provocat ingrijorare si in randul constructorilor care vad o gura de oxigen in implicarea in sectorul infrastructurii. Dezvoltarea acestuia depinde, insa, de decizii administrative ale autoritatilor publice.
„Infrastructura este o ramura care depinde mult de politic. Si cantitatea fondurilor europene atrase de o tara tot la asta se rezuma. Statul ar trebui sa-si stabileasca niste obiective clare in acest domeniu", spune Niculescu Aron.

Initiativa unor autoritati locale, care au vazut oportunitatea investitiilor din aceasta zona in vederea atragerii altor investitori, reprezinta pentru vicepresedintele PSC un semnal pozitiv. „Spania a mers mult pe sectorul rezidential pana in 1993, dupa care s-a concentrat pe infrastructura, intensificarea investitiilor din zona locativa, care a dus la aceasta criza, aceasta criza fiind una recenta.
Romania este insa la inceput", crede Georgescu. „Cu siguranta, aceasta piata nu se va plafona in urmatorii ani. Ca volum va pastra aceleasi coordonate. Vor fi insa reasezari in ceea ce priveste personalul sau reorientari ale jucatorilor din sector", spune optimist Aron.

Cristian Stefan, Ovidiu Lefter