Praktiker, afaceri in scadere cu 14,3% in S1

Retail

23.07.2009 - Business standard
Vanzarile retailerului de bricolaj Praktiker in Romania au scazut cu 14,3% in primul semestru, la 110,1 milioane de euro, de la 128,5 milioane de euro in perioada similara a anului trecut, rezultatele fiind afectate atat de recesiune, cat si de deprecierea leului in raport cu euro.

“In primele sase luni ale anului, vanzarile si profiturile Praktiker au fost afectate semnificativ de criza economica globala, insa impactul recesiunii a variat de la o tara la alta”, se arata in raportul financiar al grupului german.

Deprecierea leului, precum si a altor monede din statele care nu au trecut la euro, printre care Polonia, Ungaria, dar si Turcia si Ucraina, a avut un impact negativ semnificativ asupra vanzarilor Praktiker, odata convertite in euro, noteaza retailerul in raportul financiar. “Zlotul polonez, lira turceasca, leul romanesc, forintul unguresc si grivna ucraineana s-au depreciat, in unele cazuri substantial, comparativ cu perioada similara a anului trecut. In consecinta, scaderea de an la an a vanzarilor din aceste tari a fost mai accentuata decat in pietele care nu sunt expuse la fluctuatiile cursului de schimb valutar fata de euro”, se arata in raport.

Praktiker apreciaza, pe de alta parte, ca impactul negativ al miscarilor de pe pietele valutare s-a atenuat usor in trimestrul al doilea, datorita cresterii stabilitatii monedelor est-europene. Pe toate cele opt piete externe pe care este prezent, grupul german a consemnat o scadere de 15% a vanzarilor in primul semestru, comparativ cu perioada ianuarie-iunie a anului trecut, la 491,6 milioane de euro. Incasarile totale din vanzari ale Praktiker, incluzand si operatiunile din Germania, au scazut cu 5,1% in perioada analizata, la 1,9 miliarde euro, iar grupul a incheiat primele sase luni cu o pierdere neta de 2,2 milioane de euro, fata de un profit de 32,2 milioane de euro, in acelasi interval din 2008.