Prabusirea constructiilor, in cifre

Constructii

02.09.2009 - Gandul
Prabusirea constructiilor, in cifre

Reprezentantii patronatelor spun ca efectele programelor de revigorare nu sunt semnificative

Economia Romaniei a scazut in cel de-al doilea trimestru al acestui an cu 8,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar comparativ cu primele trei luni ale lui 2009, contractia este de 1,1%. Un sector care in 2008 a avut o crestere de 26,1%, fiind a treia industrie ca aport la Produsul Intern Brut (PIB), constructiile au inregistrat cel mai mare declin, de 14,2% in prima jumatate a acestui an, arata datele Institutului National de Statistica (INS). „Dupa statisticile noastre, piata constructiilor a inregistrat un declin de 9% in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Motivele sunt legate de sugrumarea resurselor de investitii in sectorul privat, dar si de incapacitatea statului de a sprijini industria”, a declarat pentru Gandul Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). Pentru cea de-a doua jumatate a anului sunt asteptate scaderi mai mari, de 12-13%, pe fondul directionarii a doar 20% din bugetul de stat catre investitii. De asemenea, in prima parte a acestui an, au fost disponibilizati 20.000 – 22.000 de muncitori. 
Masurile guvernantilor, efect redus

Nici masurile luate de autoritati pentru revigorarea sectorului constructiilor nu au avut un mare efect. O prima masura a fost aplicata in luna decembrie a anului trecut: reducerea TVA-ului de la 19% la 5% i-a ajutat doar pe dezvoltatorii care au construit apartamente mici.

De asemenea, programul „Prima Casa” a fost conceput pentru a reporni motoarele industriei de constructii, insa de la semnarea primului contract din iulie, doar 20% dintre cererile care au ajuns pe masa Fondului de Garantare sunt pentru locuinte noi. „Reabilitarea termica a blocurilor e un program necesar din care poate castiga toata lumea, dar profitul de pe acest segment mentine firmele la nivelul de supravietuire. Efectul exista, dar nu este semnificativ”, ne-a mai declarat Plosceanu.

Scaderi pe toate liniile

„In acest moment, se merge pe promisiuni politice, fara o justificare financiara. E absolut necesar ca statul sa isi mentina pozitia de investitor”, mai spune Plosceanu.
O solutie propusa de mediul de afaceri pentru relansarea constructiilor vine din partea confederatiei patronale CONPIROM care sugereaza autoritatilor aplicarea programului „Prima Casa” si pentru constructiile noi. „Aceasta inseamna de fapt relansarea economica, pentru ca in proces sunt implicate mai multe domenii pe orizontala, de la producatorii de ciment si caramizi pana la constructori”, ne-au declarat reprezentantii CONPIROM.

Cu scaderi se confrunta si piata tamplariei termoizolante, astfel ca, in prima jumatate a acestui an, scaderea a fost de 40-50%, potrivit lui Valentin Petrescu, presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) care mai spune ca in ultima luna s-a observat o usoara ameliorare, dar fara mari sperante. Nici producatorii de ciment nu o duc mai bine: Holcim Romania estimeaza pentru acest an o reducere cu 20% a afacerilor, iar vanzarile de agregate si betoane ale grupului Lafarge Romania au scazut cu 40% in primul semestru al acestui an, in volum, si e posibil ca la nivelul intregului an diminuarea sa fie de 50%.