Potential de peste 1 miliard de euro pe piata centralelor

ANALIZE / COMENTARII , Materiale de constructii

28.10.2007 - Romania Libera

 

publicat pe 27.08.2007
 Piata centralelor termice s-a cifrat in 2006 la 100 milioane de euro, iar estimarile pentru 2007 indica o crestere cu 10%.

Scad vanzarile pe segmentul blocurilor vechi si creste cererea de echipamente termice eficiente pentru constructiile noi.

In blocuri, centralele termice concureaza nu doar intre ele, ci si cu repartitoarele de costuri montate pe calorifere.

Piata romaneasca a echipamentelor termotehnice are un potential estimat de 1 miliard de euro, insa doar o mica parte a

acestuia este valorificat. In 2006 au fost comercializate circa 150.000 de centrale si piata a ajuns la o valoare de circa 100 milioane de euro. Pentru 2007, cele mai optimiste previziuni indica o crestere de 10%. Tendintele de pe aceasta piata au fost surprinse intr-un studiu al producatorului Baxi (16 fabrici, locul 3 in Europa), cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro in 2006 si cu vanzari anuale de peste 1 milion de centrale. Astfel, vor scadea vanzarile de centrale pentru apartamentele din blocurile vechi, dar vor creste cele pentru constructiile noi. Chiar daca in volum general piata tinde sa se mentina, ea va creste ca valoare datorita majorarii vanzarilor de centrale cu eficienta crescuta, care sunt mult mai scumpe.

Noile generatii de centrale
In Romania, o piata extrem de competitiva, sunt prezente toate marcile importante de centrale termice, majoritatea de fabricatie germana si italiana. Procentul centralelor produse in Romania este sub 5% din totalul echipamentelor de pe piata autohtona. Ierarhia europeana se regaseste intr-o mai mica masura in Romania. Daca in Europa primul loc este detinut de catre Vaillant, urmat de Bosch si Baxi, pe piata autohtona prima pozitie este ocupata de reprezentanta MTS (numarul patru in Europa), urmata de Immergas, Vaillant, Bosch si Baxi, se arata in studiul citat.
In perioada urmatoare, consumatorii romani vor deveni mai selectivi la cumpararea centralelor termice, asa cum se intampla si in celelalte tari ale UE. Ei vor cauta echipamente cat mai eficiente, cu consumuri mici si care sa utilizeze resurse regenerabile. "Freamatul din ultima perioada legat de cresterea preturilor mondiale la combustibilii fosili si de reducere a emisiilor de dioxid de carbon va influenta intr-o pondere mai mare si Romania in viitorul apropiat in ceea ce priveste obisnuintele de incalzire, mai ales ca este de asteptat ca UE sa intervina activ cu masuri de incurajare a utilizarii tehnologiilor energetice ecologice si eficiente", se mentioneaza in studiul grupului Baxi. Pentru constructiile noi, importatorii se pregatesc sa lanseze atat centrale cu condensare (cu o eficienta de 109,8%, care recupereaza din caldura eliminata la evacuare si au valori reduse de emisii poluante), cat si panouri solare care sa lucreze impreuna cu centralele termice (acestea reduc costurile de incalzire cu pana la 40%).
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->

Camelia Popa